Робота на круїзних лайнерах - рай чи рабство?

23 лютого 2017
PolozzI
Коли я говорю своїй мамі про круїзні лайнери, вона завжди каже, що вони тонуть. Титанік все ж зробив свою справу і багато людей і до сьогодні вважають такий вид транспорту надзвичайно небезпечним. Насправді, круїзні лайнери вже давно не виглядають як Титанік і тонуть дуже-дуже рідко, а точніше майже ніколи (за винятком Costa Concordia).

Сучасні круїзні лайнери – це цілі міста на воді, зі своїми магазинами, перукарнями, спортзалами, ресторанами, атракціонами і басейнами. На їхньому борту є все необхідне для першокласного відпочинку і прекрасного проведення часу. Щодня тисячі людей вирушають у захопливі круїзи по всьому світу. Але хто ж обслуговує всіх цих багаточисленних гостей?

Для когось відпочинок, а для когось робота. Італійці, філіпінці, індуси, румуни, грузини, іспанці, американці, українці і ще багато інших – все це багатонаціональні обслуговуючі команди на круїзних лайнерах всіх компаній. Саме вони допомагають місту на воді "триматись на плаву".
 
Що ж воно таке, робота на круїзному лайнері? – рай чи все ж таки рабство? Спробуємо з’ясувати і висвітлити дві точки зору.

Розпочнемо напевно із рабства, а ви вже потім самі для себе вирішите, яка точка зору має більше право на існування.

Ти українець, якому від 21 до 35 років, працюєш на круїзному лайнері по 10-12 годин на день. Спиш по 5-6 годин у кращому випадку. Обслуговуєш цих всіх гостей, які бувають доволі різними і не завжди привітними. Виконуєш все, що тебе попросять: принести, подати, забрати… Це і є робота на круїзному лайнері.

А тепер детальніше. Почати працювати на лайнері може майже кожен завдяки різного роду посередникам та легальним крюїнговим компаніям. Вимоги не високі:
  • Вік від 21 до 35 років (у деяких випадках з 18 або до 32, все залежить від позиції, на яку ти подаєшся).
  • Знання англійської мови хоча б на мінімальному розмовному рівні (все знову ж таки залежить від позиції і компанії, але навіть з мінімальними знаннями і дуже великим бажанням вивчити всі можливі запитання на співбесіді – це досить реально).
  • Готовність бути далеко від дому на термін від 6 до 8 місяців (інколи до 10).
  • Хороше здоров’я, адже працювати доведеться багато годин і у більшості випадків "на ногах" всю зміну.
Як бачите, список вимог не такий вже й суворий.

Позиції на лайнерах пропонують доволі різні, починаючи від прибиральників і закінчуючи менеджерами. Але все ж найбільш популярна і проста у проходженні співбесіди є позиція офіціанта (це можуть робити майже всі). Якою б не була твоя робота, у тебе завжди є менеджер, який керує тобою і саме від нього багато в чому залежить успішність твого перебування на лайнері.

Робочий день будь-якого працівника дуже рідко триває менше, ніж 10 годин. Він може бути розділений (5 годин зранку і 5 ввечері) або це може бути нічна зміна. Але ти мусиш працювати, працювати багато і, що головне, без вихідних. Відповідно часу на сон залишається дуже мало, особливо якщо ти хочеш кудись вийти або просто посидіти в кафе з колегами по роботі. Відчуття постійної втоми і недосипання – це "вірні друзі" працівника круїзного лайнера. Плюс до цього всього ти завжди знаходишся в закритому приміщенні.

 
А ще тобі потрібно жити в каюті на нижньому поверсі (без вікна) з сусідом, який може бути індусом чи філіпінцем. Номер маленький і окрім ліжок в два поверхи є тільки невеличкий столик, тумбочка і шафа. У новіших лайнерах душ є одразу в каюті, в інших один на два номери.

За будь-яку погану поведінку (вживання алкоголю чи наркотиків на роботі, скарги від клієнтів чи сварка з колегами) тобі виписують попередження. Всього їх може бути максимум три… і ти летиш додому. За бійку, незалежно від того, хто її почав – негайне звільнення.

Ну і останній пункт рабства - щоби потрапити на лайнер, потрібно підготувати всі необхідні документи. Витрати на них складають від 200 до 1800$, залежно від того, через яку компанію ти оформляєшся.

А зараз давайте поговоримо про хороше. Що ж може змусити людину терпіти всі вище перелічені речі, ще й їхати на декілька контрактів.

Найперше, про що варто сказати і що є найголовнішим, - це хороша, дуже хороша платня. Майже на всіх позиціях зарплата вище 1000$ в місяць. Для України це дуже багато, тому завжди є бажаючі заробити непогані гроші. Якщо ти офіціант чи продавець у тебе є різного роду бонуси. Якщо ти менеджер чи прибиральник, теж рідко обходишся "голою" ставкою.

Харчування і проживання для працівників абсолютно безкоштовне. Тобто, після довгої зміни ти просто приходиш в кафе для персоналу і обираєш будь-яку їжу із запропонованої, і за це не потрібно платити.

Спілкуватися на роботі дозволено виключно англійською або ж іншою іноземною мовою, якщо це передбачає твоя позиція. Тому за 6-8 місяців ти досить непогано можеш вдосконалити і поглибити свої знання іноземних мов. І не потрібно ніяких репетиторів, все в природньому середовищі, безцінний досвід спілкування з native speakers.

За час контракту ти здобуваєш друзів зі всього світу. І навіть після приїзду додому ніщо не заважає тобі підтримувати з ними зв’язки, запрошувати їх в гості і їздити до них. Інтернаціональні друзі – це хороший спосіб пізнати культуру іншого народу.

Після відпрацьованого контракту на американську компанію в тебе є хороша можливість відкрити американську туристичну візу. Ну і звичайно твоя візова історія буде виглядати привабливіше зі всіма штампами з різних країн.

А тепер про "найсолодше". За час контракту ти може відвідати багато цікавих країн, про які пересічні українці навіть не мріють. Ямайка, Кариби, Мексика, Гаваї, Мадагаскар, Китай, Австралія і ще безліч мальовничих куточків світу. Але все залежить від того, який у тебе маршрут. Зазвичай вони бувають різноманітними і дають можливість пізнати невідану красу нашої планети. А комусь взагалі щастить за час контракту відвідати всі континенти!!! Це просто унікальна можливість для любителів подорожей. Заробляєш і подорожуєш безкоштовно, що може бути краще?
 
Звичайно, як завжди є ложка дьогтю у цьому всьому. Дуже часто у тебе стоїть вибір вийти в порту на 3-4 години чи банально їх проспати. Але ж спати ти зможеш вдома. А відвідати Кайманові острови, можливо, це єдиний шанс за все життя.

Отож, ми постарались висвітлити дві точки зору на таку цікаву і водночас важку роботу – члена екіпажу круїзного лайнера. Завжди знайдуться люди, які скажуть, що це жахливо і не варте того, але є і такі авантюристи, які готові заради безкоштовних подорожей і непоганих грошей не зважати на всі незручності й просто насолоджуватись своїм "круїзом по життю". І тепер тільки вам судити, що ж це - рай чи рабство?
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Kliff Kliff 2 березня 2017
Мій друг так працює вже не один рік поспіль. Але він не офіціант, а музИка. Фото у нього дійсно потужні
Фотограф Фотограф 24 лютого 2017
Там, мабуть, ще й гарні фотографії можна зробити)
Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше