Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера

27 серпня 2019
Andrey Sokruta

Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
 

Дизайнер інтер'єру Андрій Сокрута, керівник студії Andrey Sokruta Workshop, розповів, як за допомогою простих і доступних прийомів надати своєму помешканню модного, сучасного і гармонійного вигляду.

Зважайте на особливості своєї квартири

Припустимо, вам до вподоби колір стін на журнальному фото, меблі або будь-який інший елемент. Перш ніж переносити його в своє житло, обміркуйте, наскільки вдало він впишеться в планування. Для великих і маленьких кімнат, для роздільних і студійних приміщень, для високих і низьких стель ─ свої правила.

Грамотне зонування

Якщо приміщення об'єднує в собі кілька функцій (кухня-вітальня, спальня-кабінет тощо), візуально відмежувати окремі зони можна за допомогою кольорових акцентів, освітлення або геометрії. Якщо вам до вподоби більш чіткі, фізичні «кордони», можна встановити стару добру барну стійку, книжковий стелаж тощо.

Яскраві кольори

Обираючи базовий колір для кімнати, ми часто віддаємо перевагу нудним і банальним відтінкам, вважаючи їх універсальними та ненав’язливими. Проте суцільний беж уже давно всім набрид, і варто проявити трохи сміливості.

Спробуйте неординарні, глибокі, яскраві кольори. Вони необов’язково мають бути сліпучими ─ зараз у тренді припилені, линялі відтінки рожевого, синього, зеленого, складні відтінки сірого. Вони зроблять інтер'єр унікальним, сформують його характер.

Нові відтінки

Припустимо, у вас невеличка квартира, розташована на тіньовому боці будівлі ─ тут експериментувати із кольором стін треба вкрай обережно, і перевагу все-таки доведеться віддати світлим відтінкам. Спробуйте лайфхак від колористів ─ додайте до білої основи 5—10 % улюбленого кольору (наприклад, коралового, гірчичного, вишневого, рожевого чи синього), і отримаєте світлий, легкий, проте небанальний відтінок.

Не бійтеся комбінувати меблі

Гарнітури ─ це просто і зручно, але в дуже часто розрізнені меблі в інтер’єрі мають вигляд більш ефектний. Звісно, вони мають поєднуватись стилістично, і міксувати треба розважливо: наприклад, погляньте на модні інтер'єри, що поєднують у собі ар-деко і мінімалізм ─ там ви не побачите комплектів, проте композиція завжди цілісна і гармонійна.

Декор і текстиль

Те ж саме стосується предметів декору й текстильних елементів. Вісім ідентичних подушок на дивані, однакові свічники й статуетки ─ це гарно лиш для каталогу Ікеї, а не для оселі живої людини. Ваше помешкання мусить відображати вашу індивідуальність і підпорядковуватись вашим власним смакам.

Розставляйте акценти

Аби інтер'єр не був пласким і однорідним, додавайте акценти ─ кольорові або фактурні. Не бійтеся, що вони привертатимуть забагато уваги і набридатимуть: повірте, нудна й прісна кімната набридне значно швидше. До того ж, більшість акцентних деталей можно швидко й легко замінити ─ наприклад, штори, подушки, пледи, настінні панно чи картини тощо.

Функціональні деталі

Ви можете обрати найгарніші шпалери, фарби та меблі, але будь-який елемент на кшталт незграбних розеток і вимикачів зіпсує всю картину. Заздалегідь продумайте усі найменші деталі, щоби прикра дрібниця не стала ложкою дьогтю.

Зберігайте речі акуратно 

Безлад ─ головний ворог дизайну, тому потурбуйтеся, аби в кожної дрібнички було своє місце. Окрім звичних шаф та ящиків, можуть знадобитися рейлінги, органайзери й кофри, вішаки тощо. 

Враховуйте повсякденні звички

Яким би ультрамодним не був інтер'єр, ви не маєте в ньому страждати. Наприклад, якщо ви звикли складати одяг на стілець, а не ховати його щоразу до шафи, придбайте зручний вішачок або так званого «камердинера». Любите камерність і усамітнення? Тоді не кваптеся перетворювати квартиру на студію, догоджаючи трендам. Ваш власний комфорт ─ завжди на першому місці. 

Усі інтер'єри з портфоліо дизайнера Андрія Сокрути — sokruta.com.ua.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com