Штати 2.0

9 червня 2017
Oleksander Kyzyma
mars.nasa.gov


Невдовзі люди почнуть колонізацію Марса. Це перший крок у нашому розповсюдженні в космос. Марс може перетворитися на Новий Світ – так само, як колись американський континент на Землі, відкритий европейцями. Це надало великий поштовх у розвитку торгівлі, економіки, науки, спричинило виникнення нових держав, серед яких і США – локомотив сучасного проґресу. Марс, цілком імовірно, стане наступним місцем втілення мрій, форпостом людства.

Ці своєрідні Штати 2.0 сконцентрують наукову міць, комплекс новітніх технологій, колективний розум фахівців з багатьох спеціяльностей. Ілон Маск, активний прихильник колонізації Марса і розробник програми перельотів та будівництва марсіянських поселень, говорить, що їхніми мешканцями будуть люди не лише багаті, а й талановиті, майстри своєї справи, захоплені ідеєю. Саме такі люди стають першопрохідцями.

uk.wikipedia.org


Земля, звісно, зазнає впливу з боку марсіянської спільноти. Свіжа 'кров', свіжий погляд на речі, зумовлений просто тим, що життя на новому місці доведеться творити з початку, дозволить нам глибше зрозуміти самих себе. Перед лицем величезного простору, який належить зробити близьким і дружнім, ми позбудемося наших внутрішніх конфліктів і суперечок, що приносять смерть. Ми станемо мудрішими. Розширення нашого спільного дому до меж Соняшної системи можливе тільки за умови єдности людства. Енергію нашої цивілізації, що часто-густо виливалася у руйнування, буде переспрямовано на будівничі зусилля, зокрема й на тераформування Марса – створення там атмосфери, океанів, рослинного середовища й клімату, подібних до земних. Це величезне й цікаве завдання, яке окрім піднесення і радости од втілених задумів, додасть нам впевнености у майбутньому, адже замість однієї ‘квартири’ у космосі ми отримаємо дві.



Попереду багато досліджень, роботи й постійне самовдосконалення. Перші місії на Марс заплановано на 20-і роки. Для них проєктуються плазмові двигуни, здатні розганяти корабель набагато потужніше за хемічні (наприклад, із двигуном VASIMR подорож до Марса займе лише 39 днів). Вивчити нашу планетну сім’ю з такими засобами пересування цілком реально. Для дальших же, міжзоряних перельотів знадобляться принципово нові рішення – такі як наразі гіпотетичний двигун викривлення простору (warp drive).
 
Чому за Марс беруться саме тепер? Адже вже більше сорока років тому людина відвідала Місяць, а далі ми лише ‘крутилися’ навколо Землі, запускаючи до инших планет хіба що зонди. Усі ці сорок років, здається, космічна галузь стояла на місці, хоча могла би бурхливо розвиватися, і марсіянські поселення були б на сьогодні звичайним ділом. Тут можливі різні пояснення. Перше є політичним. Допоки тривала холодна війна, а світ був фактично поділений на два ворогуючі табори, не могло йтися про рішучі кроки у космос. Надто хиткою була ситуація на самій Землі.

Тепер, хоч ми маємо ще багато проблем і клопотів, тотальне протистояння позаду. Ми можемо припустити, що велика земна 'шахівниця' цілком контролюється провідними країнами, і це дає нам тверде підґрунтя для старту на Марс. Також можливі й наукові причини затримки: потрібно було зібрати якомога більше даних про космос, дослідити нюанси перебування у ньому людини, вдосконалити апаратуру тощо. І нарешті пояснення, сказати б, 'конспірологічне' – хтозна, чи не забороняв людству виходити за межі Землі вищий розум? Людство з його войовничими цілями, ненажерливе, не влаштовувало инші цивілізації, що імовірно спостерігають за нами, і вони повідомили про це. Нині ж заборону скасовано. Вочевидь, земляни в особі своїх можновладців дали обіцянку поводитися у космосі чемно.

Не виключено, що й усі разом ці пояснення слушні. Бо стосуються одного й того ж – наших вад, які потрібно виправляти. Так чи так, а світ навколо вельми загадковий і нескінченний. І пізнати його можна, тільки пізнавши себе, як каже стародавня мудрість. Марсіянські Штати 2.0 стануть ареною, де ми зможемо побачити себе з незнаної ще перспективи і змінитись на краще.

 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше