Нова політика церкви – адаптування сучасних трендів

Ви можете здивуватись, але церква починає слідувати новим світовим тенденціям. Що досить логічно у сучасному суспільстві. Адже у інформаційну еру здивувати чи налякати когось досить важко, єдиний варіант – зацікавити людей.

Можливо, ви вже знаєте, що вкінці червня цього року патріарх Української Греко-Католицької церкви, Святослав Шевчук, відвідав подію у польському містечку Гурово-Ілавецьке, що присвячувалась 1025-літтю Хрещення України-Русі. Напевно, все мало бути офіційно і без особливих сюрпризів. Але не так сталось, як гадалось.

Один із українських байкерських клубів у Польщі вирішив прийняти до свого товариства цікавого учасника – патріарху запропонували змінити церковне вбрання на шкірянку. Він одразу ж приміряв подарунок (байкерську шкіряну жилетку із символікою клубу). У такому вигляді і у супроводі колони мотоциклістів священик поїхав до місцевої церкви.
 


Але чи буде голова УГКЦ роз’їжджати на мотоциклі разом зі своїми новими друзями – це ще питання, хіба що наступного року йому до жилетки подарують ще й байк :)

Та, якщо ви думаєте, що тільки українські священики стають "ближчими до народу", то ви помиляєтесь. Ось подивіться хоча б на нового папу римського.

Франциск I у березні цього року зайняв місце на папському престолі, якого зрікся Бенедикт XVI, і обіцяв великі зміни у Ватикані. У перші дні правління він відмовився від пишної резиденції, святкової мантії і папамобіля, що скептики назвали спробою церкви втримати паству. З іншого боку - це певний вектор розвитку політики нового понтифіка. Схоже на те, що після кількох місяців його роботи найконсервативніша і найбільш релігійна держава світу починає адаптуватися до світських методів ведення справ.
 

Прозорий банк

Банк Ватикану, який офіційно називається Інститутом релігійних справ, у 1942 році заснував папа римський Пій XII. З того часу цю організацію постійно звинувачують у махінаціях. Ватиканський банк пов’язували з італійською мафією, підозрювали у корупції, звинувачували у відмиванні грошей.

У 1982 році "небесного банкіра" Роберто Кальві – голову збанкрутілого Banco Ambrosiano, який тісно співпрацював з Інститутом релігійних справ і, на думку поліції Італії, здійснював операції з грошима італійської мафії, - знайшли вбитим у Лондоні, куди фінансист втік, побоюючись помсти. Ватикан заперечував причетність до цього інциденту, але через кілька років тодішній президент Банку Ватикану, єпископ Пол Марцинкус, повідомив газеті Observer: все, що він може сказати про цей інцидент - для управління церквою недостатньо лише однієї молитви "Аве Марія".
 


Фраза Марцинкуса стала крилатою. Цю подію Френсіс Форд Коппола зробив однією з сюжетних ліній третьої частині фільму "Хрещений батько". У 2006 році до цієї лінії могла приєднатися ще одна - поліцейські Парми виявили під мостом пластиковий пакет із розчленованим трупом Джанмарія Ровераро - банкіра, який співпрацював з Інститутом релігійних справ і який колись був одним з фінансистів, причетних до банкрутства концерну Parmalat. Останнього разу Ровераро бачили живим на зборах Опус Деї - однієї з організацій Ватикану (описаної, до речі, у романі "Код да Вінчі" Дена Брауна).

У 2010 році, у рамках кампанії італійської влади по боротьбі з розкішшю і корупцією, почалося розслідування проти генерального директора банку Паоло Чіпріані і Етторе Готті Тедескі - попереднього президента Інституту релігійних справ (у минулому - колеги Джанмарія Ровераро). Через три роки до цих арештів приєднався ще один – під варту потрапив єпископ Нунцій Скарано.

Рік тому Moneyval - експертна організація Ради Європи, яка оцінює рівень боротьби з корупцією - перевірила діяльність Банку Ватикану і повідомила, що з 45 необхідних заходів Інститутом релігійних справ коректно виконується тільки половина. З січня 2013 року Центральний Банк Італії викреслив Ватикан з системи електронних платежів. Банкомати на території Ватикану перестали приймати картки (крім карток Інституту релігійних справ). Жителям держави і туристам пропонувалося оплачувати все готівкою.

Тиск на Банк Ватикану здійснювався з однією метою - зробити цю фінансову структуру прозорою. З моменту свого заснування Інститут релігійних справ про свої операції ні перед ким не звітував. Обраний у березні цього року новий папа римський Франциск І пообіцяв навести у банку порядок (за однією з версій - повністю його закрити). І поки що він свою обіцянку виконує - Інститут релігійних справ підготував перший у своїй історії річний фінансовий звіт. Щоправда, вийшов він дуже лаконічним - всього 10 сторінок. Основне у ньому – це шість повідомлень про підозрілі операції.

Сучасне мистецтво

На 55-й Венеціанській бієнале, що розпочалася у червні, серед інших країн свій проект представив і Ватикан. Його павільйон з'явився вперше за весь час існування однієї з головних міжнародних арт-виставок. Те, що держава опинилася серед сучасного мистецтва, яке не дуже асоціюється з Ватиканом, заслуга не нинішнього папи римського. Проте, формально це сталося через кілька місяців після того, як він посів престол.
 


За словами кураторів павільйону Ватикану, цей проект планувався заздалегідь і на його підготовку пішло близько п'яти років. Людиною, яка його "проштовхнула", став Джанфранко Равазі - кардинал, який виконує у Ватикані функції когось на зразок міністра культури.

Ніхто, звичайно, не очікував, що Ватикан представить на бієнале проект із серії "виставка трохи осучаснених фресок", але і на парк атракціонів від кардиналів і єпископів майже ніхто не сподвівався. Центральною інсталяцією павільйону став інтерактивний відео-арт - кілька великих екранів, на яких були зображені представники різних соціальних груп: від бізнесменів до повій. З ними можна було розмовляти. Коли люди торкалися долонями до екрану, найближчий персонаж приставляв свої долоні і починав розповідати свою історію. Діти у павільйоні були надзвичайно щасливі.

Гей-лобі

Останніми десятиліттями папи римські часто просять прощення за гріхи церкви, визнаючи існування неприємних речей, про які сотні років до цього офіційний Ватикан мовчав. Рекордсмен - Кароль Войтила: папа римський Іоанн Павло II, у минулому непоганий гірськолижний спортсмен, який розмовляв на есперанто. За час свого правління (з 1978-го по 2005 рік) він попросив вибачення за те, що колись Ватикан не дуже гарно повівся з Галілео Галілеєм і Джордано Бруно; визнав, що вирішувати питання за допомогою інквізиції було не найкращим управлінським рішенням; вибачився за довготривалу дискримінацію жінок і офіційно визнав рок-музику.
 


У 2010 році папі римському Бенедикту XVI довелося вибачитися за те, що думки деяких кардиналів і єпископів Церкви не так вже чисті. Справа про ірландських священиків, які гвалтували неповнолітніх, набула поширення у пресі. Розслідування тривало майже третину століття - з 1975-го до 2004 року. Бенедикт XVI був змушений визнати існування проблеми і попросити вибачення у жертв педофілів.

У середині червня папа римський Франциск I під час однієї з бесід з віруючими дав зрозуміти, що ще один аспект життя світського суспільства притаманний і Ватикану: гей-лобі серед єпископів існує, і понтифік має намір розібратися з цією проблемою. Офіційний Ватикан поки ніяк не прокоментував зізнання папи, але у Римі, за адресою Віа Орельяна, 40, розташований палаццо, велика частина якого знаходиться у власності Ватикану. Навколо нього знаходяться будинки з квартирами єпископів. А частина палаццо, яка Ватикану не належить, відома під назвою Europa Multiclub. Це - найвідоміша гей-сауна в Італії.

Рекламні стратегії

Ведучі прямої трансляції конклаву кардиналів у Сикстинській капелі, де у березні цього року обирали нового кардинала, жартували, що тим, хто дивиться прямий ефір, пробачать гріхи. Понтифік Франциск І насправді не проти рекламних стратегій, якими користуються промоутери великих культурних заходів, які приваблюють нових глядачів.
 


23 липня у Ріо-де-Жанейро відбудеться фестиваль для католицької молоді, до організації якого долучився Ватикан. Захід відвідає і Франциск I. Всім, хто дістанеться до місця проведення, він пообіцяв масове прощення гріхів. Запасний варіант, як повідомила прес-служба Ватикану - подивитися пряму трансляцію виступу понтифіка.

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше