Найтиповіші помилки у резюме. Або як отримати омріяну роботу

23 вересня 2014
Редакція
Ласло Бок – один із працівників компанії Google, який займається кадровими питаннями. Впродовж тривалої роботи на цього гіганта, він переглянув тисячі резюме і виявив найбільш типові помилки, які можуть зменшити ваші шанси на отримання омріяної роботи. Ось, кілька порад від Ласло, які можуть стати вам у нагоді.  
 
"За свою кар'єру я розіслав сотні резюме, випробовуючи свої сили абсолютно у різних сферах діяльності. Я особисто розглянув понад 20 000 резюме. В Google, ми іноді отримуємо більш 50 000 резюме впродовж одного тижня.

Повірте, я бачив БАГАТО резюме.

Серед них завжди є кілька неперевершених, деякі - просто не погані, але більшість - катастрофа. Найгірше те, що впродовж 15 років я бачу одні й ті ж помилки, знову і знову, кожна з яких зменшує ваші шанси на отримання бажаної роботи. Найсумніше те, що, розглядаючи ці резюме, я бачу, що більшість з цих людей дуже хороші, навіть чудові. Але в умовах жорсткої конкуренції на ринку праці, менеджери не повинні йти на компроміс щодо якості. Варто вам здійснити одну незначну помилку і роботодавець відкине ваше резюме, розглядаючи більш перспективного кандидата.

Щоб допомогти багатьом з вас пройти перший етап на шляху до омріяної роботи, я розповім вам про п'ять найбільших помилок, які бачив у резюме. Адже більшість з вас постійно здійснює одну з них.

Помилка 1: Опечатки


Це здається очевидним, але тим не менше, це відбувається знову і знову. У 2013 році дослідження CareerBuilder показало, що 58% резюме містять помилки та опечатки.

Насправді, люди, які занадто ретельно коригують свої резюме, найбільш схильні до таких помилок. Людина знову і знову повертається на початок, щоби правильно відредагувати резюме "тільки один останній раз", що найчастіше і стає причиною опечаток. Займенник і дієслово не відповідають один одному, дати не збігаються чи не правильно вирівняні. Опечатки і помилки смертельні, тому що роботодавці інтерпретують їх як відсутність уваги до деталей, як нездатність дбати про якість.

Як з цим боротись?

Читайте своє резюме знизу вгору: це допоможе вам зосередитися на кожному реченні окремо. Або попросіть когось іншого про допомогу. Нехай інша людина перегляне ваше резюме і виправить помилки

Помилка 2: Обсяг


Існує гарне емпіричне правило про одну сторінку резюме на кожні десять років досвіду роботи. Важко втиснутися в такі межі, чи не так? Але резюме, що складається з трьох, чотирьох чи десяти сторінок, ніхто не буде читати уважно. Як писав Блез Паскаль, "я би написав вам короткого листа, але у мене не було часу." Лаконічне резюме демонструє вашу здатність до синтезу, визначення пріоритетів, і вміння виділяти найважливішу інформацію. Подумайте про це так: основною метою резюме є запрошення на співбесіду. От і все. Не переконати менеджера сказати "так" (для цього існує співбесіда) чи розповісти історію вашого життя. Ваше резюме є інструментом, який приведе вас на співбесіду. Після того, як ви потрапите на неї, воно вже не матиме великого значення. Тому скоротіть його. Воно занадто довге.

Помилка 3: Форматування


Якщо ви не претендуєте на роботу дизайнера чи художника, ви повинні зосередитись на тому, щоб ваше резюме було чистим і розбірливим. Хоча б десятий розмір шрифту. Хоча б півдюймові відступи. Білий папір, чорний текст. Відповідний інтервал між рядками, вирівняні стовпці, ваше ім'я і контактна інформація на кожній сторінці. Якщо маєте можливість, перегляньте його як в Google Docs, так і у Word, а потім прикріпіть його до електронного листа і відкрийте у режимі попереднього перегляду. Форматування може дещо спотворитись при переміщенні на різні платформи. Найкращий варіант – зберегти його у форматі PDF.

Помилка 4: Конфіденційна інформація


Одного разу я отримав резюме від людини, що працює у консалтинговій фірмі, яка входить у ТОП-3. У них була чітка політика конфіденційності: імена клієнтів ніколи не виходили за межі компанії. У резюме кандидат написав: "Консультував велику компанію в Редмонді, Вашингтон, що займається розробкою програмного забезпечення." Відхилено! Виникає неминучий конфлікт між потребами вашого роботодавця (тримати комерційні таємниці в секреті) і ваших власних потреб (показати, наскільки я класний, чому я претендую на кращу роботу). Кандидати нерідко знаходять способи, дотриматись угод про конфіденційність, але не підтримують дух компанії. Це помилка. Хоча цей кандидат не згадав про Microsoft конкретно, будь-який рецензент зрозумів би, про яку компанію йдеться. За допомогою аудиту ми виявили, що принаймні 5-10% резюме – конфіденційна інформація. Це говорить мені, як роботодавцю, що я ніколи не повинен наймати таких кандидатів... якщо не хочу, щоб наші корпоративні секрети електронною поштою потрапили до моїх конкурентів.

Тут може допомогти тест New York Times: якщо ви не хочете побачити цю інформацію на головній сторінці газети з вашим ім'ям (або якщо ваш бос не хотів би цього!), не пишіть це у резюме.

Помилка 5: Брехня


Це розбиває моє серце. Брехня в резюме ніколи не дає результату. Абсолютно усіх, і керівників теж, звільняють за це. Люди брешуть про свою освіту, середній бал атестату (я бачив сотні людей, котрі "випадково" округлювали його до більшого числа, але я ніколи не бачив випадкового округлення до меншого - ніколи), і в якій школі вони навчалися. Люди брешуть про те, як довго вони були в компанії, наскільки великими були їх команди, і про свої результати продажів, завжди подаючи все на свою користь.

Є три великі проблеми з брехнею:
  1. Вас можуть легко впіймати на брехні. Інтернет, перевірка рекомендацій і люди, які працювали у вашій компанії в минулому, можуть розкрити ваш обман.
  2. Брехня переслідуватиме вас завжди. Збрешіть у своєму резюме, 15 років по тому отримаєте  велике підвищення і вас викриють. Вас звільнено. Спробуйте пояснити це на вашій наступній співбесіді.
  3. Наші мами вчили нас, що брехати – не добре. Серйозно.
     

Ось як ви можете зіпсувати своє резюме. Не робіть цього! Менеджери шукають найкращих людей, яких тільки можуть знайти, але більшість з нас через ці помилки не зможе отримати те, на що заслуговує.

Хорошою новиною є те, що - саме тому, що більшість резюме має всі ці помилки - їх уникання допоможе вам виділитись і отримати свій шанс".

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше