Рік Читача: як це було

28 грудня 2018
Олег Рибалка

Ось і знову приходить підбиття підсумків – аналізу того, як минув рік, і анонсу планів.

Хочу цей підсумок зробити у вигляді звіту – перед нашими читачами. Бо ми можемо скільки завгодно говорити про книжковий ринок, експертів, рецензії, відзнаки та рейтинги, але підмінити поняття, покликаючись на нечисленних профі від літератури, не вийде. Ми робимо книжки перш за все для читачів. Тому цей звіт саме для вас!

Шановний Читачу, як маленький, так і дорослий! Насамперед хочу висловити величезну подяку від видавництв «Фонтан казок» та «Легенда» за те, що знаходиш час обирати, купувати й читати наші книжки! Це наш найважливіший та найпотужніший стимул робити найкращі сучасні українські книжки саме для Тебе. Ми готові на все заради Тебе, і 2018 рік був певним доказом цього.

Незважаючи на неймовірний тиск економічного клімату в країні, низьку купівельну спроможність, потужну ринкову конкуренцію, засилля перекладної літератури, недорозвинутість мереж збуту та конкуренцію з сучасними медіа (починаючи від ТБ і закінчуючи Youtube та ґаджетоманією), ми видавали нові книжки, додруковували бестселери і йшли, їхали, добиралися до Тебе, щоб Ти міг зустрітися з письменником, із перших рук отримати добру книжку, зацікавитися і нарешті прочитати її.

Цього року ми видали близько 15 нових книжок, за кожну з яких готові відповідати перед будь-ким, бо кожна книжка – це гарантована нами якість ілюстрації, тексту, поліграфії, у кожну з них ми вклали часточку своєї душі.

Деякі з цих книжок стали справжніми бестселерами року.

Продовжуючи свій шлях, ми відкрили для української літератури нові імена, як-от Сергія Куцана з його смішною «Зюзею», Анастасію Лавренішину з її міфологічно-символічним «Дрімучим лісом», Павла Матюшу з його доброю «Вієчкою», Вікторію Ярош з її вкрай важливими «Трьома горішками для Сашка», Олену Колінько з її фантазійним «Шпалереоном». До того ж вийшли книжки й більш знаних та авторитетних авторів. Ми вважаємо, що в Україні дуже великий літературний потенціал, який тільки-но починає розкриватися у нових книжках та нових іменах. Це підтверджують вагомі відзнаки, які ми отримували впродовж року від шановних експертів:

  1. Поетична книжка Івана Андрусяка «Лякація» увійшла до короткого списку «ЛітАкценту року» і зрештою перемогла у номінації «Поезія і проза для дітей».
  2. Чимало наших книжок увійшло у довгий список літературної премії «Еспресо. Вибір читачів» від телеканалу «Еспресо» - і у дорослій, і у дитячій номінаціях. Книжка Анастасії Лавренішиної «Дрімучий ліс» захопила експертів з дитячої літератури, увійшовши в короткий список цієї премії, а також завоювала любов читачів усієї України – у 200 бібліотеках, які приєдналися до голосування, читачі віддали свої голоси саме за нашу книжку. Таким чином «Дрімучий ліс» став переможцем премії «Еспресо. Вибір читачів» у номінації «Література для дітей».
  3. Простір української дитячої книги «БараБука» у своєму щорічному рейтингу Топ БараБуки теж цього року відзначив наші книжки. Зокрема, «Зюзя» Сергія Куцана, «Дрімучий ліс» Анастасії Лавренішиної і «Де ESC з моїх халеп?» Тетяни Стрижевської потрапили у довгий список найкращих родинних видань року. Видавництво «Легенда» отримало відзнаку «Дебют видавництва» за підліткову книжку Тетяни Стрижевської «Де ESC з моїх халеп?», першу книжку Барвистої серії.
  4. Уже традиційно щороку наші книжки входять у довгі і короткі списки популярної премії «Книга року BBC». У 2018 році до довгого списку потрапили «Зюзя» Сергія Куцана, «Монстри, що живуть у шафах» Олега Чаклуна у дитячій номінації  і «Літо психіатра» Лесі Демської у дорослій. Фіналістом премії стала книжка Сергія Куцана «Зюзя».
  5. Книжка «Легенди» – роман-триптих Олега Рибалки «Гра в життя» – отримала відзнаку «Глиняний кіт» за «найкращу книжку року в жанрі фентезі».
  6. Роман Степана Процюка «Травам не можна помирати» став переможцем конкурсу «Найкраща книжка Прикарпаття» у номінації «Проза»
  7. Детектив Лесі Демської «Літо психіатра» увійшов до короткого списку «Лідерів літа» Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2018» у номінації «Красне письменство/Жанрова література»

Завдяки нашій ініціативі з популяризації сучасної української книжки та читання «Літературний фонтан» наші письменники побували в багатьох містах та містечках України. У 2018 році ми працювали у Волинській, Полтавській, Кропивницькій областях, включаючи Луцьк, Полтаву та Кропивницький відповідно, провели багато зустрічей у Києві та області, окремо виїжджали у Львів, Одесу, Дніпро, Черкаси, Запоріжжя, Бориспіль, Боярку, Вишневе, Ірпінь…

Загалом завдяки цьому проекту за рік ми провезли теренами України близько 20 сучасних українських письменників і провели понад 2000 зустрічей приблизно з 50 000 читачів!

Презентації наших книжок зажили шаленої популярності: читачі з радістю приходили, купували книжки, фотографувалися з авторами і брали автографи. До Форуму видавців уперше були опубліковані буктизери наших новинок, завдяки яким більше користувачів соцмереж дізналося про наші книжки і їхніх авторів.

Видавництво «Легенда» цього року провело перший письменницький тур Роксолани Сьоми, авторки роману «Світи суміжні». Письменниця завітала у Дніпро і Запоріжжя, щоб зустрітися зі своїми читачами та поспілкуватися з журналістами. Крім того, вона презентувала роман у Львові та Журавні під час Форуму видавців, у Вінниці та Івано-Франківську.

Ми брали участь в основних виставках країни: Форумі видавців у Львові, «Книжковому Арсеналі» в Києві, «Зеленій хвилі» в Одесі, «КропФесті» в Кропивницькому, Черкаському книжковому фестивалі, «Book Space» та «Interpipe TechFest» у Дніпрі тощо, а також багатьох інших книжкових заходах.

Окрім того, «Фонтан казок» був представлений на українському стенді у Франкфурті – на найбільшій книжковій виставці світу. Такі події дають змогу просувати нашу культуру та українську книжку далеко за кордонами країни.

Завдяки четвертому сезону нашого конкурсу «Напишіть про мене книжку» ми провели колосальну роботу із залучення нових імен і найякісніших текстів в українську літературу. Ми отримали близько 200 рукописів цього року, і на кожен з них були опубліковані рецензії членів журі та відповідні оцінки. Переможцями стали 9 рукописів у трьох номінаціях, які незабаром вийдуть цікавими та яскравими книжками. У 2018-му ми додали нову номінацію «Добрі казки», тому сподіваємося, що нових цікавих книжок стане тільки більше наступного року.

Отже, цей рік був для нас роком Читача, який перевіряв нашу витривалість і наше вміння працювати на результат. За це я і вся команда видавництв «Фонтан казок» та «Легенда» щиро Тобі дякуємо, дорогий читачу!

                                                               Олег Рибалка, директор видавництв "Фонтан казок" і "Легенда"

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше