Cмаколики для краси та здоров'я: про користь цукатів, сухофруктів та сушених овочів

10 липня 2014
Редакція

Багато хто з нас недооцінює значення сушених овочів та фруктів у нашому щоденному раціоні. Однак регулярне їх споживання може забезпечити нам здоров’я, довголіття та гарне самопочуття. Сушені овочі та фрукти зберігають всі свої вітаміни, поживні та смакові якості. Просто включіть декілька сухофруктів до свого сніданку, чи перекусіть ними у перервах між головними прийомами їжі. Результат не змусить себе чекати. Гарне самопочуття та бодьорість гарантовані!

Абрикоси (курага)

Курага є лікарем для нашого серця та судин. В ній багато калію та антиоксидантів. Курага виводить з організму холестерин та є корисною для людей із хворою щитовидною залозою та з цукровим діабетом.
 

Ананас

Сушені ананаси є джерелом калію, магнію, заліза, цинку, вітамінів групи В і клітковини, корисної для травлення. Ананаси, також, допомагають позбутися набряків, додають сил та покращують настрій.
 

Баклажани

Найціннішою властивістю цього продукту являється здатність доволі швидко позбавляти судини холестерину. Баклажани загалом знижують концентрацію “поганого” холестерину в крові. В них є багато міді, кобальту та марганцю. Це досить таки рідкісні елементи, які покращують склад крові і допомагають селезінці добре прцювати. В баклажанах також достатньо заліза, тому вони корисні при анемії. Вони містять багато калію і тому допомагають виводити зайву рідину з клітин. Баклажани вживають для зниження цукру в крові.
 

Банани

Джерело калію, необхідного серцю, печінці, мізкам, кісткам, зубам, та більш за все - м’язам. Банан містить білок триптофан, який перетворюється в серотонін, котрий, в свою чергу, покращує настрій, допомагає розслабитися і просто відчути себе щасливим.
 

Виноград (родзинки)

Корисний для всіх без винятку, особливо світлий - він містить максимальну кількість калію та багато фосфору. Помічний при напруженій інтелектуальній роботі, наприклад, в період екзаменів. Вживання родзинок - хороша профілактика парадонтозу.
 

Сушена вишня

Допомагає сконцентрувати увагу.
 

Гриби

Будь-які сушені гриби сприяють схудненню. Крім цього, цінний білок, який міститься у всіх без винятку сушених грибах, за своїми поживними властивостями практично не поступається білку яловичини, але не залишає після себе токсичні речовини.
 

Груша

В плодах груш містяться унікальні ефірні олії, біологічно-активні речовини, котрі здатні підвищувати захисні властивості організму, допомагають йому протистояти інфекційним захворюванням, мають протизапальні властивості та навіть боряться з депресією.
 

Сушена диня

Диня наділена гарними тонізуючими властивостями, а також сечогінними, жовчегінними, протизапальними, загальнозміцнюючими, очищуючими влстивостями (при зовнішньому застосуванні очищує шкіру, при внутрішньому - шлунково-кишковий тракт і сечовивідну систему), покращує процеси кровотворення, посилює перистальтику кишечника, сприяє виведенню холестерину, нормалізує обмін речовин.
 

Кабачок

Містить мало калорій, проте багато різноманітних мікроелементів: залізо, мідь, фосфор, калій, магній, і натрій. Високий вміст вітамінів групи В і С.

Користь від кабачків легко можна назвати очевидною, а все завдяки легкому засвоєнню його організмом. Цей овоч підходить для дитячого харчування тому, що він не є алергеном. Зазвичай його дають дітям у вигляді перетертого пюре. Відомо, що користь від кабачків полягає ще й в тому, що він містить багато вітаміну С, який має гарний влив на весь шлунково-кишковий тракт та підвищує імунітет. Кабачки рекомендують людям, які хворіють на недокрів'я, серцево-судинні захворювання, гіпертонію.
 

Ківі

В першу чергу, ківі дуже багатий вітаміном С. Його в ягоді навіть більше, ніж у цитрусових. Ківі сприяє засвоєнню організмом білка завдяки вмісту в ньому такої речовини як актидин. Він містить чималу кількість калію, що сприяє зниженню артеріального тиску. Вживання ківі сприяє зміцненню стінок судин і перешкоджає утворенню в них тромбів. Сушене ківі відмінно підійде тим, хто стежить за своєю фігурою - чудовий смаколик, який зручно брати із собою в дорогу, на роботу, в школу.
 

Сушена полуниця

Зберігає всі свої корисні властивості впродовж двох років зберігання. Особливо цінними є сушені ягоди, які містять пектинові кислоти. Полуницю корисно вживати в період загострення сезонних хвороб, а саме - пізньою осінню  і ранньою весною. Також ягоди сушеної полуниці славляться як потужний антидепресант.
 

Сушені помідори

Найціннішою в сушених помідорах є речовина лікопін. Він є найпотужнішим антиоксидантом з яскраво вираженими протипухлинними властивостями. Вчені-онкологи на даний момент зуміли довести, що ця речовина здатна знищувати небезпечні клітини набагато ефективніше поліфенолів (протипухлинних речовин, що містяться в зеленому чаї та червоному вині). Хлорогенова і кумарова кислоти, які містяться в помідорах, істотно знижують шкоду, нанесуну організму канцерогенами, що знаходяться в сигаретному димі.
 

Гарбуз

В його м'якоті містяться цукри, каротиноїди, пектинові речовини, клітковина, макро- і мікроелементи калію, кальцію, магнію, заліза, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, Е, PP. Гарбуз зміцнює пам'ять, надає сили фізично-слабкому організму.
 

Фініки

Особливо єгипетські, здатні перемогти застуду, що супроводжується високою температурою: у них містяться сполуки, близькі за структурою до ацетилсаліцилової кислоти. До речі, це один з небагатьох сухофруктів, що містить багато провітаміну В5 - саме він забезпечує нам здорові волосся та нігті.
 

Чорниця

Абсолютний лідер за вмістом вітаміну А, здатного зберегти зір. Крім цього, вона знижує рівень цукру в крові, а тому корисна тим, хто страждає на діабет.
 

Чорнослив

Оскільки в ньому є багато рослинної клітковини, чорнослив радять вживати людям із захворюваннями травної системи. Чорнослив корисний при авітамінозі і недокрів'ї.
 

Яблука

Відновлюють баланс вітамінів і мінералів та покращуть процес травлення. Яблука - низькокалорійні сухофрукти. Свіжі яблука не рекомендовані людям з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, а також особам з підвищеною кислотністю шлунку. Багатьом з таких людей натомість пропонують печені та сушені яблука, вони вважаються безпечнішими. 

Сушені яблука також є гарною альтернативою чіпсам та сухарикам. Адже вони - натуральні, калорій у них набагато менше, а користі і вітамінів в рази більше.
 


А які сушені смаколики полюбляєте ви?

Матеріал підготовано для Редколегії UA Modna
Автор - Анна Петрик

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше