Найбрудніші місця світу. В цьому винні ми!

10 липня 2015
Kajool-Khan
Швейцарський зелений хрест і Блексмітівский інститут підготували доповідь про найбільш забруднені місця у світі. За оцінками доповідачів, до списку увійшли десять місцин, що являють реальну загрозу для здоров'я більш ніж 200 мільйонів людей в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Це страшні місця, де можуть вижити тільки люди.

Річка Ріачуело, Аргентина

animalworld.com.ua

Річка Ріачуело (Аргентина, провінція Буенос-Айрес, агломерація Великий Буенос-Айрес). На берегах річки живуть більше 4 мільйонів осіб. Накопичення у водах агресивних органічних сполук внаслідок каналізаційних і промислових скидів.

Це вузька і дуже брудна річка в Аргентині. На її березі знаходиться Буенос Айрес, столиця країни. Ріачуело вважається найбруднішою річкою в світі. Поруч з нею знаходиться декілька хімічних заводів і промислових підприємств, які виливають у воду свої відходи. Залишки життя в річці вбивають сміттєві звалища, що знаходяться на берегах і відходи, що стікають з жилих районів.

Хазарібагх, Бангладеш

Хазарібагх (Бангладеш, частина столичної агломерації Дакка). Найбільший у світі центр обробки шкіри з відповідними проблемами.

В адміністративному окрузі Хазарібагх знаходиться близько 270 шкіряних підприємств. Може й шкіра для вашої куртки оброблена саме там. Як правило, вони використовують застарілі технології обробки сировини із застосуванням високотоксичних матеріалів. Щодня заводи викидають у навколишнє середовище понад двадцять тисяч кубометрів відходів, у тому числі хром, який викликає рак. Уявляєте, яка там атмосфера і грунт?

Звалище Агбогблоші, Гана

Агбоблоші (Гана, передмістя столиці Аккри). 40 тисяч жителів. Найбільше звалище електронних відходів ("цифрове звалище") з промислово розвинених країн - США, Великобританії, Німеччини, Південної Кореї, Швейцарії та Нідерландів. Абсолютно загиджена токсичними хімічними речовинами місцина.

Знаєте, де закінчують своє життя комп'ютери? Вони потрапляють в пекло. А точніше на звалище Агбогблоші, що знаходиться в Аккрі, столиці Гани. Це найбільше звалище електронних відходів в Західній Африці. Майже двадцять років сюди звозять комп'ютерну техніку з усього світу. Її розбирають на кольоровий метал і все інше. Цінне йде на переплавку, решта спалюється тут же.

Річка Цітарум (Чітарум), Індонезія

Річка Чітарум (Цітарум) (Індонезія, острів Ява, провінція Західна Ява). На берегах річки живуть більше 5 мільйонів людей. Вважається найбільш брудною рікою світу. Забруднення сполуками важких металів і пестицидами.

Це ще одна з найбрудніших річок у світі. У неї потрапляють промислові та побутові відходи з околиць. Вода річки Цітарум містить свинець, кадмій, пестициди, хром та іншу погань, яка робить її непридатною не тільки для споживання, але й для проживання поруч.

Калімантан, Індонезія

Південні, південно-східні та центральні райони острова Калімантан (Індонезія, провінції Південний Калімантан, Центральний Калімантан, Східний Калімантан). Забруднення важкими металами, наслідки хижацької вирубки лісів.

В результаті видобутку золота в Південному і Центральному Калімантані, щорічно вивільняється близько тисячі тонн ртуті. Це трохи менше третини всіх викидів ртуті на землі. Проте туристичні агентства пропонують поїздки на Калімантан (він же Борнео). Туристичні місця знаходяться, звичайно, далеко від місць викидів, але, дивлячись на фотографію, вже не дуже хочеться їхати в цей "маленький рай".

Дельта річки Нігер, Нігерія

Район дельти річки Нігер (Нігерія, штати Дельта, Байельса і Ріверс). 12-15 мільйонів жителів. Наслідки регулярних проривів нафтопроводів.

Протягом кількох десятиліть тут ведеться "рясний" і неакуратний видобуток нафти. За 25 років тут було зафіксовано понад 7000 випадків розливів "чорного золота". Мільйони барелів нафти потрапили в річку Нігер.

Дзержинськ, Росія

Дзержинськ (Росія, Нижегородська область). 248 тисяч жителів. Глибинні захоронення токсичних відходів, озеро з відходами хімічного виробництва. Дуже високий рівень забруднення повітря.

У Росії мало про це говориться, але Дзержинськ в Нижньогородській області - це одне з найбільш забруднених міст світу. У 2007 році він навіть був включений до книги рекордів Гіннеса як найбільш забруднене місто Землі. Дзержинськ як і раніше є найбільшим центром хімічної промисловості країни, а жителі продовжують в ньому жити і ростити дітей.

Норильськ, Росія

pics.ru

Норильськ (Росія, Красноярський край). 178 тисяч жителів. Забруднення важкими металами.

Екологи вважають Норильськ зоною лиха. Він оточений сотнею тисяч гектарів мертвої лісотундри. Разом з Дзержинськом, він є одним з найбільш забруднених міст не тільки Росії, але й світу. Причина екологічного лиха - підприємства з переробки важких металів. Щорічно місцеві заводи викидають у повітря більше чотирьох мільйонів тонн миш'яку, цинку, кадмію, селену, нікелю та міді.

Кабве, Замбія

Кабве (Замбія, Центральна провінція). 224 000 жителів. Видобуток цинку, свинцю, ванадію, срібла, марганцю, кадмію і титану на території міста. Забруднення важкими металами.

У другому за величиною місті Замбії ведеться нерегульований видобуток і переробка корисних копалин. Це призвело до того, що в ґрунті та воді накопичилася критична маса свинцю, цинку та інших елементів таблиці Менделєєва. Видобуток вже давно зупинено, але наслідки відчуваються до цих пір. Місцеві жителі страждають від захворювань крові, атрофії м'язів та інших страшних хвороб.

Зона відчуження Чорнобильської АЕС, Україна

pics.ru

Чорнобиль (Україна, Київська область). Близько 500 жителів (до аварії 12500). Радіація.

Це єдине місце зі списку, де люди не живуть постійно. Там знаходиться лише кілька сотень співробітників, що обслуговують станцію і територію навколо неї. Після аварії в 1986 році на атомній електростанції в повітря було викинуто стільки радіоактивних речовин, що наслідки будуть відчуватися ще впродовж століть. Зона відчуження, що включає місто Прип'ять, Чорнобиль, частину Житомирської та Київської областей, заражена радіоактивним пилом урану, плутонію, цезію-137 та стронцію-90.

Джерела:
www.pics.ru
animalworld.com.ua


Якщо вас зацікавила ця стаття, радимо вам також почитати:
Так далі жити не можна!
Харківські шейхи: хто видобуває нафту і газ в регіоні
Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше