Власний бізнес: Як написати бізнес-план

4 листопада 2016
Vita.
До багатьох з нас рано чи пізно приходить думка про власну справу. Часто ці блискучі ідеї не дають заснути і ви так і бачите як вже заробили свій перший мільйон. Проте від пункту – задум, до пункту – реалізація простягається довга дорога проб і помилок. І на цьому шляху бізнес-план – це перший крок від концепції до втілення ідеї в життя. Отож, ми підготували кілька рекомендації для підготовки бізнес-плану, який допоможе вам втілити вашу мрію в життя.

5 причин скласти бізнес-план:

  • Це допоможе вам проаналізувати, хто є вашим конкурентом і чим ви зможете вигідно від нього відрізнятися.
  • Він допоможе побачити розгорнуту картину, ви зможете визначити недоліки, які були на етапі ідеї.
  • Ви зрозумієте свою цільову аудиторію та хто ваш потенційний клієнт.
  • Допоможе сформулювати короткострокові і довгострокові цілі і завдання.
  • І на останок, ви зможете показати план інвесторам або майбутнім компаньйонам.
І пам’ятайте, планування - це не марна трата часу, а гарантія вашого майбутнього успіху.

Бізнес-план складається з таких розділів:

  1. Ваш продукт і вивчення ринку реалізації
  2. Конкурентний аналіз
  3. Маркетинговий план
  4. Виробничий план
  5. Фінансовий план
  6. Резюме бізнес-плану

№1 Ваш продукт і вивчення ринку реалізації

Традиційними для цього розділу є питання: який продукт ви пропонуєте, чим він відрізняється від інших і які потреби він повинен задовольнити. Спробуйте якомога чіткіше описати всі його властивості та унікальність. Важливо, щоб ця інформація була правдивою. У випадку, якщо ваш продукт без яскравих особливостей, краще їх не вигадувати, а придумати спосіб, який зможе виділити його з поміж конкурентних продуктів. Це може бути упаковка, або додатковий сервіс чи щось інше.

Питання ринків збуту для продукту або послуги дуже важливе, але якісне дослідження - послуга не з дешевих. Що ж робити, коли на повноцінне вивчення не вистачає коштів, а інформація дійсно дуже потрібна? Експерти рекомендують виготовити пробну партію вашого продукту і в процесі продажів зібрати всі необхідні вам дані. Такий спосіб вивчення дасть важливу вам інформацію: хто ваш покупець, які у нього переваги, яка цінова категорія для вашого продукту є оптимальною, яку потребу покриває ваш продукт, скільки часу проходить від випуску продукції до її реалізації і т.д.  Дуже важливо об'єктивно оцінити результати. Якщо ви насилу реалізували пробну партію, обов'язково проаналізуйте причини. У випадку, якщо ви нічого не можете змінити, проект краще призупинити. Так ви не зазнаєте подальших збитків.

№2 Конкурентний аналіз

У цьому розділі головне правильно визначити своїх конкурентів. Дуже часто підприємці своїми конкурентами вважають світові корпорації і виглядає це досить смішно. Ваші конкуренти на цьому етапі - це виробники, які працюють в аналогічних умовах. Чому так?

В процесі вивчення конкурентів необхідно отримати відповідь на такі питання: чим ваш товар відрізняється від продуктів конкурентів, чим ви плануєте привернути увагу покупців і які є причини появи нових конкурентів. Якщо ви спочатку невірно визначте коло своїх потенційних суперників, ви ризикуєте зробити неправильні висновки. А оскільки отримана інформація буде використовуватися в інших розділах, ціна помилки буде досить висока.

№3 Маркетинговий план


На цьому етапі вам потрібно ближче познайомимося з потенційними клієнтами. Необхідно виділити цільовий сегмент, відповідаючи на такі питання: Який вік моїх клієнтів? Де вони живуть? Який у них рівень освіти? Скільки таких людей в місті, країні? Що між ними є спільного? Як вони проводять вільний час? Де вони працюють? Які технології використовують? Скільки вони заробляють?

Свою маркетингову кампанію ви будете будувати, виходячи з цих даних. За допомогою неї вам треба провести клієнта по шляху, що складається з 5 кроків:

Поінформованість - клієнти знають про ваше існування, але не знають, що саме ви продаєте.
Інтерес - клієнти чули про вас, бачили вас і їм цікаво, що ж ви пропонуєте.
Оцінка - клієнт вирішує чи дати вам шанс.
Випробування - клієнт здійснює пробну покупку.
Ухвалення - клієнтові сподобалося те, що ви пропонуєте, і тепер він буде здійснювати покупки регулярно.

Перші пункти реалізуються завдяки рекламі та піар-акцій. Тут вам треба продумати вашу першу промо-кампанію: Які канали ви будете використовувати, щоби підвищити впізнаваність бренду: інтернет, телебачення, радіо, друковані журнали і газети, зовнішню рекламу, листівки?

Яким ще способом ви можете привернути до себе увагу?

Якою ви бачите піар-стратегію? Як ви зацікавите клієнтів своїм продуктом?

На етапі пробної купівлі важливо залучити клієнта якісним продуктом і, звичайно ж, першокласним сервісом: Як ви будете здійснювати продаж і доставку? Як покупці зможуть оплатити товар? Як можна буде повернути товар? Чи будете ви пропонувати гарантії? Які? Чи будете ви надавати який-небудь сервіс клієнтам вже після покупки?

Після опису розділу "Маркетинговий план" ви, напевно, ще більше перейнялися своєю ідеєю. І тепер можна приступити до одного з найпрактичніших розділів.

№4  Виробничий план


Виробничий план пояснює організацію управління компанії, які ресурси потрібні на старті бізнесу і які необхідно регулярно поновлювати. Як буде будуватися шлях товару від виготовлення або закупівлі до отримання його покупцем.

Основні питання:

Чи потрібні вам постачальники, і якщо потрібні, то хто саме?

Чи будете ви орендувати офіс або на початковому етапі будете працювати вдома?

Чи потрібні вам співробітники зараз і скільки? Які обов'язки вони виконуватимуть? Чи знадобляться робітники через місяць чи півроку?

Що вам необхідно з обладнання і меблів? Врахуйте все, від комп'ютерів до офісних стільців.

Як товар або послуга буде доставлятися до клієнта: він повинен приїхати в офіс / магазин / салон, ви будете займатися доставкою самостійно або наймете для цього сторонню компанію? Чи потребує ваша продукція особливих умов доставки?

Чи потрібен вам склад? Ви придбаєте його, чи будете орендувати або скористаєтеся послугами інших компаній? Чи потребує ваша продукція особливих умов зберігання?

Як буде реалізований процес повернення продукції? Як будуть розглядатися питання і скарги клієнтів? Чи будете ви надавати тривалу підтримку та гарантії?

Процес виробництва

Якщо ваша компанія буде займатися виробництвом, то вам потрібно продумати такі питання:
Скільки часу йде на виготовлення одиниці або партії продукції?

Чи є у вас зараз все необхідне обладнання і ресурси? Якщо чогось не вистачає, то коли ви зможете це докупити? Чи можна запускати виробництво вже зараз?

Опишіть технологічний ланцюжок. Подумайте, чи можете ви поліпшити технологічний процес або здешевити його?

Якими стандартами ви будете керуватися при виготовленні продукції, як будете перевіряти її якість на кожному з етапів виробництва?

Який обсяг продукції вам необхідно виготовляти в день, місяць, рік?

Яким чином ви будете змінювати продукт, послугу або клієнтський сервіс, отримуючи відгуки і скарги від покупців? Чи потрібно вам буде перебудовувати технологічний ланцюжок? Як зміниться ціноутворення?

Як ви будете справлятися з великим напливом замовлень? Чи буде ця ситуація відбуватися випадково, чи її можна спрогнозувати в залежності від зовнішніх факторів (наприклад, сезонність)?

№5  Фінансовий план

Кожен розділ бізнес-плану важливий, жодним з них не можна знехтувати. Але фінансовий план - один з найголовніших. Саме по ньому можна судити про те, протягом якого часу компанія почне приносити прибуток, а також зрозуміти, чи варто залучати в нього інвестиції. До того ж, фінансовий план необхідний для управління поточною фінансовою діяльністю організації.

Фінансовий план може складатися з різних документів, в залежності від типу і розміру підприємства. Для малого бізнесу необхідні три:

Бюджет

Документ описує всі початкові вкладення та передбачувані щомісячні витрати і доходи. Грубо кажучи, з бюджету ви побачите, скільки саме потрібно вкласти в бізнес і на який дохід можна розраховувати.

Первинні вкладення включають в себе всі одноразові витрати: придбання устаткування, створення сайту, реєстрацію ІП та інші.

Щомісячні витрати - це оплата сировини для виробництва продукції або товару для перепродажу, зарплата співробітникам, орендна плата, комунальні витрати, податки і т.д.

Щомісячний дохід - це все, що ви заробите після продажу товару / надання послуг за місяць.

Віднімаємо витрати з доходів, отримуємо прибуток. Ділимо початкові вкладення на прибуток, отримуємо кількість місяців, за які ці вкладення окупляться.

Звіт про прибутки і збитки

На основі даних "Бюджету" розраховуємо витрати і виручку за рік (множимо витрати на 12, а виручку на 11 місяців, тому що продажі зможемо налагодити тільки в другій місяць) і рахуємо прибуток. Тут так само враховуються початкові вкладення (множити не треба, вони одноразові). В результаті отримаємо прогноз річного прибутку і зможемо зрозуміти, чи достатні обсяги майбутнього бізнесу.

Звіт про рух грошових коштів

У звіті про рух грошових коштів розписуємо помісячно всі платежі і надходження грошових коштів в період від 1 до 3 років. В результаті побачимо, коли вийдемо на точку беззбитковості, за який термін окупляться початкові вкладення, і спрогнозуємо результати роботи. Щомісячні дані можуть залишатися на одному рівні або змінюватися. Наприклад, можна закласти зростання продажів (і витрат на сировину, відповідно).

Коли ви відкриєте свій бізнес, кожен місяць заповнюйте цей звіт реальними даними або змінюйте прогноз.

№6 Резюме бізнес-плану

Насправді, цей розділ має бути першим. Але готувати його потрібно тоді, коли у вас є всі дані з попередніх розділів.

Оптимальним буде описати ваші плани на, максимум, двох сторінках для великого проекту і на одній - для невеликого. Резюме ви готуєте для потенційного інвестора або кредитора: прочитавши його, він повинен відповісти на свої внутрішні питання: що я отримаю в результаті і які мої ризики? Про це і варто написати - це ваше звернення до майбутнього партнера.

Для електронної версії можна зробити посилання на основний матеріал, але постарайтеся не перевантажувати ними текст і робити це тільки там, де дійсно без деталізації ніяк не обійтися. Наприклад, якщо мова йде про терміни окупності проекту - доцільно зробити посилання на відповідну таблицю. Іншими словами, вся виконана робота повинна вміститися в п'ять-шість абзаців. В процесі підготовки резюме ви знайдете помилки і недоліки в самому бізнес-плані. Не полінуйтеся - виправте їх самостійно, нехай це займе час і сили. Коли помилки буде знаходити ваш партнер, ви втратите більше.

Перш ніж почати роботу з написання бізнес-плану, морально підготуйтеся до того, що це тривалий процес. Вам необхідно знайти і проаналізувати тонну інформації. Але зробивши цей складний крок, далі ви підете швидше, а дорога буде ставати легшою і цікавішою.

Ми впевнені, у вас все вийде. Успіху!
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше