Що не слід робити інвесторам. Поради Воррена Баффетта

14 березня 2014
Редакція
Один з найуспішніших інвесторів світу дає 5 цінних порад.
 
Генеральний директор та голова правління Berkshire Hathaway нещодавно виділив три години у своєму розкладі, щоб відповісти на питання від CNBC. Генеральний директор та голова правління Berkshire Hathaway нещодавно виділив три години у своєму розкладі, щоб відповісти на питання від CNBC. Переважно всі чекають рекомендацій від Баффетта як і коли інвестувати. Цього разу він розповів, що інвестори НЕ повинні робити (а також згадав Україну).

1. Не дозволяйте світовим подіям впливати на ваші рішення щодо інвестування


Баффетт каже, що коли буде знати, що велика війна неминуча, "Я буду і надалі купувати акції. Ви збираєтеся вкладати ваші гроші у щось з часом. Єдина річ, в якій ви будете впевненні, це те, що коли буде велика війна, то вартість грошей впаде…Це ставалося практично кожної війни, про яку я знаю… Останнє, що би ви хотіли зробити - це зберігати гроші впродовж війни. Можливо ви захочете володіти фермою чи житловим будинком, чи цінними паперами. Під час Другої Світової війний фондовий ринок розвинувся. Фондовий ринок буде розвиватися ще довгий час."

2. Не засмучуйтеся, якщо фондовий ринок падає


В день, коли світові фондові ринки охопило занепокоєння, що ситуація в Україні призведе до війни, Баффетт сказав: "Коли я прокинувся цього ранку я насправді подивився на відомості біржі на комп’ютері, на торгах у Лондоні, де ми купуємо і все пішло вниз, і я почувався добре…. Ми купували у п’ятницю і цього ранку було дешевше і це добрі новини." "Чи буде він продовжувати купувати?" "Абсолютно."

3. Не думайте, що вам доведеться бути фахівцем, щоб отримувати прибуток з цінних паперів


"Фондовий ринок дає вам стільки можливостей, тисячі й тисячі різних бізнесів! Вам не треба бути експертом з кожного з них. Вам не треба бути експертом навіть в 10 відсотків з них. Вам слід просто мати впевненість, що дана компанія або група компаній… ймовірно зароблять більше грошей через 5, 10 або 20 років. І це нескладне рішення, яке слід ухвалити."

І якщо у вас немає досвіду взагалі, Баффет рекомендує недорогий індексний фонд, який відстежує S & P 500 ($ INX). "Зведення витрат до мінімуму є гранично важливим в інвестуванні…. Якщо вам доводиться виплачувати від 1 до 2 відсотків з вашого портфеля щорічно, то це великий, великий податок, який ви не повинні платити".

4. Не гоніться за швидким прибутком


На питання, чи "інвестори-активісти" дійсно діють в інтересах цільових компаній та їхніх акціонерів, Баффет відповів: "Загалом, вони зацікавлені в тому, щоб отримати швидку вигоду, і немає закону, за яким би неможна було б цього робити. Але наша загальна позиція і те, що ми хотіли би бачити в бізнесах, в які ми вкладаємо - це те, що ці бізнеси  будуть далі існувати з людьми, які в них залишаються, а не з тими, які хочуть швидко вийти. В будь який час ви можете заробити більше грошей, зазвичай, продавши компанію…. Але відповіддю є не продаж компанії…. Відповіддю є - успішна робота цієї компанії.... я міг би зробити певні речі, щоб збільшити ціни Berkshire (BRKB) в короткостроковій перспективі. Але це не було б добре для компані через 5 або 10 років".

5. Не вкладайте ваші гроші в Bitcoins в довгостроковій перспективі


"Це не валюта. Вона не відповідає поняттю валюти. Я не здивуюся, якщо їх вже не буде через 10 або 20 років.... Це не довгостроковий спосіб обміну.  .... Це спекулятивна - дуже спекулятивна - річ у стилі Бака Роджерса, і люди купують і продають їх, тому що вони сподіваються, що біткойни підуть вгору або вниз так само, як це було з цибулинами тюльпанів* дуже давно".
 
 
*У Голландії перші екземпляри тюльпанів з'явилися в 1570. Мода на цю квітку зростала швидше, ніж встигали вирости нові партії. Попит перевищував пропозицію, і Голландія вступила в нову епоху - епоху тульпенведе, або тюльпаноманії.

Тюльпаноманія досягла свого апогею в 1630-х роках, коли цибулини тюльпана стали товаром, що найактивніше розкуповувався. Ціни зашкалювали. Наприклад, дівчина, якій як придане давали одну цибулину тюльпана, вважалася вельми багатою і вигідною нареченою. Три цибулини коштували стільки ж, скільки великий гарний будинок, а всього лише одну цибулину сорту Тюліп Брассері віддавали за процвітаючу пивоварню.

Продавці цибулин тюльпана заробляли близько 44 000 доларів (еквівалентно сучасній валюті) на місяць! Цибулини стали основним предметом купівлі-продажу та бартеру - фактично національною валютою.

Постійно зростаючі ціни змушували багато сімей із середньої та бідної верств суспільства грати на біржі з продажу тюльпанів. Закладалися будинки, підприємства, для того щоб можна було купити цибулини і згодом перепродати їх за більш високою ціною. Статки подвоювалися в одну мить. Бідні ставали багатими; багаті - надбагатими. Ринок гравців на біржі став неконтрольованим, і сталося те, чого і слід було очікувати: в 1637 році число продавців перевищило число покупців, і ринок зруйнувався. Майже за ніч тисячі голландців з багатих перетворилися на бідняків.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше