Суд Амстердама вирішив повернути скіфське золото Україні

16 грудня 2016
UAPOST.US
Окружний суд Амстердаму на засіданні 14 грудня прийняв остаточне рішення про долю вивезених з музеїв анексованого Криму археологічних експонатів, серед яких і золоті вироби із скіфських курганів. Згідно з рішенням, скіфське золото з музеїв Криму належить Україні.
 
uapost.us
 
Експонати, які були представлені на виставці, охоплюють історичний період від початку грецької колонізації Криму (VI ст. до н. е..) до раннього Середньовіччя. Крім кримських артефактів, в експозиції виставки були і знахідки з курганів півдня України, зокрема – золоті вироби.

Юридично експонати належать до державної частини Музейного фонду України. Відповідно до конвенції ЮНЕСКО 1970 року, у разі окупації території музейні колекції повинні бути повернуті на територію України.

"Вітаємо таке рішення європейського правосуддя. Ця наша перемога була б неможливою без кількарічної і професійної роботи Міністерства юстиції, Міністерства культури і Міністерства закордонних справ та усіх, хто був причетний до цього здобутку", - сказав колишній Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
uapost.us
 
Це рішення має виняткове політичне значення, адже йдеться не лише про цінні музейні експонати, а й про засудження міжнародною спільнотою факту анексії Криму і збройної агресії Кремля проти України, додав Яценюк.

UaPost
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше