Як боротися з піратством? Або чому в Україні проблеми з авторським правом

4 вересня 2015
Олександра
Боротьба з піратством тема знайома для Заходу і зовсім чужа для нас. Кожен з нас щоденно стикається із нелегальним авторським матеріалом. І хоча за піратство вже не раз Україна отримувала догани від міжнародних спільнот по захисту авторських прав, для нас усі проблеми такого типу залишились чимось далеким та неважливим.

Тут варто зазначити, що для нашої країни, насправді, це має особливе значення. Ми на кожному кроці говоримо про українську культуру, мову, її поширення, збереження і при цьому не даємо ні копійки на її розвиток. В результаті, маємо те, що маємо: невелику кількість артистів та фільмів, яким пощастило знайти спонсорів. З іншого боку є іноземні артисти та прокати, які взагалі заносять нас у чорний список, в результаті чого фани ображаються та дивуються, чому їх ігнорує міжнародна спільнота. І так, спробуємо розібратися в чому ж проблема?

Низький рівень інформованості

Як показав власний досвід, це одна з найбільших проблем. Власне, найпоширеніша думка виглядає десь так: "купити диск у спеціалізованих магазинах в нашій країні нема ніякої можливості, а придбати його в інтернеті нереально". Насправді така інформація не відповідає дійсності на даний момент. Отримати легальний авторський контент в мережі можна за декілька хвилин.

І якщо закордонні фільми та книги ще не мають перекладів, то для музики - це не має значення. До того ж, ви завжди зможете підтримати нашого виробника фільмів та літератури. Для більш вибагливих існує Apple iTunes Store, тим же, хто потребує меншої якості, можна звернутися до Google Play. Також є різниця в ціні. На iTunes більш високі ціни, Гугл надає більш демократичний ціновий спектр. Мій власний досвід - Google. Всі ціни там і справді виставлені в гривнях, придбання ж контенту краще робити з доларової інтернет карти.

Це занадто дорого для мене

Не один раз доводилося стикатися з думкою, що купувати легальний матеріал - занадто дорого. Мабуть, це найпоширеніше заперечення, чому людина у нашій країні відмовляється від придбання непіратського контенту. Хочете знати скільки буде коштувати альбом Океан Ельзи на Гугл? Від 30 до 50 гривень. Тобто це усього лиш чверть того, що ми витрачаємо кожного дня. Щоденно ми викидаємо гроші на непотрібні дрібниці, пишемо гнівні листи про знищення української мови і шкодуємо копійки тим, хто цю мову розповсюджує. Так, трішки більше треки будуть коштувати в iTunes, але це не космічні та страшні гроші, якими нас лякають. Те ж стосується і книг.

Крім цього, якщо ви прихильник іноземної музики та літератури, ви завжди зможете придбати альбом чи книгу за 30-80 гривень від закордонних митців. Для середнього громадянина це копійки. Але разом з тим, ми вкладаємо гривні в культуру, яка є двигуном прогресу і в Україні, і в інших розвинутих країнах, де вона формує соціальні думки та погляди суспільства на всі існуючі проблеми в світі.

За що я плачу?

"Чому я повинен платити? Він нічого не зробив?" - це досить відоме заперечення виникає через те, що в нашій країні все ще існує поширена думка, що важко тільки тим, хто працює фізично. Все інше це розваги, і "художник повинен бути голодним". Насправді будь-яка праця повинна гідно оплачуватися і немає значення, як і де працює людина. Для тих, хто вважає, що зняти фільм, записати пісню і написати книгу легко, є пропозиція спробувати це зробити. Насправді, це години плідної праці, безсонних ночей та постійні пошуки відповідного звучання слів і звуків. І якщо вся  праця була плідною та вартою уваги, вони порадує слухача. Якщо ж представлені записи низької якості і не мають взагалі ніякої цінності для вас, то виникає питання навіщо ви взагалі з таким стикаєтесь? Навіщо воно вам?

Чому для нас так важливо вкладатися в культуру?

Насправді, неабияк важливо підтримувати мистецтво, як вдома, так і закордоном. Підвищення рівня культури - один із чинників виживання світу та цивілізації. Це наша можливість втримати світ таким, яким він нам так подобається, та зробити його краще.

Відсутність освіти та свідомості, вже призвела до війни, а що буде далі?  Чи варто сподіватися на чудо, в тому місці, де шансон існує на найвищому щаблі розвитку? Чи кожен з нас має можливість щось змінити?

Якщо вас зацікавила ця стаття, читайте також:
Як Фейсбук формує смак у мистецтві
Проблеми української музики

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше