Вас із дас? З України “Addidas”!

4 листопада 2016
Ганна Черкаська
3 листопада 1900 р. у м. Херцогенаурах (Німеччина) народився А́дольф Да́сслер (нім. Adolf Dassler). Його батьки Кристоф (швець взуття) і Пауліна (праля) – трудові емігранти з Городка (що під Львовом). Син був третім, але не останнім, міцний, спортивний, затятий футболіст. Аді теж пристав до батькового ремесла, а старший брат Руді мав інший талант – він міг умовити чукчу купити купальник.
 
uahistory.com
 
Отак і працювали брати: молодший вигадував модель (часто це було спортивне взуття – гімнастичні капці, перші у світі шиповані бутси), а старший шукав покупця. Вони навіть взуттєву компанію Gebrüder Dassler відкрили, а олімпіади в Амстердамі (1928) та в Берліні (1936) принесли родині успіх.

На XI Літніх Олімпійських Іграх у Берліні американський бігун Джессі Оуенс у взутті братів виграв чотири золоті медалі та встановив 5 олімпійських рекордів.

Прізвище братів узнав світ, бізнес різко налагодився, але… не стало батька, нікому було мирити братів. У 1948 р. непримиренні конкуренти утворили дві фірми: "Аддідас" та "Puma". З того часу вони не бачилися, не розмовляли. Адольф Дасслер і у 75 грав у теніс, плавав у басейні. Помер 6.09.1978 р. від інсульту.
 
uahistory.com
Пам’ятник Аді Дасслеру, Скульптор Йосип Табачник, Херцогенаурах, 2006
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше