Розробники Mars Hopper – про постіль для Місяця та стільці для Марса

21 квітня 2017
Редакція
Mars Hopper – це прототип безпілотного автоматизованого літака для дослідження поверхні Марса. Його особливість – тип палива: літак живиться сухим льодом – замороженим вуглекислим газом, яким вкриті полюси червоної планети. Апарат рухатиметься затяжними стрибками, кожен з яких триватиме по кілька хвилин. Приземлившись – чи то "примарсянившись" – на вкриту кригою поверхню, він зачерпне сухий лід, з якого отримає енергію для наступного стрибка.
 
Таке красиве та ергономічне рішення проблеми пересування Марсом було запропоновано минулого року командою молодих українських розробників на глобальному космічному хакатоні NASA Space Apps Challenge. Спочатку проект переміг відразу у двох номінаціях локального українського хакатону, а потім був відібраний організаторами всесвітнього конкурсу серед 128 команд із різних країн і ввійшов до п’ятірки фіналістів, де найкращий проект визначали звичайні люди з усього світу. Саме їхні голоси принесли Mars Hopper перемогу у номінації "Вибір аудиторії".
 
Команда проекту Mars Hopper (зліва направо): Софія Буткалюк, Олександр Буткалюк, Андрій Музиченко, Ілля Рубінський, Микола Денисенко
 
Команда "марсхоперівців" – амбітне майбутнє космічної галузі України. Ці хлопці та одна зовсім юна дівчина – не лише талановиті вчені, дизайнери та розробники, але й люди з неабиякою уявою та чудовим почуттям гумору. Саме ці якості дозволяють їм не лише серйозно займатися космічними розробками, але й фантазувати на тему космосу в зовсім несерйозному ключі.

Ми розпитали команду Mars Hopper про те, яким вони бачать космічний інтер’єр, адже зараз ця тенденція у дизайні, котра робить щось далеке й загадкове близьким і земним, є дуже актуальною. А проілюстрували ці фантазії речами від найкращих українських брендів – учасників маркету "Космос: новий дім". І ось, що з цього вийшло.
 

Ілля Рубінський

У команді Mars Hopper він – другий розробник комп’ютерної моделі, також працював над презентацією проекту. Ілля – випускник факультету Інформаційних систем і технологій Європейського Університету (спеціальність "Інтелектуальні системи прийняття рішень"), а свою роботу зараз він описує так: "Ніндзя в [освітній програмі] KidIT – викладаю дітям навички XXI століття (4C) за допомогою технологій".

Ми поцікавилися в Іллі, яким, на його думку, має бути ідеальний стілець для Марсу, і Рубінський без вагань відповів: "Пуф!". Варіант зрозумілий – адже на холодній та кам’янистій планеті 100% захочеться чогось дуже м’якого та зручного.
 
Пуф від бренду Miekki

Микола Денисенко

Микола – один із засновників Mars Hopper. "Я йшов на хакатон як програміст, але крім програмування, також стали у нагоді мої навички з 3D-моделювання, хімії та роботи з відео", – згадує він. Денисенко закінчив хіміко-технологічний факультет НТУУ "КПІ" за спеціальністю "Технології тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів". Зараз працює програмістом – створює ігри для мобільних платформ.

Ми запитали Миколу, яким має бути килимок для зорельоту. "М’яким і пухнастим, – відповів він. – Таким, щоб до нього хотілось торкатися та згадувати Землю". А ідеальну тарілку для невагомості Денисенко бачить сірою – адже цей колір теж дуже "земний".
 
Килимок з натуральної вовни від бренду VOVNAKOBA
Сіра тарілка від бренду POTTERY MAGIC

Андрій Музиченко

Він – сo-founder проекту Mars Hopper. За освітою – випускник НАУ за спеціальністю "Захист інформації". Зараз працює організатором NASA Space Apps Challenge Kiev – того самого локального українського підрозділу всесвітнього космічного хакатону. "Свобода, нові можливості, нескінченність", – ось що таке космос для Андрія. Проте в його уяві цій нескінченності притаманний і домашній земний затишок.

"Темною – щоб збирати більше тепла та не віддавати його назад, адже на Місяці доволі прохолодно", – сміється Андрій у відповідь на наше питання, якою має бути постільна білизна для комфортної ночівлі на супутнику Землі.
 
Темна білизна від українського бренду "Дім Лисиці"

Софія Буткалюк

Наймолодша учасниця проекту зараз навчається у ліцеї "Лідер" та мріє поступити до California institute of the Arts. Свою роль у проекті Mars Hopper вона визначає як "генератор ідеї та хедхантер". Софія захоплюється фантастикою – їй цікавий стімпанк, а улюблена книга – "Путівник по галактиці для космотуристів" Дугласа Адамса.

Якби дівчина сама відправилася у космічну подорож, то на її зорельоті обов’язково мав би бути світильник у формі кульки та ніжний-ніжний плед з натуральної вовни – аби серед холодної нескінченності зігрівати та нагадувати про Землю.
 
Світильники у формі кульки від бренду SLightStone
Плед з вовни від бренду "Дім Сови"

Олександр Буткалюк

Інженер, дизайнер, мейкер проекту Mars Hopper і "за сумісництвом" – батько Софії. За освітою Олександр – інжерен-механік, закінчив Вінницький державний технічний університет, а зараз працює як приватний підприємець. "Що для мене космос? Це – виклик, джерело натхнення, можливість реалізувати свої знання, вміння та фантазії", – каже він.

Ми запитали Олександра, яким має бути ідеальний матеріал для меблів у кают-компанії зорельоту. "Думаю, їх варто робити з того сміття, яке вже є на орбіті, – каже Буткалюк. – Такі меблі мають бути продуктом переробки, адже на орбіту нашої планети вже виведено більш ніж достатньо матеріалів – треба лише навчитися правильно їх використовувати."
 
Відреставроване старе крісло від бренду Fartik
 
Побачити та, за бажанням, придбати всі ці водночас земні та космічні предмети інтер’єру можна буде вже цими вихідними в Києві на Десятинній, 12. Саме тут 22 і 23 квітня відбудеться маркет "Всі. Свої | Дім та декор" на тему "Космос: новий дім". Участь у маркеті візьмуть 150 українських брендів меблів, текстилю, кераміки та декору з усієї країни. А також тут можна буде зустрітися і з представниками команди Mars Hopper – вони розкажуть про будинок майбутнього та перспективи колонізації інших планет!

Тож неодмінно завітайте - буде цікаво ;)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше