Йога: 10 асан, які допоможуть позбутися проблем з травленням

8 лютого 2017
Cikavoznaty.com.ua

Усі ми час від часу стикаємося з розладами травлення. Багатовіковий досвід йоги має рецепти, які здатні допомогти відновити м’язи живота і дати поштовх травній системі. Перевірте дію цих 10 асан, щоби полегшити симптоми здуття живота.

Асана "Собака лицем вниз"

Ця поза є однією з базових у йогічній практиці. Вона полегшує дискомфорт від накопичення газів у животі, покращує кровообіг, що, в свою чергу, стимулює травлення.

Виконується так:

Станьте, ноги на ширині стегон, опускайтеся поки ваші руки не торкнуться підлоги, а тіло не прийме форму перевернутої букви "V". Переконайтесь, що руки і ноги міцно впираються в підлогу. Зробіть кілька глибоких вдихів і видихів.

Асана "Собака лицем вверх"

Ця поза забезпечує прекрасне розтягування м’язів живота, виштовхуючи здуття з черевної порожнини.

Виконується так:

Лежачи обличчям вниз на підлозі та розставивши ноги на ширину плечей, зігніть лікті й поставте долоні на підлогу під ваші плечі, ніби ви збираєтеся зробити підйом. Вдихніть і підніміть груди вверх, розтягуючи м’язи живота. Для того щоб уникнути додаткового тиску на хребет, обов’язково злегка підніміть ноги над підлогою, спираючись на пальці ніг, і тримайте ваші м’язи напруженими. Виконуйте цю розтяжку протягом приблизно 20 секунд і з видихом розслабтеся.

Асана "Коліна до грудей"

Цю просту позу ще називають "та, що звільняє від вітру". Вона чудово позбавляє від неприємностей з травленням. Притягнувши коліна до грудей, ви зможете заспокоїти ваш шлунок і поліпшити травлення, звільнившись від газів.

Виконується так:

Ляжте на спину, руки покладіть вздовж тіла. Зробіть глибокий вдих, а на видиху зігніть коліна і повільно доведіть їх до грудей, притисніть руками ноги до вашого тіла. Перебуваючи в такій позі ви можете обережно погойдатись з одного боку в інший, піднявши підборіддя до колін, або по черзі притискати до грудей то одну ногу, то іншу.

Асана "Кішка/корова"

Крім того, що поза чудово знімає напруження у спині, грудях і шиї, кішка/корова зменшує здуття шляхом розтягування і скорочування м’язів живота.

Виконується так:

Почніть з положення навкарачки, тримаючи коліна на ширині стегон, а руки на ширині плечей. Коли ви вдихаєте, підніміть голову і куприк догори та подивіться в небо, в той час як ваша спина повинна прогнутися вниз. На видиху опустіть голову і куприк донизу, створюючи спиною глибоку арку. Ви можете робити цю серію розтяжок від восьми до десяти разів, або при необхідності протягом усього дня.

Поза дитини

Ця асана відома як "поза заземлення". Ви завжди можете до неї повертатись, щоби зменшити біль, пов’язаний зі здуттям живота.

Виконується так:

Станьте на коліна, опустіть стегна на п’яти ваших ніг. Прогніться в талії і поставте руки перед собою на підлогу. Почніть повільно повзти пальцями вперед, опускаючись і розтягуючись, наскільки це комфортно. Після того як ви повністю опустилися вниз, робіть вдихи і видихи протягом 20-30 секунд, перш ніж повернутися у вертикальне положення. Повторіть стільки разів, скільки вам подобається.

Асана "Нахил уперед"

Це проста поза, яка зменшує здуття шляхом нагрівання живота. Завдяки цьому підвищується циркуляція травних соків.

Виконується так:

Стоячи прямо зробіть глибокий вдих, на видиху нахиліться вперед, прогнувшись в талії. Стежте за тим, щоб тримати спину і хребет прямими. Потім, в залежності від рівня вашої гнучкості, ви можете поставити свої руки на підлогу позаду голови, або навіть просто дозволити їм висіти, погойдуючись злегка з одного боку в інший. На завершення повільно підніміть тіло назад у вертикальне положення.

Асана "Нахил уперед сидячи"

У цій позі на м’язи живота здійснюється сильний тиск. Це зменшує дискомфорт з кожним вдихом. Увага: розтяжка у даній асані трохи глибша, ніж при стандартному нахилі вперед, тому постарайтеся не заходити надто далеко, дійте в межах зони комфорту.

Виконується так:

Сидячи на підлозі, витягніть ноги прямо перед собою, тримаючи їх разом. Потім нахиліться вперед, намагаючись доторкнутися до пальців ніг. При виконанні асани тримайте спину якомога пряміше. Після того як ви максимально опустилися, зробіть кілька глибоких вдихів. Використовуйте свої руки, щоби повільно повернутися назад у вертикальне положення.

Асана "Скручування"

Дію пози можна порівняти з викручуванням мокрого рушника. При її виконанні "віджимається" будь-яке повітря, що знаходиться в черевній порожнині, покращується приплив крові до життєво важливих органів.

Виконується так:

Сядьте на підлозі, витягнувши ноги. Зігніть праве коліно, поставте праву ногу на підлогу з зовнішнього боку лівого стегна. Поверніть тулуб до зігнутої ноги, заведіть праву руку за праве коліно. Зробіть вдих, щоб витягнути хребет.

Для модифікованої версії пози: сядьте прямо в кріслі, обидві ноги вказують в одному напрямку. Тулуб поверніть у протилежний бік. Тримайтеся руками за задню частину сидіння і повільно робіть скручування.

Асана "Низький випад уперед"

Ця глибока поза, варіація "привітання сонцю", має подовжуючу дію асани "собака лицем вверх" і додатково розтягує поперекові м’язи, які при перенапруженні можуть боліти.

Виконується так:

Почніть з пози "собака лицем вниз". На видиху поставте праву ногу між руками. Зігніть переднє коліно під кутом 90 градусів, і тримаючи ноги на ширині плечей, підніміть руки вгору по обидва боки від голови, пальцями намагаючись досягнути неба. Ви можете тримати заднє коліно в повітрі, або поставити його на землю. Зробіть п’ять-вісім глибоких вдихів, а потім опустіться назад у позу "собака лицем вниз". Повторіть на протилежному боці.

Глибоке дихання

Звучить просто, але насправді це найважливіший крок з усіх. Йогічна практика має сильний зв’язок з диханням. Глибокі дихальні вправи допомагають зменшити стрес і занепокоєння. І, на думку деяких дослідників, також можуть безпосередньо впливати на ваші функції травлення. Ця вправа ідеально підходить для тих, хто хоче відпочити або зосередитись на собі. Глибоке дихання можна практикувати в будь-який час і в будь-якому місці.

Виконується так:

Сядьте у зручному положенні, розслабте обличчя, закрийте очі, почніть глибоко вдихати і видихати, зберігаючи ваш хребет прямим (ви можете собі уявити, як щось тягне вас вгору за верхню частину голови).

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше