Опитування: 91,9% українців не довіряють порадам своїх татусів

7 грудня 2016
Редакція
За статистикою, лише 8,1% українців підуть до батька за порадою. Решта ж краще звернуться до матері, друзів, колег або до інтернету. Про це свідчить опитування, проведене GfK у рамках проекту #дякуютато.
 
Українців попросили оцінити за 10-бальною шкалою близькість стосунків із матір’ю і батьком, а також відповісти на питання, чиїм порадам вони довіряють більше. Виявилося, що поради матері викликають довіру у 37,5% респондентів, у той час як батька — 8,1%.
 
В опитуванні взяли участь 1000 українців. Вибірка репрезентативна населенню України за статтю, віком (від 16 років і старші), розміром населеного пункту і регіону, рівнем прибутку.
 
"Ми були вражені тим, що відмінність у стосунках із батьком є не лише у вікових категоріях, але й у географічних, гендерних і навіть економічних, — коментує Віктор Козін, організатор проекту #дякуютато. — Наприклад, мешканці Західної України у 1,5 рази більше, ніж мешканці Східної України, вважають свої стосунки з батьком близькими (44,7% проти 28,3%). Проектом #дякуютато ми прагнемо зробити свідоме і відповідальне батьківство трендом. Для цього ми влаштовуємо низку ініціатив. Нещодавня Конференція справжніх татусів ― одна з них".
 

Також з’ясувалося, що українці віком 16-19 років довіряють порадам батька у 10 разів менше, ніж порадам матері (7,1% проти 70%), і у 2,5 рази менше, ніж порадам друзів (7,1% проти 17,1%). А у віці 20-29 років українці довіряють батьку вже у 4 рази менше, ніж матері (13,2% проти 54,7%).
 
"Із Середніх віків і до середини XIX сторіччя суспільство було патріархальним, — коментує філософ Тарас Лютий. — Але з початком Нового часу під впливом різних соціально-політичних рухів, у тому числі феміністських, суспільство поступово змінювалось. На цьому тлі вплив батька зменшувався. Також необхідно пам’ятати про міцний фізіологічний та емоційний зв’язок дитини з матір’ю від самого народження. У батька такий зв’язок зі своєю дитиною з’являється значно пізніше, коли син або дочка можуть бути вже зовсім дорослими. Це стосується і стереотипів, що мама все дозволяє, а тато, навпаки, намагається контролювати, як хороший і поганий поліцейські. Щодо географічної різниці варто пам’ятати: важливу роль у сімейній системі координат грає церква. Східній Україні від початку ХХ сторіччя були притаманні індустріалізація, розвиток мегаполісного стилю життя і в цілому цінності комуністичного режиму, які пригнічували церкву. На Заході ж церква як тоді, так і зараз має вагоме значення у житті суспільства, вона несе патріархальні цінності, і батько в них грає значну роль".
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше