Штучний інтелект: Добро чи Зло?

25 січня 2018
IntoNation.Kyiv
Це питання є досить футуристичним, навіть фантастичним, але запевняти у тому, що воно не постане перед нами у майбутньому в найближчий час, як мінімум, необачно. Те, що Ілон Маск розробив алгоритм, здатний паркувати автомобіль на рівні професійного гонщика, і зараз проводить розробку проекту про вантажівки, які без водія та дозаправок перевозитимуть вантажі, є цьому доказом.
 

Схоже, що людство у найближчі роки підійде до нової науково-технічної революції, але більш якісної. Якщо тоді це робилось заради того, щоби збільшити ефективність роботи. То зараз ключовим моментом є економія. Уявіть, що ви бізнесмен, у вас є свій завод з виготовлення меблів. У вас є штат робітників, що налічує 300 чоловік, з яких постійно хтось приходить нетверезим, хтось хворіє, хтось у декреті. Але зарплатню потрібно виплачувати всім і на це йде левова частка вашого прибутку, від 50% і вище. Штучний інтелект і роботи дозволять вам позбавитись від усього головного болю і скоротити штат працівників до одного-двох десятків. Ваші витрати на зарплатню і податки скоротяться у кілька разів, ваш бізнес за короткий час вийде на якісно новий рівень. А тепер уявіть, якщо ви є власником холдингів і цілих корпорацій з десятками тисяч працівників?

Бажання заробляти зробить декого ще багатшим, а робочий клас просто знищить як такий. Людство постане перед тим, щоб обирати наступний напрямок у розвитку. Більша частина населення цивілізованих країн опиниться без роботи. Людину позбавлять можливості працювати, що ж їй тоді робити? Мандрувати, вивчати мову та культуру, насолоджуватись життям? А раптом ні, раптом кілька мільярдів людей в один момент чекає голодна смерть. Бо ті, хто володітимуть роботами, не будуть забезпечувати тих, хто не працює. Але й тут не все однозначно. Якщо більшість втратить купівельну спроможність, то навіщо тоді багатомільйонні виробництва? Все одно ніхто нічого не зможе придбати. У такому випадку нас чекає у майбутньому корінна реформа, яка змінить людство до невпізнаваності, плоди роботи доведеться розподіляти за абсолютно новим принципом.



Ілон Маск, а також 116 спеціалістів, що представляють 26 країн світу, виступали проти розробки автономної зброї. А сам Маск неодноразово запевняв, що виникнення штучного інтелекту може призвести до інформаційної війни небаченого масштабу, світ може опинитись у новій великій війні через надрозумні технології. Але навіть у Маска є суперник. Марк Цукерберг, навпаки, запевняє, що штучний інтелект дозволить світу значно покращити рівень життя. Та для кого цей рівень покращиться? Фейсбук вже проводив експеремент з чат-роботами і ні до чого гарного це не призвело. Боти швидко симулювали недоступну для людства мову і почали спілкування між собою.

Так чи інакше, але машина зможе стати кращою за людину у найближчі років 40. Цей прогрес є майже непомітним, але він таким здається лише на перший погляд. Важливо, щоб розробники цих див техніки завідома обмежили свої творіння. Наприклад, нові системи не повинні мати змоги оновлювати свої бази даних автоматично і виконувати лише ті функції, для яких їх було розроблено. Але і це є досить спірним моментом. Допоки політики мовчать, вчені вже розуміють, що ця технологія зможе відчинити "скриньку пандори". Такі розробки мають як фанатів, так і опонентів.

А що з цього приводу думаєте ви?
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше