Як перестати спізнюватися і почати висипатися

22 липня 2015
Annie
Ті, хто завжди спізнюється, зазвичай всіх дратують. Та що там, ми навіть деколи самі себе дратуємо. Ставимо другий будильник, читаємо мотивуючі статті (а раптом це психологічний опір!), намагаємося лягти раніше, а нічого не змінюється.

Найдивовижніше в запізненнях те, що всі, крім маленьких діточок, прекрасно розуміють, як це кепсько й непристойно. Які покарання не придумувало б керівництво, співробітник, найчастіше, і сам не радий. Але більшість продовжують спізнюватися, незважаючи на штрафи.
 
Причин запізнень може бути багато. Ось найпоширеніші:

Помилка планування

Симптоми: ви завжди запізнюєтесь по-різному, то на 10 хвилин, а то й на цілу годину.

Діагноз: помилка планування. Швидше за все, у вас "збитий" внутрішній годинник і ви не можете точно передбачити, скільки, насправді, витратите часу, щоби вкласти спати дитину або дописати доповідь. Вчені встановили, що це найпоширеніша причина і, в середньому, люди аж на 40% недооцінюють обсяги часу, які їм потрібні, щоби взакінчити всі справи.

Вирішення: тренування правильного планування.

Ввічливий кролик

Симптоми: ви все робите вчасно, коли дієте самостійно. Але варто мамі приїхати до вас в гості чи вам перейти з фрілансу на роботу в опенспейс, як ви починаєте ганебно завалювати справи.

Діагноз: проблеми з мовою. Ви не вимовляєте дві вжливі букви: Н та І.

Вирішення: Вчися таланту ввічливої ​​відмови і не намагатися врятувати всіх навколо. До речі, вчені й тут пожвавішали і визначили, що любителі багатозадачності (Юлії Цезарі) спізнюються частіше, ніж всі інші.

Ознака лідера

Симптом: всі знають про ваше "фірмове запізнення", наприклад, на 10 хвилин. У якомусь сенсі ви навіть пунктуальні. Затримуєтесь завжди однаково.

Діагноз: щось психологічне. Це може бути наслідок дитячого протесту, потреба в мотивації, яку дає пропущений дедлайн або спроба звернути на себе увагу хоч так: "А, Таня, ну так, це та, яка завжди запізнюється!"

Вирішення: Якщо до психолога бажання йти нема, то визнайте, що, по суті ви приходите саме тоді, коли цього хочете. Так що настав час подаватись у керівники та говори потім гордо: "Керівництво не запізнюється, керівництво - затримується".

Одна, без ансамблю

Симптоми: ви запізнюєтесь загадково. Наче й зібралися заздалегідь, і часу було багато, і заторів не було, а все одно в останній момент доводиться бігти, потіти, вибачатися.

Діагноз: страх очікування. Маловідомий страх, але цілком реальний. Таким людям дуже неприємно "сидіти і нічого не робити". Тому ви краще терпітимете наслідки запізнення, ніж будете нудьгувати під дверима, якщо прийдете занадто рано.

Вирішення: Рішення дуже просте - вигадуйте собі складні завдання на час очікування.

Не варто було і підніматися

Симптоми: ви запізнюєтеся обтяжливо, безглуздо. Навіть якщо вам кудись дуже давно хотілося, навіть якщо це концерт вашої мрії або побачення з найкращим чоловіком у світі. Іноді ви ловите себе на думці, що і вставати не варто було, бо все одно потім запізнитесь, і будете винні.

Діагноз: психологічний, але серйозний. Можливо, навіть депресія.

Вирішення: Ось тут краще перевіритися.

Прийоми для тих, хто спізнюється

Навіть якщо ви не знайшли свій варіант серед діагнозів, ці прийоми допоможуть вам ввести в своє життя пунктуальність:
  1. Враховуйте минулий досвід. Якщо минулого місяця ви виконали Х справ, не треба розраховувати, що цього вам раптом пощастить і ви зробите вдвічі більше. А якщо заглянути ще далі в минуле і згадати, що влітку, наприклад, ви завжди менш працездатні, то план вийде ще реалістичнішим.
  2. Спробуйте заздалегідь підраховувати і записувати скільки вам потрібно часу на ту чи іншу справу, а потім перевіряйте, чи ви вгадали. До речі, вже самі такі записи непогано підганяють.
  3. Подумки поділіть задачу на дуже маленькі шматочки і підрахуйте час для кожного. Вчені з'ясували, що так час визначається точніше. Наприклад, не говоріть собі "я приготую обід за годину", а подумайте, скільки піде хвилин на кожну стадію готування.
  4. Спробуйте уявити свої плани з чужої точки зору. Наприклад, скільки б часу на думку якоїсь сторонньої людини, у вас б пішло на те, щоби підготувати квартиру до приїзду свекрухи?
  5. Як відомо, швидкість каравану визначають за найповільнішим верблюдом. А швидкість виконання роботи - за найслабшими вашими робочими годинми. Ми так тішимося нашим пікам активності, що віримо, ніби зможемо перепливати океани кожен день. Краще підстрахуватися.
  6. Якщо використовуєте календар, відзначайте в ньому справи не одним рядком (16.00 - салон), а описуючи весь відрізок часу (15.00-18.00 - салон), який вам знадобиться, не забуваючи про підготовку та проїзд. Це допоможе не планувати пересічні справи.
  7. Ставте додатковий будильник на момент, коли вже, кров з носу, час виходити. Якщо ви відтягуєте цей момент задля нових справ, привчіть себе по дзвінку кидати все, чим ви займаєтесь, і рухатись далі. Нічого, нижній бік раковини був немитий півроку і ще день вас почекає.
  8. Якщо ви тривожна людина, вас може врятувати календар з днями розбитими на півгодинні відрізки, які ви дуже докладно розпишете.
(via)

Якщо вас зацікавила ця тема, вам також варто почитати:
Топ 10 найбезглуздіших виправдань запізнення на роботу
7 причин прокрастинації (І як її позбутися) 
Японська методика боротьби з лінню, або Принцип 1 хвилини
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше