Щиро про йогу

8 червня 2015
Oleksandra Orlova
Йога з'явилася в Індії більше 5000 років тому, де її практикували і вивчали як засіб фізичного і духовного просвітлення. Слово "йога" походить із санскриту і означає "союз, поєднання" - центральне поняття, згідно з яким здоров'я і гарне самопочуття залежать від гармоії тіла і душі. Сучасна повсюдна популярність йоги пояснюється досить просто: це красиво і покращує здоров'я.

Щоправда, завдяки популярності йога обросла купою міфів та хибних фактів, але ми будемо дивитися на неї просто і щиро. По-перше, йога впливає на стиль життя, але необов'язково має ним стати. По-друге, йога - не спорт, але у ній можна ставити власні рекорди. По-третє, не треба бути індійцем чи навчатися у гуру, аби досягти успіхів у практиці йоги. І останнє: йога не має протипоказань, бо ви можете взяти для себе рівно стільки, скільки подужаєте, просто будьте терплячими і уважними до свого тіла.
 
А тепер спробую пояснити на власному прикладі. Перші спроби "утнути" яку-небудь асану (позу) трапилися у мене ще в дитинстві, та й всі ми потрохи робили у школі всілякі "ластівки", "мостики", "крокодильчики" і "шапагати".

Років у 25 мені кортіло зайняти себе чимось "прекрасним", і я узялася до йоги, в результаті отримавши травму шиї, що зводила мене з розуму близько року. "Це не для мене!" - вирішила я, звинувативши в усьому йогу, в той час, як винна була сама: уявивши, що у мене досить гарна фізична підготовка (все ж таки, стільки років хореографії!), я виконала декілька досить складних вправ для спини, одна з яких і спричинила запалення в області шиї.

Я робила їх не для власного задоволення чи оздоровлення, а тому що хотіла швидко узятися до крутих практик, не розуміючи ні потреб, ні можливостей власного тіла. Пам'ятайте, яка б не була ваша фізична форма, якщо ви долучаєтеся до йоги, починати треба з рівня для початківців. Нехай краще вам усе дається легко перші кілька місяців, аніж якась дрібниця виведе вас зі строю і зіпсує настрій.

Вдруге я прийшла до йоги, коли переїхала в США, де йога-студії трапляються на кожному кроці. Формат практики у потоці мені не дуже подобався (коли в залі займається три десятка людей, а невидимий чи невловимий інструктор дає рекомендації в мікрофон), але мені вдалося потрапити на суперський гастрольний семінар йога-майстрині з Австралії Луїзи Сеар, і я вирішила займатися за її курсом... вдома!

Я починала з "Yoga Beginners Class One with Louisa Sear and Rachel Zinman" і близько чотирьох місяців займалася за цим курсом 3-4 рази на тиждень. Більшість асан давалися легко і це надихало, суглоби поступово перестали "скрипіти", минула напруга у шиї, що часто мене переслідувала.

Далі я перейшла до "Yoga General Class One", але врешті обрала для себе оптимальне поєднання першого і другого курсів і поступово додавала цікаві для себе вправи та модифікації. Одне моє заняття тривало близько 1 години 15 хвилин, займалася я, як і раніше, 3-4 рази на тиждень, а через рік зоптимізувала ще один динамічний міні-курс, що приводив мене в тонус за 20 хвилин. Час від часу я відвідувала різні йога-студії, "дегустувала" різноманітні відео-курси, і врешті після двох років самостіної практики, знайшла для себе улюблене місце, яке тепер відвідую кілька разів на тиждень.

Отож, я починала з класичної хатха-йоги, яка допомогла мені виявити слабкі та сильні частини тіла, розвинути м'язи, навчитися дихати під час виконання асан, а зараз я практикую Бікрам, Павер- та Інь-Йогу і продовжую свої досліди класичних йога-вправ. Моє життя не обертається навколо йоги, я не змінювала кардинально своє харчування чи стиль одягу, не відмовлялася від звичних справ і розваг, не полишала своєї діяльності чи релігії, але йога все одно працює, бо я відмінно почуваюся і добре виглядаю, а хіба треба більше?
 
Зазначу, що жодна філософія не відкидає практику виключно хатха-йоги, хоч вона і створювалася для подальших змін у свідомості, однак навіть в Індії не всі практики йоги заглиблюються у власний онтологічний статус. Варто зрозуміти і прийняти, що цей давній і успішний досвід оздоровлення не порушує законів природи, усталених традицій чи релігійних заповідей. Сприймайте йогу, як шлях до розкриття потенціалу вашого тіла, розуміння його потреб і можливостей. Кожна асана - це спосіб вести розмову з вашим тілом, і ви здивуєтесь, якою ця розмова може бути захоплюючою!
 

На останок додам кілька невеличких порад для початківців:

  • перед практикою йоги намагайтеся не їсти 1,5-2 години (у випадку з хот-йогою рекомендую навіть 3-4 години), пийте більше води, і взагалі всілякі соковиті овочі і фрукти в раціоні вітаються;
  • якщо відчуваєте біль зменшуйте натиск: неприємні відчуття у м'язах чи суглобах мають бути допустимими, а не схожими на катування;
  • будьте лагідними до свого тіла - давайте йому перепочинок у кілька днів, якщо відчуваєте напругу у м'язах, поступово вона зникне і в цьому не буде потреби;
  • вся сутність кожної асани в тому, як ви дихаєте під час її виконання, тому намагайтеся тримати рівний темп дихання через ніс, таким чином ви будете менше стомлюватися, в той час як ваша поза буде оптимально працювати на користь вашого тіла.

Ніби все, namaste!

Якщо ви вирішили вести здоровий спосіб життя, вас також можуть зацікавити:
5 вітамінів та мінералів, які можна отримувати з їжі щодня
Здорове харчування влітку
Безкоштовні мобільні додатки для здорового способу життя
Здоровим бути модно - альтернативні спортивні ігри

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Oleksandra Orlova Oleksandra Orlova 2 жовтня 2015
Welcome to Seattle! Маріє, в суботу-неділю у нас переїзд у нове помешкання, але в понеділок я буду вільна. Ось моя електронна адреса: oleksandra.orlova@gmail.com Напиши мені, будь ласка, ваші координати, плани і контактний номер телефону! :-)
Maria Ivanus Maria Ivanus 2 жовтня 2015
Привіт Саша! ми з чоловіком в Сіетлі впродовж цих вихідних (10/2-10/5). зупинились в готелі downtown . якщо буде бажання і можливість зустрітись - будемо раді. :)
Oleksandra Orlova Oleksandra Orlova 8 червня 2015
Дякую за запрошення, ми вже майже облаштували житло для прийому гостей і про Сієтл я можу багато чого розповісти) Спільна йога - найс!))
Всі коментарі
Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше