Оренда помешкання: що вибрати і на що звернути увагу?

25 листопада 2016
Редакція
Ринок орендованої нерухомості в Україні молодий і певною мірою нерозвинутий. Але все швидко змінюється. Ще п’ять-сім років тому люди, котрі шукали житло, розклеювали оголошення на під’їздах і стовбах, а сьогодні вже шукають авторитетний сайт з пропозиціями нерухомості, адже це найшвидший спосіб знайти квартиру.
 
В Україні є навіть локальні ресурси для пошуку квартир в обласних центрах - так, оренду нерухомості у Львові пропонує агенція ДуоКом, є і аналогічні сервіси для Києва, Одеси та інших великих міст.
 
Існує оригінальна думка про те, що купівля житла, зокрема і в Україні, - насправді та ж довгострокова оренда. Ми беремо квартиру в довгострокову оренду - на свій життєвий період, можливо, ще на час життя своїх дітей та онуків.
Для аналізу можна взяти більш-менш стандартну ситуацію. Молода сім'я без дітей переїжджає до одного з найбільших міст країни - наприклад, популярного і мультикультурного Львова, - жити і працювати. Говорити про покупку квартири ще рано з багатьох причин - від грошових накопичень до невідомого майбутнього. Тим паче, що навіть за умови вибору варіанту купівлі цей процес займе не один тиждень, і в цей час жити все одно десь треба.
 
Пошук квартири може стати серйозним випробуванням для ваших нервів
 
Проаналізувавши основні переваги та недоліки оренди квартири у Львові для нашої молодої пари, робимо висновок - якщо мова йде про велике місто, довгострокова оренда квартири все ж вигідніша і зручніша. Які поради ми дамо їм перед пошуком квартири?
 
Приклад оголошення про оренду квартири з сайту компанії ДуоКом

Поради щодо вибору квартири у Львові

Шукати квартиру можна різними способами - знайомі та колеги, соціальні мережі, сайти оренди і покупки нерухомості. Звичайно, робота з ріелтором значно полегшить вам процес. Хтось вибирає одного ріелтора і працює тільки з ним, хтось підключає відразу декількох - це питання індивідуальне. Не лінуйтеся дивитися квартири, вивчати ринок і відгуки, але не забувайте - не завжди відгуки реальні.
 
Корисна порада: зняти квартиру можна майже без меблів, а потім облаштувати на свій смак
 
Намагайтеся чітко роз'яснити всі фінансові моменти - часто орендодавець вимагає оплати за перший і останній місяць проживання, іноді застави. Узгодьте щомісячну дату внесення орендної плати, умови оплати за комунальні послуги. До речі, оплата за перший і останній місяць, по суті, є чимось на зразок застави - так господар залишає собі можливість утримати з вас певну суму, якщо при виїзді з квартири виявляться, наприклад, пошкодження.

Але не забувайте - ви платите щомісячну оренду саме за використання житла, тому побутове зношування меблів і техніки, незначні косметичні ушкодження не можуть бути причиною для такого штрафу. Добре, якщо господар в процесі проживання відшкодовує вам вартість дрібних ремонтів, покупок в будинок. Обговоріть це заздалегідь!

 
У мережі можна знайти цікаві калькулятори вартості нерухомості, калькулятори оренди і покупки - що вигідніше саме для вас. Вибирайте, шукайте і пам'ятайте - на ринку нерухомості важливу роль відіграє людський фактор.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше