Навіщо потрібен SMM та з чого варто починати?

16 липня 2014
UA Modna Agency
SMM (Social Media Marketing) — один із засобів просування своїх товарів та послуг за допомогою соціальних мереж. Головною метою SMM просування є підвищення впізнаваності вашого бренду, зростання зацікавленості вашим продуктом, постійна комунікація з потенційними та існуючими клієнтами.

Завдяки соціальним мережам, ваша аудиторія може відчути себе причетною до вашого бренду. Така робота зі споживачами допомагає покращувати ваш сервіс та підвищувати коефіціент лояльності серед клієнтів.

Але, перед тим, як "іти" в соц.мережі, вам необхідно визначити в першу чергу для себе, чи справді це необхідно вам та вашому бізнесу. Проаналізуйте, чи існує в соц.мережах спілкування навколо продукту, ідентичного вашому. Чи присутня там ваша цільова аудиторія та в якому об’ємі? Та останній, але найвагоміший фактор: чи маєте ви про що розповідати своїй аудиторії в мережі?

То з чого ж розпочати SMM стратегію?

Ми рекомендуємо для початку окреслити цілі, котрих ви бажаєте досягнути та, виходячи з цього, визначити куди та яким чином рухатись далі.

Першочергово потрібно продумати, де саме ваша компанія повинна бути присутня. Далі розробляйте конкретну стратегію залучення аудиторії та просування ваших сторінок, рубрик і спільнот. Ну і, звичайно ж, підтримуйте всю кампанію просування двосторонньою комуникацією між вами та користувачами.

Отож, до кого йти (визначаємо свою цільову аудиторію в мережі)

Під час визначення своєї аудиторії в соціальних мережах в першу чергу варто орієнтуватись на вікову категорію, інтереси та коло спілкування. Ці показники повинні співпадати з даними споживачів вашого товару/послуги та їх найближчого оточення. Пам’ятайте, що не завжди та людина, котра здійснила у вас покупку/зробила замовлення буде користувачем, можливо, це - подарунок. Але втрачати таких людей, зосереджуючи увагу лише на вузькому сегменті аудиторії, буде не правильно в першу чергу саме для вас.

Швидше за все, вашими першими підписниками будуть родичі, друзі та колеги. В подальшому, це будуть ваші клієнти, яких обов’язково потрібно запросити приєднатись до вашої спільноти в соц.мережах. Звісно, не слід забувати і про своїх співробітників, адже вони – ядро вашої компанії. Здійснивши оцінку інтересів вашого підприємства, ви зможете зрозуміти яким саме повинен бути контент, на яку тему та в якому вигляді його краще подавати. Наповнення своєї сторінки "живою", цікавою та корисною інформацією, сприятиме подальшому долученню до вашої сторінки друзів та друзів друзів, що без сумніву сприятиме швидкому розповсюдженню інформації про вас та вашу діяльність.

Пам’ятайте! Розширення обсягу охоплення аудиторії, зацікавленої у вашому продукті, дозволить не лише підвищити впізнаваність вашого бренду, але й вивести ваш сайт при ранжуванні в пошуковій видачі в ТОП завдяки природнім посиланням.

Тепер давайте про те, куди йти (які соціальні мережі варто обирати задля просування своїх проектів в інтернеті)

Обираючи площадки для свого просування, майте на увазі, що не потрібно "заходити" зразу у всі існуючі медіа. Проаналізуйте, які саме користуються найбільшою прихильністю вашої цільової аудиторії та ведіть свої сторінки саме там. Здебільшого, на наших просторах, найпопулярнішими вважаються такі соц.мережі, як : Facebook, ВКонтакте, Twitter та YouTube.

Важливо! Проглянути активнісь відвідуваності вашого сайту через соц.мережі ви зможете за допомогою сервісу Google Analytics.
 
Варто підмітити, що найбільш статусна та платоспроможна аудиторія користується Facebook.

Мережа ВКонтакте має більше націлення на молодих користувачів, котрі добре реагують на розважальну комунікацію та з задоволенням приймають участь в різноманітних конкурсах та розіграшах.

Twitter є напевно найпопулярнішим мікроблогом, але комунікація в ньому повинна бути миттєвою. Відслідковувати Twitter потрібно постійно, тож дуже важливо пам’ятати про це.

YouTube – це один з найкращих відеохостінгів у світі. Він налічує мільярди відеороликів. Величезна кількість користувачів стають лояльні до бренду саме після перегляду його реклами на YouTube. Ця мережа має високий "кредит довіри" користувачів.

Важливо! Коли ви створюєте сторінку в соціальній мрежі, не забувайте повідомляти про це на своєму офіційному сайті!

Що ж до того, як іти (що конкретно ми робимо для просування в соціальних мережах)

Тут мова йтиметься про усі ті дії, котрі можуть зацікавити користувачів.

В першу чергу це можуть бути конкурси (залучення, заклик до дії), розіграші (розширеня охоплення аудиторії), акції та бонусні програми (виключно для своїх підписників) і т.д. Наступний інструмент – спецпроекти. Це – короткотермінові унікально-спеціалізовані проекти, що викликають велику зацікавленість та мають хороший коефіцієнт віддачі. Ну, і не менш важливими є обов’язкові елементи – просто корисні статті, нариси, відеоролики, поради або майстер-класи, котрі бдуть цікаві вашій публіці і вони з радістю поділяться цією інформацією зі своїми друзями.

В соц.мережах існують три основні "кити", на котрих тримається все SMM просування:
1. Якісний контент.
2. Постійна присутність в мережі.
3. Робота з негативом.

Головна цінність для кінцевого користувача від вашої присутності в інтернеті – контент. Так чи інакше, але всі насправді приходять в інтернет саме за ним, за контентом.

Те, про що ви розповідаєте, мусить бути актуальним, цікавим, а найголовніше – корисним для користувача. Публікувати контент в соціальних мережах потрібно обережно й ненав’язливо. Тому, спершу потрібно визначитись про що конкретно ви будете писати та в якій кількості.

Намагайтесь не писати "голі" та довжелезні тексти. Ваші повідомлення повинні бути короткими, інформативними і тематично правильними, з додаванням картинки або відеоролика, можливо, з ноткою розважального характеру. Намагайтесь давати контент, котрий буде співпадати з настроєм користувачів.

Рекомендується робити розбивку тематик по днях тижня.

Понеділок – перший робочий день після вихідних, коли користувачі (зазвичай) перебувають в понурому настрої в очікуванні довгого робочого тижня. Не варто в цей день "грузити" користувачів великим потоком інформації.

Вівторок – хороший день, усі активно починають вливатись в роботу і готові до "споживання" нової інформації.

Середа вважається найпродуктивнішим днем тижня, адже всі активно працюють та паралельно дуже активно можуть приймати участь в різноманітних розіграшах та конкурсах.

В чертвер усі користувачі плавно починають думати про вихідні і в цей день сприйняття інформації йде на спад, хоча корисний контент, "прив’язаний" до тематики вихідних буде сприйматися добре.

В п’ятницю усі планують вихідні, тому й контент повинен бути відповідним.

Субота й неділя — це вихідні дні, тож користувачі здебільшого проводять свій час офлайн. Отже, можна робити перерву до понеділка.

Намагайтеся оновлювати контент не більше трьох разів на день, а для того, щоби все було структуровано, дуже зручно вести короткі тематичні рубрики (якраз їх тематики можна "прив’язати" до днів тижня). Завдяки нестандартному і креативному підходу до створення свого контенту, аудиторія ваших підписників буде зростати.

Пам’ятайте, вся інформація, котру ви розміщуєте, повинна розійтись по мережі. Якщо цього не відбулось, проаналізуйте – можливо ви надаєте не ту інформацію або не тій аудиторії. Не варто забувати про те, що в соціальних мережах ви не продаєте. Тут користувачі відпочивають, спілкуються, обмінюються думками, фотографіями. Тому, пряма пропозиція щось придбати чи замовити швидше за все спровокує агресію.

Але, перед тим як приймати рішення який контент ви будете надавати користувачу, дуже важливо визначити, як конкретно буде побудована ваша комунікація з ним. Ви можете позиціонувати себе як бренд та вести спілкування від власного імені, але представляючи копанію та створюючи асоціації у користувачів, або ж це може бути сторінка компанії, котру будете вести ви чи хтось інший з представників компанії, але інкогніто, задля підвищення впізнаваності самого бренду.

Ще одним можливим та насправді найрозповсюдженішим є варіант паралельного створення сторінки компанії та сторінки співробітника, що представляє компанію. 

Обираючи цей варіант, ви будуєте відносини з вашою аудиторією, що базуються на довірі.

Важливо! Якщо у вас є співробітники, котрі відмітили у своїх акаунтах місце роботи, то потрібно слідкувати за їхньою діяльністю в мережі, так як вони є прямим відображенням вашого бізнесу та створюють певну репутацію компанії.

SMM – це дуже ефективний інструмент для просування бізнесу. Він здається простим лише на перший погляд. Якісне наповнення сторінок в соціальних мережах та двостороння комунікація з підписниками займає багато часу та вимагає постійного аналізу тенденцій ринку і настроїв аудиторії. Рекомендуємо одразу звертатись в спеціалізовану агенцію та замовити професійні послуги SMM – це зекономить ваш час, та принесе видимі результати в значно швидші терміни.


UA Modna – це простір для успіху вашого бізнесу!


(via)
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше