Як перемогти провокатора у мережі

Тролінг не можна недооцінювати. Це настільки  потужний інструмент впливу, що дехто зробив на ньому кар'єру: наприклад, Ларс фон Трієр, який вже 20 років успішно тролить кіноманів, або Саша Барон Коен, який викликав своїм Боратом найпотужніший батхерт по обидві сторони Атлантики.

Їх слава не дає спокою мільйонам персонажів, які відточують свої навички провокації у просторах мережі. Професійний троль - людина підкована, але й ми не ликом шиті. Перемогти троля можна! Ось кілька прийомчиків ментального кунг-фу.

1. Будь ввічливим

Гидотно ввічливим, просто нестерпно ввічливим. Всьому затишному чатику повинно бути зрозуміло, що це не бійка двох гопників на задвірку, а бесіда академіка з Шариковим.

2. Не поспішай

Дозволь тролівському таланту розквітнути і розкритися, почекай, поки він сказане щось вже зовсім дурне, акуратно вибери цю перлину з контексту і примусь троля пояснити, що він мав на увазі.

3. Злови троля на протиріччі

Рано чи пізно, почавши з "Жінка повинна сидіти вдома", він видасть щось на зразок "Дівки стали занадто жадібні до грошей", тут ти і уточниш, поправивши монокль: "Ви, власне, за патріархальну родину чи за самозабезпечення подружжя? Неспівпадіння!».

4. Не забувай робити скріншоти

Троль може збагнути, що його занесло, та підправити свою репліку, і тут ти красиво витягаєш козир з рукава: "Хвилинку, шановний, ви п'ять хвилин тому зовсім не це говорили".

5. Говори не "я", а "ми"

Дай тролеві зрозуміти, що за твоєю спиною - сила розуму і народних мас, а він на інформаційному військовому полі самісінький. Частіше вставляйте обороти на кшталт "Як усі ми тут розуміємо" і "На нормальних людей такі аргументи давно не діють".

6. Говори про те, в чому розбираєшся

На своїй території вести бій куди зручніше, тому повільно, але вірно заманюй троля в нетрі, які йому невідомі, а ти в них - як вдома. А потім гидливо скривіть брову: "Та ви ж найпростіших речей не знаєте!".

7. Озбройся аргументами

Не полінуйся накопати статистичні дані, покопирсайся у підручниках і не забудь знайти кілька наукових досліджень. Позиція "Це так, тому що я так думаю" - дуже слабка, будь-який троль-трієчник її зрівняє із землею, як паровий каток.

8. Питай

Тому що всім зрозуміло: хто запитує, той і головний. На будь-яке питання у свій бік відстрілюйся десятком нових питань. Нехай троль пояснює.

9. Не переходь на особистості

Троль тільки того і чекає.

10. Йдучи - йди

Як тільки моральна перевага буде на твоєму боці та досягне критичної маси, гордо пдніми підборіддя і заяви, що дискутувати тут більш нема про що. Але після фінального "До побачення" дійсно переставай реагувати на троля (хоч він, напевно, запустить у твою спину ще кілька тролівських прийомів). Продовжиш суперечку - опинишся в становищі людини, яка три кілометри бігла за тролем, щоби сказати, наскільки він їй байдужий.

(via)

Радимо вам також почитати:
Як зберегти голову ясною, коли нам промивають мізки
9 принципів особистої інформаційної гігієни
9 речей, які слід пам'ятати в період інформаційної війни

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше