Мистецтво заощаджувати: 5 найтиповіших помилок

25 березня 2015
Vitaliy DeFranko

Економити не так легко, як здається. Цей процес потребує дисципліни і певних зусиль. Але навіть якщо ви підійшли до питання відповідально і ваш рахунок росте, це ще не означає, що ви робите все ідеально. Є ризик помилитись. Скоріш за все, ви придумали щось розумніше, ніж зберігати гроші під матрацом, але ж завжди є кращий спосіб. UaModna пропонує вам ознайомитись з п'ятьма поширеними помилками при заощадженні та порадами фахівця щодо їх усунення.

Якщо ви вже почали збирати гроші, вітаємо - це розумний крок до безпечного майбутнього. Фінансисти стверджують, що в ідеалі вашої грошової "подушки безпеки" повинно вистачити на шість місяців проживання без фінансових надходжень. Девід Блейлок, фахівець з фінансового планування, проаналізував найпоширеніші стратегії накопичення коштів і дав кілька порад для їх вдосконалення.
www.uamodna.com

Стратегія №1. Відкладаю те, що залишається

Ризики: Отже, ви оплачуєте щомісячні рахунки, можливо, витрачаєте трохи на розваги, а потім все, що залишається, кладете на рахунок у банку. Хороша новина? Ви відчайдушно намагаєтесь відкласти кошти.

Однак, у цієї стратегії є проблема: знаючи, що у вас, в принципі, є гроші, ви можете витрачати більше, ніж варто було б, і користуватись коштами, які могли б заощадити. Блейлок каже: "Ви почуваєтесь надто впевненими щодо свого рахунку і можете не помітити, що витрачаєте занадто багато".

Окрім того, вам буде складно обрати собі конкретну мету заощадження, адже ви ніколи не зможете сказати точно, скільки у вас залишиться коштів після всіх витрат.

Альтернатива: Заплатіть спочатку собі. "Перший рахунок, який ви повинні оплачувати щомісяця - це ваш накопичувальний рахунок", каже Блейлок. Зробіть це правилом і сприймайте як обов'язкову і найважливішу частину виплат (звичайно, якщо у вас вистачить грошей на оплату всіх інших рахунків).

Як це зробити? Налаштуйте автоматичне перерахування коштів зі своєї банківської картки на накопичувальний рахунок на початку кожного місяця або з кожного грошового надходження. Якщо ви встановите такий автоматичний трансфер грошей і забудете про нього, через якийсь час заощаджена сума вас здивує.
www.uamodna.com

Стратегія №2. Я перераховую гроші на накопичувальний рахунок, прив’язаний до поточного

Ризики: Ви регулярно відкладаєте гроші - це чудово. Та й накопичувальний рахунок, прив’язаний до поточного - це дуже зручно. Але й тут є свої ризики. Якщо у вас закінчаться кошти, ви можете скористатись своїми накопиченнями або навіть витратити їх на несподівану, але дуже бажану покупку. І, швидше за все, ви це зробите, тому що зняти гроші дуже легко: вони завжди доступні, вам навіть не потрібно йти в банк, достатньо скористатися банкоматом.

Альтернатива: вам необхідно залишити певну суму своїх заощаджень на доступному рахунку про всяк випадок. А все решту варто тримати подалі, на окремому "недоторканому" рахунку, стверджує Блейлок.

Спробуйте відкрити депозит в банку на 6 місяців або на рік. Так ви точно не витратите кошти, призначені для заощадження.

"Якщо вам доведеться йти кудись, аби отримати ці гроші, чи потрібно кілька днів, щоби дістатись до них, це зазвичай стримує від надмірних витрат. Це хороший варіант, особливо для імпульсивних покупців".
www.uamodna.com

Стратегія №3. Всі мої накопичення знаходяться на одному рахунку

Ризики: Коли у вас тільки один накопичувальний рахунок, здається, що сума на ньому зростає швидко і її вистачить на все. Якщо ви збираєте тільки на одну річ, наприклад, на квартиру або на відпустку, то все в порядку. Але якщо у вас кілька цілей, один банківський рахунок ускладнює розрахунки і ви не усвідомлюєте, скільки коштів ви вже заощадили для кожної цілі. Вам складніше зрозуміти, на що вистачить грошей, а з чим доведеться почекати. У результаті виявляється, що, витративши накопичення, наприклад, на відпустку, ви нічого не залишаєте на нову машину.

Альтернатива: Краще відкрити кілька рахунків, кожен з яких буде присвячений певній цілі, наприклад: "на дім", "на відпустку", "на освіту дитини". Так буде набагато простіше розраховувати свої фінанси і бачити реальний прогрес.

Частенько виникає тенденція божеволіти і відкривати 50 різних рахунків, розповідає Блейлок, - але стримуйтесь, не піддавайтесь спокусі. Намагайтесь зупинитись на 3-4 цілях і, відповідно, рахунках. Коли одну мету буде досягнуто, наявний рахунок можна буде використати для наступної цілі.
www.uamodna.com

Стратегія №4. Я відкладаю відразу великі суми, коли можу

Ризики: Деякі люди не відкладають постійно гроші, а заощаджують відразу великі суми, коли випадає така нагода. При цьому у них чергуються почуття достатку і провини. Останнє - коли вам доводиться брати гроші зі своїх накопичень. "Всі ми дуже зайняті, і найменше нам потрібно перекидати гроші з одного місця в інше, адже це викликає стрес", каже Блейлок. Розчарування навіть може відбити бажання коли-небудь знову заощаджувати.

Альтернатива: Найкраще - поставити собі цілі та прагнути до них. Визначте конкретну суму грошей, яку зможете відкладати щомісяця. Якщо вам здається, що її можна збільшити без збитків для себе, робіть це. Але! Вклади повинні залишатися послідовними і однаковими.

"Стабільність – найкращий вибір", вважає Блейлок.

Стратегія №5. Я відкладаю все, що можу

Ризик: Незважаючи на необхідність заощаджувати, не будьте одержимими цією ідеєю. Ви можете настільки загрузнути в ній, що почнете ігнорувати інші фінансові пріоритети і відмовляти собі в задоволеннях. Саме вони допомагають нам залишатися щасливими і зберігати психічне здоров'я.

З іншого боку, є тип людей, які люблять мати готівку на руках і деколи навіть надто велику суму. Замість інвестування, ви пускаєте гроші в обіг. Тоді ви втрачаєте можливість заробити.

Альтернатива: Переконайтесь, що ви не заощаджуєте на інших цілях, таких як виплата боргів чи кредитів. "Такі речі повинні працювати в тандемі", стверджує Блейлок. "Будь-хто, хто вважає, що повинен зосередитись тільки на одній сфері фінансового життя, знайте, такий підхід невірний".

Хоча, для цього правила є винятки. Блейлок стверджує: "Якщо у вас не було такого місяця, коли ви могли би внести гроші до "накопичувального фонду", відкладіть всі інші платежі та задоволення, доки не зможете цього зробити". Опісля ви можете почати заощаджувати, виплачувати борги і витрачати кошти на інші цілі, такі як виплати за нерухомість чи відпустка. І не забувайте радувати себе дрібницями. Купіть собі нову сумочку чи пообідайте в хорошому ресторані – вам принесе чимало задоволення усвідомлення того, що ви можете собі це дозволити.
www.uamodna.com

Коли ваш шестимісячний "накопичувальний фонд" буде поповнено, Блейлок радить змінювати стратегію. Оскільки невеликі готівкові заощадження приносять мало грошей, варто задуматися про більш довгострокові вкладення під хороші відсотки.

Вдалих заощаджень!

(VIA)
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше