Як вивчити іноземну мову за рекордний час. Частина 2

11 жовтня 2014
Редакція
Кілька днів тому ми розповіли вам про правила, які допоможуть швидко вивчити будь-яку іноземну мову. Бенні Льюіс, автор цієї публікації, сам активно використовує ці "секретні" методи і, варто зазначити, досяг чималих результатів. Отже, продовжимо:
 
Коли я став "поліглотом", людиною, що говорить кількома мовами, мій світ розширився. Я зміг спілкуватися з людьми, їздити в місця, які б в іншому випадку ніколи не побачив. Я знаходив друзів у поїзді в Китаї завдяки знанням китайської, обговорював політику з жителем пустелі на єгипетській арабській, відкрив для себе чудеса культури глухих завдяки мові жестів, запросив президента Ірландії (жінку) на танець, використовуючи гельську, брав інтерв'ю у виробників тканини з Перу про тонкощі їхньої роботи, розмовляючи мовою кечуа, перекладав з угорської та португальської на кількох офіційних заходах... загалом у мене було неймовірно цікаве десятиліття, сповнене подорожей.

Ці чудові враження доступні й для багатьох з вас.

Ви напевно починаєте з того ж рівня, що і я (знаєте тільки одну мову, вже дорослий, намагалися вивчити раніше, але тепер навіть не знаєте, з чого починати). Нижче є кілька порад, які спрацьовували на мені найкраще, і завдяки яким я почав з нуля і став поліглотом.  Почнемо!
 

# 5 - Економте свої гроші. Кращі ресурси безкоштовні

Крім оплати особистого спілкування з носієм мови, я не бачу, чому ви повинні витрачати сотні доларів на вивчення мови.

Є чудові ресурси, абсолютно безкоштовні, які стають тільки кращими. Наприклад, Duolingo має прекрасний вибір європейських мов, і перелік постійно доповнюється. Тут є багато всього, що допоможе вам легко почати вивчення мови, не витративши ні копійки. Ось ще кілька хороших альтернатив:
  • Перелік курсів The Foreign Service Institute,
  • The Omniglot,
  • Мови на BBC - тут ви опануєте ази більш ніж 40 мов,
  • Пост про мови на About, де пояснюються деякі аспекти мовознавства.
У вас безліч варіантів, коли справа доходить до безкоштовних ресурсів, тому пропоную вам спробувати кілька і подивитися, які найкраще допомагають особисто вам. Вищезгаданий Italki відмінно підходить для мовних обмінів та уроків, але My Language Exchange та Interpals теж хороша альтернатива. Ще можна працювати в офлайн режимі: знайдіть у вашому місті, наприклад, Клуб поліглотів, чи зустріч тих, хто вивчає мову, на Couchsurfing, meetup.com або Internations. Це прекрасна можливість познайомитися з міжнародними ентузіастами та носіями мови.

Чекайте, це ще не все. Ви можете абсолютно безкоштовно підтягнути іноземну мову за допомогою бази даних на Forvo, де можна почути, як вимовляється будь-яке слово чи вираз різними мовами.

Rhinospike - тут можна навіть залишити запит, щоби дізнатись, як вимовляються потрібні вам фрази, і знову ж таки, їх запише носій мови. Якщо ви нічого не знайшли на цих сайтах, то скористайтеся вбудованою утилітою озвучування тексту Google Translate.

А на Lang 8 ви можете отримати безкоштовну перевірку письмового тексту.

Можливості для безкоштовної практики безмежні.

# 6 - Зрозумійте, що дорослі, насправді, краще вчать мови, ніж діти

Тепер у вас для початку вивчення мови є безліч ресурсів, отже давайте приступимо до найбільшої проблеми. Не граматики, словникового запасу чи нестачі джерел, але сумній омані з приводу вашої власної нездатності навчатися.

Найбільш поширена помилка, яка змушує вас здатися: Я занадто старий, щоб навчитися вільно говорити мовою.

Недавнє дослідження вчених з Університету Хайфи підтвердило факт, що дорослі можуть набагато продуктивніше вивчати мову в порівнянні з дітьми. Воно показало, що при певних обставинах дорослі краще інтуїтивно розуміють граматичні правила, ніж їх молодші колеги по навчанню.  

Крім того, не існує жодного дослідження, яке з'ясувало би зв'язки між зменшенням мовних навичок і збільшенням віку. Є лише загальна тенденція вивчення мов дорослими людьми, що ймовірно в більшості залежить від факторів навколишнього середовища, які легко можна змінити (наприклад, довгий робочий день позбавляє багатьох можливості займатися). Одного разу мій друг Кадзумото сказав одну річ, яка мені дуже сподобалася: "Діти не вчаться мовам краще вас, у них просто немає іншого виходу".

А ставши дорослими, ми легко можемо емулювати мовне оточення і без подорожей, витрати грошей чи необхідності повертатися в дитинство.
 

# 7 - Поповніть свій мнемонічний словниковий запас

Зубріння недостатньо. І хоча нескінченні повторення часом можуть просто закарбувати слово у вашій пам'яті, забувати щойно повторене десятки разів теж прикро.

Але я пропоную скористатися мнемонікою для запам'ятовування слів, вона допоможе вам "приклеїти" слово до вашої пам'яті більш ефективно. Ви розповідаєте собі смішну, дурну, будь-яку історію, головне щоб вона запам’ятовувалась і асоціювалась у вас з конкретним словом. Ви можете працювати з мнемонікою самі, але ще для цього існує просто чудовий ресурс (і безкоштовний), який я дуже рекомендую, memrise.com.

Припустимо, що ви вчите іспанську і не можете запам'ятати, що "Caber" означає "підходити", скільки б разів ви не повторювали це слово. Чому б не скористатися асоціаціями, які пропонує Memrise: [Caber - cab, bear > ведмідь підходить до кеба]. Асоціації допомагають запам'ятати зміст.

Це може бути досить довгий процес навчання, але, лише спробувавши кілька разів, ви швидко зрозумієте, наскільки він ефективний. Згодом вам потрібно буде пригадати цю зачіпку всього кілька разів, поки слово саме не стане природною частиною вашого активного словника.

# 8 - Прийміть свої помилки

Більше половини населення планети розмовляє кількома мовами. Це означає, що одномовність - культурне, а не біологічне явище. Тому, коли дорослі зазнають невдачі у вивченні іншої мови, це відбувається не тому, що у них немає відповідних генів чи через схожі дурниці. А тому, що у них неправильна система вивчення мов.

Традиційні методи вивчення мови, як і будь-якого іншого предмету, засновані на підході, який практично не змінився з часів, коли ще Чарльз Діккенс вивчав латину. Відмінності між вашою рідною та цільовою мовою представлені у вигляді лексики і граматичних правил для запам'ятовування. Традиційна ідея: вивчіть їх "всі", і ви будете знати мову. Здається, все логічно, правда ж?

Проблема в тому, що ви ніколи не зможете по-справжньому "вивчити" мову, до цього ви звикнете. Це не та річ, яку можна знати чи не знати, адже це засіб спілкування між людьми. Мови не можна вивчати тільки зубрінням, їх потрібно використовувати.

Як новачок, ви повинні вчити мову, зробивши акцент на спілкуванні, а не на постійному вдосконаленні. В цьому головна різниця. Звичайно, ви можете почекати, поки будете готові сказати: "Великодушно прошу вибачення, сер, чи не могли б ви повідомити мені, де знаходиться найближча туалетна кімната?" А ось фраза "Де тут туалет?" має той же зміст, тільки без зайвих люб'язностей. Вас пробачать за безпосередність, бо всі зрозуміють, що ви ще вчитеся.

Не турбуйтеся, що ви можете образити носіїв мови своєю "зухвалістю", якщо наважитеся заговорити з ними рідною мовою.

Одна з кращих речей, яку ви можете зробити на початкових стадіях, - не намагатися зробити все ідеально, але визнати, що робити помилки можна. Я з усіх сил намагаюся зробити хоча б не більше 200 помилок в день! Зате я знаю, що справді працюю над собою і користуюся цією мовою!
 
Ось так. Можливо, комусь це видасться складним завданням. Але якщо ви справді хочете чогось, ви завжди цього досягнете! На сьогодні це все. Обдумайте прочитане і починайте діяти. А наступного разу ми розкриємо вам ще кілька секретів Бенні Льюіса ;)

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше