Як навчитися швидко і гарно писати

15 травня 2015
Annie
Кожна людина, що пише, чи то відомий письменник, звичайний журналіст, чи просто блогер, хотіла б, щоби час від виникнення в голові теми статті до фінальної крапки був якомога коротшим, а якість при цьому була стабільно високою. Особливо це питання актуальне для тих людей, які заробляють письменництвом на життя, адже саме від швидкості та якості роботи безпосередньо залежатиме їхній заробіток. І хоча писати як класики вдається далеко не кожному, працювати швидко і професійно можна навчитися. З цієї статті ви дізнаєтеся про деякі прийоми, які допоможуть вам це зробити.

Готуйте матеріали до роботи, а не під час

Якщо вам потрібно написати статтю на тему, яка вимагає великої кількості додаткових посилань, цитат, фактів та ілюстрацій, то спробуйте підготувати їх до того, як ви почнете писати. Немає більш вірного способу розтягнути роботу над статтею, ніж відволікатися від творчого процесу на пошуки необхідної  інформації. Ви переходите за посиланням за однією інформацією, там знаходите щось інше, переходите на зовсім сторонній сайт і в результаті повертаєтеся до свого тексту через кілька годин. Це недопустимо.

У вас є план?

Це один з найголовніших способів заощадити час і створити цілісний і зрозумілий матеріал.

Пишіть план. Як би чітко ви не уявляли тему і зміст майбутнього матеріалу в голові, напишіть попередньо його короткий план. Це можуть бути назви розділів, основні думки, просто окремі ключові слова - як вам зручно. Головне, що ви заздалегідь повинні намітити той шлях, якого будете дотримуватися. Це дозволить вам уникнути ситуацію, в яку потрапляють автори-початківці, коли починаєш писати роман, а не можеш нашкрябати навіть коротку розповідь, або навпаки, сідаєш за написання замітки до стінгазети, а не можеш звернути до кінцівки навіть після п'ятої сторінки.

Ідіть вперед без зупинок

Одна з найбільших пасток, які підстерігають нас в роботі, - це прагнення відразу зробити все правильно і зрозуміло. Ми намагаємося відразу створити досконалий текст, вжити ідеально правильні звороти і моментально придумати дотепи, що вражають своєю оригінальністю. В результаті ми працюємо над кожним абзацом годинами, переписуємо, доповнюємо і стираємо. Одним словом, буксуємо на одному місці, в той час як натхнення давно вже покинуло нас за цією рутинною метушнею.

Тому якщо ви відчуваєте в собі творчий підйом, то не зупиняйтеся ні на хвилину і пишіть-пишіть-пишіть. Нехай це буде кострубато або незрозуміло, але ви відразу викладете всі думки, які поки ще у вас є. А потім повернетеся і будете шліфувати, доводячи свій текст до блиску.

Встановіть таймер

Таймер - велика річ. Можливо, не всі його люблять, але немає жодної людини, на яку б цей метод не діяв. Просто встановіть таймер на 15, 20, 25 хвилин і пишіть, ні на що не відволікаючись, поки він не зупиниться. Як тільки це сталося, встаньте з-за столу і зробіть перерву. Можете обізвати цю методику як хочете - головне, що вона працює.

Перестаньте натискати Backspace

Знаєте, чому ця клавіша має практично на всіх клавіатурах збільшений розмір? Тому що вона є однією з тих, котру найчастіше натискають! Ви, я і більшість наших побратимів натхненно лупасимо по цій кнопці раз за разом, видаляючи неправильне слово або невдале речення. Сотні й сотні непотрібних натискань.
Перестаньте робити це. Просто вивчіть клавіатурні скорочення Ctrl + ← і Ctrl + Shift + ←.

Вивчіть гарячі клавіші

Якщо ви пишете багато і хочете це робити швидше, то вам все одно не уникнути цього. Просто зверніть увагу, скільки часу витрачається на форматування заголовків, виділення курсивом, вставку посилань і картинок за допомогою кнопок панелі інструментів, і наскільки це швидше робити клавішними поєднаннями. Не треба сідати і вчити все підряд - виділіть ті операції, які найчастіше використовуєте, і по одній замінюйте їх гарячими клавішами.

Помилки, коми, посилання, іноземні слова

Ой, у цьому слові я зробив помилку!

Ви зупиняєтеся, повертаєтеся назад, виправляєте, потім переводите курсор в поточну позицію, згадуєте, про що ви писали. Скільки секунд пройшло?

Те ж саме стосується іноземних слів і посилань. Щоразу, перемикаючи розкладку, розшукуючи і вставляючи потрібне посилання, ви перериваєте свій потік творчості, відновити який може бути не так вже й легко. Тому залиште всі ці завдання на потім, на етап "причісування" тексту. Саме тоді ви спокійно виправите всі помилки, розставите посилання та іноземні назви.

Перевірте, відпочиньте і ще раз перевірте

Після того, як ви написали текст і поставили фінальну крапку, робота над ним не закінчується. Ви зробили тільки половину справи. Тепер ви повинні виправити всі помилки, розставити коми, замінити невдалі звороти і повторення. Після цього варто трохи відпочити, зайнятися чимось іншим або просто розважитися. Через деякий час прочитайте свій текст свіжим поглядом і, якщо він вас повністю влаштовує, тільки після цього можна сказати, що робота виконана.

А якими професійними секретами роботи з текстами можете поділитися ви?

(via)

Якщо вам сподобалась ця стаття, вас також може зацікавити:
Проста правда про те, як ви можете стати кращим письменником
5 принципів написання цікавої статті

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше