Партиципаторний бюджет по-українськи

24 жовтня 2016
Nataliya Filimonyuk

Понад 1500 міст на всіх континентах вже більш як 20 років втілюють ідею партиципаторного бюджетування або, звичною для нас мовою, громадського бюджету. Сусідня Польща впровадила бюджет участі громад лише в 2011, проте сьогодні майже сто міст реалізують доступ мешканців територіальних громад до міського бюджету. Україна ж побачила перспективу лише в 2015, але активно переймає досвід інших міст та намагається перейти на європейський спосіб бюджетування.

Що таке партиципаторний бюджет?

З англ. participate – "брати участь". Саме в активній участі громадян у житті власного міста і полягає ідея громадського бюджетування. Залучення мешканців до процесу ухвалення рішень з розподілу бюджетних коштів на реалізацію їх власних проектів – один з найчіткіших прикладів використання норм прямої демократії. 

Такий підхід до місцевого самоврядування зародився в Бразилії у невеличкому муніципалітеті Порту-Алегрі у 80-х рр. ХХ ст. На даний момент, влада міста розприділяє на місцеві ініціативи вже понад 20% від міського бюджету. В Європі ця практика набула популярності на поч. ХХІ ст. Першопроходцями стали Німеччина та Іспанія. 

Досвід України у створенні бюджету участі громадян

Україна лише набуває практичні навички та знання щодо партиципаторного бюджетування. Навіть в законодавстві говориться тільки про "бюджет місцевого самоврядування", проте зовсім не про залучення громад до реалізації міських ініціатив. 

Все змінилось у 2015 році, коли Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ приїхала в Чернігів, Черкаси та Полтаву з проектом "Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності та встановлення належного партнерства з органами влади". 

"Ідея проекту полягала в тому, аби три міста хоча б спробували модель громадського бюджету. Всі 8 місяців ми їх підтримували – проводили семінари для міської ради та активістів, возили в Польщу, підтримували консультаційно і фінансово, допомагали проводити рекламні кампанії. Також ми запросили і Луцьк до нашого проекту. Наразі ж ми обмірковуємо, як продовжити підтримку поширення бюджетів участі серед українських міст, а учасників проекту плануємо залучати вже як українських експертів", - розповів Костянтин Плоський, заступник директора польсько-української фундації ПАУСІ.

За останній рік такий простий механізм впливу на владу здобув прихильність у багатьох містах України. Крім перших ініціаторів (Чернігів, Черкаси, Полтава, Луцьк), партиципаторний бюджет вже діє в 20 містах, а в 13 - знаходиться в процесі впровадження. Для мешканців міст така можливість – це певний тест на потенціал мобілізації громади у встановленні партнерських відносин з органами влади. 

Громадський бюджет в малих містах – це реально?

Місто Самбір – 35 тис. населення з бюджетом понад 3 млн грн. – отримало можливість використання досвіду польського міста Жешув у створенні бюджету участі. "Самбірчани мають голос – пілотне впровадження партиципаторного бюджету" - це проект, який реалізується Самбірською Агенцією розвитку та Євроінтеграції, міською радою м. Самбора, Асоціацією інновацій та трансферу технологій "Горизонти" Республіка Польща та Фондом Міжнародної Солідарності Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії. 
 


З квітня по листопад 2016 року посадовці міської влади отримували детальну інформацію про концепцію бюджетів участі, представники громадських організацій – практичні навички модерування зустрічей з громадянами, а учасники проекту упродовж навчального візиту до Польщі вивчили досвід Жешува, який вже має практику громадського бюджетування. 


Структура впровадження бюджету громадських ініціатив проста: визначається сума з бюджету (200 000 грн. у випадку Самбора); подаються проекти, які повинні мати 15 підписів громадян, що належать до територіальної громади Самбора; процес голосування та реалізація проекту. Спеціально створена комісія розглядає заявки, а після голосування – зобов’язана контролювати впровадження виграної ініціативи.

Цього року в Самборі було подано 8 проектів-заявок, пов’язаних з облаштування території та будівель міста. Перемогу у 439 голосів з 1023 отримав проект поточного ремонту водовідведення Самбірської гімназії.
 

Фото: www.horyzonty.man.rzeszow.pl

Переваги "карнавалу бразильської демократії"

Партиципаторне бюджетування стало відповіддю суспільства на такі явища, як політичний та олігархічний лобізм, соціальне ігнорування та корупцію. Звичайно, існує ризик приховування домінування представників певних зацікавлених груп. Проте, це один з найпростіших способів будування довіри та комунікації між громадою та місцевою владою. 

Бюджет громадських ініціатив забезпечує: 

  • поліпшення інформування населення щодо планів органів місцевого самоврядування;
  • раціоналізація заходів і дій, визначення пріоритетів під час планування політики місцевих органів влади;
  • зростання рівня задоволення діями місцевої влади;
  • формування громадських лідерів;
  • підвищення громадянської освіти.
     

Підвищення відповідальності за свою діяльність як жителів, так і місцевої влади, а також одночасна взаємозалежність, повинні сприяти збільшенню довіри один до одного. Що у свою чергу, надає мешканцям важелі впливу на владу і на використання власних коштів, чого так не вистачає українській системі самоврядування. 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше