Патріотичне виховання. Методика не потрібна

Багато хто усвідомлює ступінь важливості патріотичного виховання молоді в сьогоднішніх реаліях, але не знає, з якого боку до цього процесу підійти.
 

patriot2015.ucoz.ua

Перш, ніж почати розмову, слід відзначити абсолютний нестандарт педагогічної ситуації, адже батьки, здебільшого, повинні навчити дітей тому, чого самі ще не пізнали в повній мірі. Так, у кожному з нас, теперішніх мамах і татах, патріот народився майже одночасно з його ж появою у власних дітях. І це не перебільшення. Більше того, зараз часто зустрічаються сім'ї, в яких відбувається "виховання навпаки", тобто патріотизм значно ближчий дитячій свідомості, хай і на інтуїтивному рівні, ніж дорослій. Бо, як не не крути, а ми, діти "совка", тільки починаємо відкривати в собі українців. Наші ж діти українцями народилися.

В цьому контексті пошук підходу до патріотичного виховання дітей важливий понад міру, тим більше, якщо батьки не зовсім компетентні в цьому питанні. Але народна мудрість наполягає, що яйце курку не вчить. Тому спробуємо навчити курку вчити яйця.

Перш за все, треба ретельно вивчити мету патріотичного виховання дитини. Метою в даному випадку може бути  свідоме існування людини на землі, даній їй Богом. Є маса тлумачень поняття "патріотизм", які часто суперечать одне одному. Впевнено можна сказати тільки те, що патріотизм - це любов. У широкому сенсі це не зовсім любов до Батьківщини, як ми звикли вважати, а значно більше. Хоча у вужчому розумінні й таке тлумачення має право на існування хоча б тому, що воно найпоширеніше зараз у народних масах.
 

politica-ua.com

Це явище охоплює всі сфери діяльності людини, спрямовуючи її кроки виключно до змін на краще, досконаліше, світліше, - в ім'я рідних людей, рідної землі й країни. І рідність їх визначає не так національна приналежність, як теплі почуття, турбота і повага до краю, в якому випало жити. Тобто патріотом може бути кожен, хто душею прикипів до українських степів і лісів, озер і гір, сусідів і просто співвітчизників.

Патріотизм -  дуже об'ємне поняття, яке вміщує в собі максимум найкращого і найблагороднішого в людині та її баченні світу. Тому, починаючи "творити" майбутнього патріота, слід розуміти: перш за все потрібно ґартувати гідність, адже ці два визначення взаємопоєднані тим, що за виключення гідності неможливий патріотизм, а без нього, в свою чергу, не існуватиме гідність. От це, напевно, і є основним принципом виховання в людині любові до рідного краю, яку ми вважаємо патріотизмом.

Отже, виховуємо патріота. Насправді методики тут існувати не може, бо маємо доволі розмите пояснення цього явища. Хоча поради, які зможуть спрямувати батьків у такій складній справі, таки дати можна.

І перша серед них - любов. Показуйте малечі любов до всього оточуючого, вчіть бачити красу - красою, якими б заклопотаними не були.

Друга порада - говоріть з дитям рідною, правіковою мовою країни, любов до якої прищеплюєте. Ніщо краще не промовлятиме на користь землі, ніж мова, що її розвиток тісно пов'язаний з історією краю.

І третє, основне й останнє зауваження для батьків: навчіться бути патріотами самі. Тоді виховання стане не педагогічним процесом, а духовною потребою.

І тут, власне, методика не потрібна.

Якщо вас цікавить ця тема, вам також варто почитати:
Виховуємо нове суспільство: перезавантаження матриці
Виховуємо нове суспільство: корінь проблеми - радянське виховання
Самовиховання як оновлення суспільства. Корекція світоглядів
Патріотизм: внутрішнє почуття кожного чи новий модний тренд?
В країні козаків щось дівно не так...
Не той українець, в кого предки українці, а той - в кого діти

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше