Шкідливі віруси у Facebook: як захиститися і що робити?

5 жовтня 2016
Annie
Ви ще не отримали повідомлення з вірусом від своїх необачних друзів?
 
Звичайно, посилання - це так привабливо, правда ж? А раптом там щось цікаве, незвичне? Тим більше, якщо воно надійшло від добре знайомої людини. Ага. Дуже цікаве... 
 
Останнім часом шкідливі віруси в черговий раз розгулялися у Фейсбуці, розквітли небувало пишним цвітом, так і лізуть з усіх щілин!
 
Що ж робити? Давайте розберемося.
 
www.taringa.net

Причини стихійного поширення небезпечного вірусу:

  1. Наївна цікавість недосвідчених користувачів і звичка клацати на незрозумілі посилання.
  2. Недбале ставлення до безпеки свого облікового запису.

Що відбувається, коли ви натискаєте на вірусне посилання:

  1. Вірус проникає на ваш комп'ютер і отримує доступ до вашого акаунту у Facebook.
  2. Під вашим ім'ям вірусна програма розсилає вашим друзям повідомлення з таким же вірусом - вони виглядають як посилання на приватне відео.
  3. Під вашим ім'ям вірусна програма створює на Facebook публікації з вірусними посиланнями і в кожній відзначає кілька десятків ваших друзів.
  4. Під вашим ім'ям в групах Facebook можуть з'явитися вірусні відео дуже непристойного змісту.
  5. Під вашим ім'ям вірусна програма починає створювати на Facebook публічні сторінки з непристойними картинками і незрозумілими назвами.

Як же уцникнути цих проблем?

  1. Будьте обачні!
  2. В жодному разі не клікайте на незрозумілі посилання, якщо ви не впевнені в їхній надійності.

    УВАГА! Шкідливе посилання може маскуватися під відеоролик про вас - тобто в попередньому перегляді цього "відео" може бути фото з вашого профілю. Це пастка для наївних і допитливих: насправді ніякого відео немає, а бридкий вірус тут як тут!
     
  3. В жодному разі не клікайте на сумнівні публікації у своїй стрічці новин (незрозумілі посилання, картинки або відео непристойного змісту).
  4. Якщо вас відзначили на сумнівній публікації - видаліть мітку і відправте скаргу на публікацію (для цього не клікаючи на посилання, картинку або відео, натисніть на значок меню, що випадає в правому верхньому кутку публікації).
До речі, не захоплюйтеся різноманітними тестами, начебто, від Фейсбуку, які бачите у своїй стрічці новин. Зазвичай це програми, створені не Facebook, а сторонніми сайтами. При проходженні вами таких тестів сторонній сайт отримує доступ до вашого особистого профілю у Facebook, і встановлює у вашому аккаунті свій додаток, який, як мінімум, зчитує вашу інформацію.
 
Не вірите? Зазирніть в розділ "Додатки" налаштувань свого профілю і подивіться, скільки незрозумілих вам сайтів господарюють у вашому особистому профілі. Причому, кожному з них ви особисто дали дозвіл, коли хотіли пройти черговий кумедний тест.
 
rua.gr

Подбайте про безпеку свого особистого облікового запису!

  1. У розділі "Безпека" відредагуйте графу "Підтвердження входу" так, щоб зайти на ваш аккаунт з нового браузера можна було тільки після введення одноразового коду безпеки, який буде приходити в СМС-повідомленні на вказаний вами номер телефону.
  2. У розділі "Хроніка і мітки" відредагуйте графу "Хто може робити публікації в моїй Хроніці" - увімкніть функцію "Надсилати на розгляд мітки, зроблені друзями, перед їхньою публікацією у вашій Хроніці".
  3. Встановіть на свій комп'ютер надійну антивірусну програму.

А що ж робити, якщо ви вже підхопили вірус?

  1. Терміново змінюйте пароль на Facebook. При цьому ОБОВ'ЯЗКОВО встановіть в налаштуваннях Facebook нові параметри входу в акаунт тільки після підтвердження за допомогою коду, який ви отримаєте в СМС-повідомленні. Це захистить ваш аккаунт від нового злому.
  2. Обов'язково запустіть антивірусну перевірку на своєму комп'ютері (в тому числі й на смартфоні та на планшеті - якщо ви заходите в соціальну мережу з різних пристроїв).
  3. Зайдіть в розділ "Додатки" у налаштуваннях свого особистого профілю у Facebook і видаліть звідти всі незнайомі програми.
  4. Після того, як ви видалили вірус, видаліть чужі вірусні публікації зі свого профілю (в тому числі мітки), і надішліть скаргу про спам-публікації. Зверніть увагу на те, що просте блокування "автора" вірусних публікацій проблему не вирішує: після блокування ви не будете бачити його публікації на своїй стіні, але вони будуть доступними для всіх інших.
  5. Якщо вірус створив від вашого імені публічні сторінки - видаліть їх. Для цього потрібно зайти в налаштування кожної сторінки і в самому кінці розділу загальних налаштувань вибрати графу "Видалити Сторінку".
  6. Оновіть свій браузер. Якщо у вас стара версія, вірус може зачепитися і в ньому - видаліть незрозумілі розширення і плагіни, якими ви не користуєтеся.
  7. !!!! Якщо ваш аккаунт публікує матеріали без вашого дозволу, виконайте інструкції від Facebook: www.facebook.com/help/217854714899185.
  8. Додатково познайомтеся з рекомендаціями Довідкового центру Facebook для безпеки свого комп'ютера, можливо там вже з'явилося щось новеньке.
Будьте обачними та обережними. 
 
www.cryptocoinsnews.com
 
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше