Україна, якої ви не знали

14 травня 2014
Редакція
Сьогодні Україна стала зіркою світових ЗМІ. Нами почали цікавитись усі: вивчаючи новини про політичне становище в країні, іноземці мимоволі починають слідкувати за успіхами наших спортсменів, співаків, акторів, режисерів, художників та інших публічних людей. Для нас – це шанс показати усьому світу, що ми освічені, культурні та добрі люди. І що ми справді патріоти своєї країни. Але чи все ми знаємо про нашу неньку Україну, окрім фактів, котрі почули ще давно у школі?
 
Чи знали ви, що...

1.         Українському конструкторському бюро Антонова, заснованому ще у 1946 році, вдалося створити літак із найбільшою вантажопідйомністю у світі. Сталось це ще 1984 року. Команда витратила на його створення всього 3 роки. Основним завданням літака було транспортування великогабартиних вантажів, наприклад, орбітального корабля ракетно-космічної системи «Енергія-Буран». Сьогодні Ан-225 «Мрія» здійснює звичайні комерційні вантажні перевезення.
 
2.         Перша конституція у світі була створена саме в Україні. Її автором був Пилип Орлик, якого 1710 року обрали гетьманом запорожців. «Конституція прав і свобод війська Запорізького» чітко визначала права та обов’язки всіх козаків, які входили до війська.
 
3.         Всього 6 чоловічих монастирів у світі мають статус Лаври, три з них знаходяться на території України: Почаївська Свято-Успенська Лавра, Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, Святогірська Свято-Успенська Лавра.
 
4.         Найдавніший навчальний заклад на теренах Європи – Києво-Могилянська Академія, заснована 1615 року. Її називають спадкоємицею давньої Київської Академії, заснованої ще Ярославом Мудрим. Навчальний заклад користувався значною підтримкою запорожців, зокрема гетьмана Сагайдачного.
 
5.         Першу гасову лампу винайшли 1853 саме в Україні. Винахід львівських аптекарів Ігнатія Лукасевича та Яна Зеха представили на міжнародній виставці у Мюнхені, де його відзначили грамотою. Окрім того, саме у Львові пройшла перша хірургічна операція з використанням цієї лампи.
 
6.         Український поет Тарас Шевченко удостоївся неабиякої шани – по всьому світу встановлено близько 1200 його пам’ятників.
 
7.         Найдовшим духовим інструментом у світі є українська трембіта. Її довжина може сягати близько 4 метрів, а звук чути на відстані більш ніж 10 км.
 
8.         Найдавніша у світі мапа знайдена на території України. У с. Межиріччя Рівненької області археологи розкопали поселення Homo Sapiens, якому вже близько 15 тис. років. Саме тут і знайшли мапу, вирізьблену на кістці мамонта.
 
9.         Географічний центр Європи знаходиться у місті Рахові, на Закарпатті. Цей факт було зафіксовано ще у 19 столітті на з’їзді географів у Відні, після першої в історії спроби визначити середину континенту.
 
10.       В древні часи Україна поєднувала Східну Єропу та Давній Схід. Через її територію проходив один з найбільших транспортних шляхів.
 
11.       Українська художниця Катерина Білокур вразила всесвітньовідомого Пабло Пікассо. Побачивши її картини на виставці, він назвав їх геніальними і порівняв українку із Серафін Луіс – відомою французькою художницею.
 
12.       Колядка «Щедрик» стала однією з найвідоміших різдвяних пісень у світі. За кордоном її знають як «Ring Christmas Bells» або «Carol of bells»
 
13.       Існує легенда, що українець врятував життя Вінстону Черчиллю. Коли відбулась друга англо-бурська війна у Південній Африці, одним із командирів на боці британців був Юрій Будяк. Йому вдалоя врятувати від розстрілу молодого британського журналіста, звали якого Вінстон Черчилль. Згодом, молодий англієць допоміг Юрію вступити до Оксфордського університету.
 
14.       Україна – батьківщина дивовижних явищ. Біля річки Ліпанки, недалеко від Нікополя, можна почути одне з найбільш рідкісних явищ у світі – співучі піски. Після дощу їх верхній шар утворює своєрідну скоринку. Вона дуже крихка, тому якщо на неї наступити, можна почути дивакуваті звуки. Розповідають, що такі звуки можуть лунати від кількох секунд до 15 хв, а деколи вони настільки гучні, що їх чути за кілька кілометрів.
 
15.       Україна була улюбленицею видатних діячів мистецтва та культури. Бердичів, наприклад, прославився тим, що тут тривалий час проживав Фредерік Шопен. А місцева жителька Евеліна Ганська повінчалася тут з видатним французьким письменником Оноре де Бальзаком.
  16.       Українські народні пісні надихнули не одного відомого музиканта на створення шедевру. Так сталося і з Джорджем Гершвіном. Його найвідоміше джазове творіння «Summertime» створене на основі української колискової «Ой, ходить сон коло вікон». Гершвін почув його у Нью-Йорку у виконанні Українського Національного Хору.


 
17.       Українець створив новий вид мистецтва – мікромініатюру. Микола Сядристий - автор оригінального шедевру – троянди у волосині. Товщина квітки всього 0,05 мм. А розмістив він її у волосині, просверленій всередині та відполірованій до прозорості.
 

18.       Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, в обмін на гарантії безпеки від ядерних держав. Однак цікаво, до цього наша держава була третьою у світі за кількістю ядерної зброї після Росії та Америки. Тут налічувалось близько тисячі боєголовок.
 
19.       Ілля Рєпін народився на Харківщині. І хоча він вважається російським художником, створив чимало картин на українську тематику і намагався створити український стиль у мистецтві.
 
20.       Багато російських діячів культури походили саме з України і мали українські прізвища. Однак в ході русифікації Чехи перетворились у Чехових, Дейнеки – у Денікіних, Розуми стали Розумовськими, а Чайки – Чайковськими.
 
21.       Рід Федіра Достоєвського походив з України. Його дід був священиком української уніатської церкви на Поділлі. А батько, хоч і переїхав до Москви, до смерті залишався патріотом України. На жаль, Федір Михайлович не успадкував таких почуттів.
 
22.       Першу кав’ярню у Європі відкрив українець. Козаку Юрію Кульчицькому вдалося врятувати Відень від османської облоги. Місто довго трималося під натиском турецьких військ, однак запаси їжі закінчувались, а люди були знесилені. Юрій погодився вийти з міста у турецькому вбранні. Співаючи османських пісень, він зі своїм слугою пройшов крізь ворожі лінії і зв’язався з герцогом Карлом V, який зголосився допомогти. Подейкують, що за це йому подарували значні запаси кави та будинок, де він згодом відкрив першу кав’ярню.
 
23.       У Парижі 1934 року відбувся мовний конкурс, на якому українську визнали третьою найкрасивішою мовою світу після персидської та французької. Критеріями відбору були фонетика, лексика, фраеологія і побудова речень. Окрім того, українська мова була названа другою за мелодійністю після італійської на Всесвітній конференції мовознавців у Римі, яка відбулась в середині 20 століття.
 
24.       У 1240 році Київ був одним із найбільших міст Європи. Його населення складало близько 50 тис жителів. Цікаво, що Москва почала розвиватись саме після того, як українська столиця була зруйнована монголо-татарами. До речі, Київська Русь вважалась найбільшою країною Європи.
 
25.       Окрім того, що Україна є найбільшою країною Європи, яка повністю знаходиться на її території, її площа більша, ніж площі Англії, Австрії, Бельгії, Данії, Швейцарії та Португалії разом узятих.
 
26.       Найвища на сьогодні людина світу, яка має зріст 2 м 57 см, проживає у Житомирській області. Взуття та одяг для Леоніда Стадника шиють на замовлення.
 
27.       Київська статуя «Батьківщина-мати» вдвічі вища, ніж нью-йоркська статуя Свободи та бразильська статуя «Христа-Спасителя».
 
28.       У Донецьку споруджено найбільший автомобільний кінотеатр у світі під назвою «Moonlight». Площа його екрану складає 242 метри квадратних.
 
29.       Українські повстанці УПА стали рекордсменами, протримавшись на окупованій території близько 20 років та перебуваючи весь цей час у підпіллі. Навіть кубинські вояки Фіделя Кастро брали за приклад українців.
 
30.       П’ять українських об’єктів належать до Світової спадщини ЮНЕСКО. Серед них: Софіївський собор у Києві, Києво-Печерська лавра, Історичний центр Львова, букові праліси Карпат.
 
31.       Вважається, що одним з перших у світі демократичних утворень стала Запорізька Січ.
 
32.       Першою всесвітньо відомою українкою стала княгиня Ольга, яка вміло керувала великою державою і досить успішно, до речі.
 
33.       Перша згадка про назву «Україна» датується 12 століттям. В Іпатіївському літописі є рядки: "...и плакашася по нем всі переяславци... бе бо князь добр и крепок на рати... и о нем же Украина много постона...".
 
34.       Найдавнішими українськими поетесами називають Анисію Парфенівну та Анну Любовичівну. Жили жінки у 16-17 столітті. До їх доробку входять акровірші – перші літери кожного рядка утворюють слово. Поетеси залишили у своїх творіннях загдку про себе. 
 
35.       «Заповіт» Тараса Шевченка можна вважати справді найвідомішим у світі українським твором – його переклали 147 мовами світу.
 
Якщо ви знаєте ще якісь цікавенькі факти про Україну та українців – не забудьте поділитися з нами :)


Матеріал підготовано для Редколегії UA Modna
Автор - Женя Гунчевська
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Тарас 14 травня 2014
Річка Оріль - Сама чиста річка Європи ! Чистіша вода, в Світі, лишень в Амазонці...
Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше