Мудри - йога для пальців

17 лютого 2016
Oleksandra Orlova

Мудра (санскр. मुद्रा — печатка, знак) являє собою особливий жест чи позу, характерну для ритуальної практики індуїзму та буддизму. В свою чергу, йога і тантризм використовують мудри, мов своєрідні магічні прийоми, які допомагають адепту зберегти енергію та захиститися від усілякого зла. З одного боку мудри — це прадавня мова жестів, з іншого —  інструменти роботи людини зі своїм тілом і простором навколо нього.


 


Багато традицій розглядає пальці людини, як провідники енергетичних меридіанів в тілі людини. Кожна частина, кожна фаланга певним чином відповідає за "поведінку" окремого органу людського організму, за його енергетичну структуру.

Корені цієї методики сягають традиції Аюрведи — давньої індійської системи медицини. За Аюрведою, свідомість є енергією, що проявляється у п'ятьох основних елементах: ефірі (небо), повітрі, вогні, воді та землі. Розуміння взаємодії цих основних елементів складає сутність всієї системи, а повноцінне здоров'я є результатом рівноваги, зокрема збалансованості цих елементів.
 


Згідно з Аюрведою, кожний палець руки відповідає одному з цих елементів:
 

  • Великий палець — стихія вітру. Також відповідає Муладхара-чакрі, головному мозку, планеті Марс та асоціюється із синім кольором. Верхня фаланга відповідає жовчному міхуру, нижня — печінці. Масаж великого пальця поліпшує діяльність головного мозку і лімфатичної системи.
  • Вказівний палець — стихія вогню. Відповідає Вішуддха-чакрі, планеті Юпітер та асоціюється з блакитним кольором. Верхня фаланга — тонкий кишковик, середня — серце. Масаж вказівного пальця нормалізує роботу травної та нервової системи, впливає на хребет і головний мозок.
  • Середній палець — стихія землі. Відповідає Маніпура-чакрі, планетам Сатурн і Земля, асоціюється з фіолетовим кольором. Верхня фаланга — шлунок, підшлункова залоза, селезінка. Масаж середнього пальця покращує функцію кровоносної системи, стимулює роботу головного мозку, травлення, допомагає впоратися з алергією, занепокоєнням, тривожністю.
  • Підмізинний палець — стихія ефіру (неба). Відповідає Аджна-чакрі, Сонцю, асоціюється з червоним кольором. Верхня фаланга — товстий кишковик, середня — легені. Масаж підмізинця відновлює роботу печінки, стимулює роботу ендокринної системи, позбавляє від депресії, зневіри, туги. Це місце найважливішого меридіана, який керує всіма захисними функціями організму й відповідає за температуру тіла.
  • Мізинець — стихія води. Відповідає Анахата-чакрі, планеті Меркурій, асоціюється з зеленим кольором. Верхня фаланга — сечовий міхур, середня — нирки. Масаж мізинця покращує роботу серця, тонкого кишковика, дванадцятипалої кишки, нормалізує психіку, звільняє від страхів, паніки, жаху, лякливості.
     


Традиція відповідності пальців певним елементам, символам, енергетичним мередіанам, спостерігається також в окультних вченнях, астрології та хіромантії, де гармонізація тіла та енергії може здійснюватися шляхом використання талісманів — ювелірних прикрас. Це також відголосок аюрведичного вчення, якому вже більше 5000 років.
 


Що стосується, власне використання мудр, то досконале володіння практикою набувається впродовж довгих років навчання у відповідних майстрів, рідше, завдяки самостійним експериментам. Однак, є певна кількість досить поширених жестів, які використовуються під час практики йоги чи медитації, їх можна з користю застосувати у звичайному житті, чи, принаймні, дізнатися, що вони означають.
 

Чін-мудра (Chin Mudrā)

Одна з найвідоміших і найпростіших для виконання, також має назву "Ом-мудра". Вона є універсальним засобом проти душевної напруги і внутрішнього розладу, впорядковує мислення, покращує концентрацію уваги, тому її часто використовують під час медитацій, йога-балансів. Ця мудра дає можливість зосередитися, впорядкувати емоційний стан, загострити пам’ять, вона допомагає позбутися безсоння чи, навпаки, надмірної сонливості, стане у пригоді під час депресії, панічної атаки або гіпертонії.

Позиція: Вказівний палець легко торкається кінчика великого пальця, інші три випрямлені й роз’єднані.
 

Абхая-мудра (Abhaya Mudrā)

Символізує безстрашність, упевненість, відсутність ризику, дарування захисту, й одночасно, доброзичливість. З давніх давен, відкрита у привітанні долоня символізує відсутність зброї у руці і, як наслідок, доброзичливість. З іншого боку, долоня, виставлена ​​перед собою являє собою знак "стоп". Це жест затвердження сили в індуїстської іконографії, що означає, крім усього іншого, заступництво, схвалення і гарантію безпеки. Найбільше поширення Абхая-мудра отримала у буддизмі, зокрема, в Лаосі, Таїланді та Японії.

Позиція:

1. Рука зігнута в лікті і піднята, долоня повернута вперед, від особи, пальці витягнуті вертикально вгору.

2. Долоня руки піднята на рівні грудей і звернена назовні, кисть розгорнута долонею від себе, пальці спрямовані догори, великий палець відхилений від інших чотирьох пальців.

3. Іноді виконується обома руками.
 

Прана-мудра (Prana Mudrā)

Мета використання цієї мудри — баланс енергетичного рівня в усьому організмі та підвищення його життєздатності. Прана-мудра досить дієва у відновленні сил під час виснаження чи втоми. Крім того вона позитивно впливає на зір, усуває проблеми з диханням, стимулює нервову та імунну систему.

Позиція: Подушечки великого пальця, підмізинця та мізинця з'єднані, а решта пальців вільно випростані.
 

Дх’яна-мудра (Dhyāna Mudrā)

Мудра для медитації та концентрації. Одна з візитівок Будди Медицини на Сході.

Позиція: Покласти праву долоню на ліву. Долоні направлені вгору. Пальці разом. З'єднати великий палець правої руки із вказівним пальцем правої руки і великий палець лівої руки з вказівним пальцем лівої руки. Тримати мудру слід на рівні пупка або сонячного сплетіння.
 

Вітарка-мудра (Vitarka Mudrā)

Симворлізує обговорення, переконання чи пояснення. В буддизмі це жест того, хто веде дебати чи несе вчення.

Позиція: Права рука піднята на рівень грудей, долоня розгорнута назовні. Вказівний палець торкається кінчика великого пальця, інші три випростані.
 

Дхармачакра-мудра (Dharmachakra Mudrā)

Також відома під назвою "обертання колеса" і являє собою досить вільну композицію, що відображає жест Будди під час першої проповіді в Сарнатху. Зазвичай, тільки Гаутама Будда зображається з цією мудрою.

Позиція: Руки перед грудьми. Права рука вертикально повторює Вітарка-мудру чи наближається до неї. Ліва рука, з таким самим розташуванням пальців, тільки горизонтально до грудей.
 

Анджалі-мудра (Añjali Mudrā)

Символізує привітання, повагу, благоговіння. Відповідає йогічному Намасте. Є одним з найбільш поширених та найчастіше вживаних жестів у Південно-Східній Азії та на далекому Сході.

Позиція: Руки, складені в молитовному жесті на рівні грудей, долоні трохи нахилені вперед.
 

Падма-мудра ( Padma Mudrā)

Також має назву "квітка лотоса". Це мудра щастя, заспокоєння та співчуття. Вона впливає на покращення інтуїції, дарує позитивність, сприяє усуненню негативних програм підсвідомості, захищає від несприятливих психічних впливів.

Позиція: Руки на рівні обличчя, з’єднані у нижній частині долонь. Великі пальці обох рук торкаються між собою, так само мізинці, в той час, як інші пальці випростані, наче пелюстки.
 

Утарабодхі-мудра (Uttarabodhi Mudrā)

Символізує просвітлення. Застосовується для зняття нервової напруги і позбавлення від страхів перед вирішенням складних проблем. Її слід виконувати тим, хто відчуває фізичну або духовну слабкість, невпевненість у собі, пригніченість, втрату мотивації.

Позиція: Обидві руки підняті на рівні сонячного сплетіння. Великі пальці з’єднані між собою й направлені вниз, вказівні пальці з’єднані між собою і напрвлені вгору, інші пальці скланені в "замок".
 

Прітхві-мудра (Prithvi Mudrā)

Символізує землю. Ця мудра призначена для поліпшення психічного стану, протидіє психічній слабкості, істерикам, зривам, стресам. Урівноважує, дарує впевненнісь у власних силах.

Позиція: З’єднати подушечки великого та підмізинного пальців (з легким натиском). Інші пальці вільно випростані.
 

Апана-мудра (Apana Mudrā)

Символізує енергію. Основне призначення — знеболювання і виведення з організму різних отрут. Допомагає при розладах травлення, харчових отруєннях, забрудненнях токсинами. В цілому, сприяє очищенню організму, виведенню шлаків і продуктів розпаду усіляких речовин в організмі, навіть під час похмілля.

Позиція: З'єднати подушечки середнього, підмізинного та великого пальців, інші — вільно випрямлені.
 

Ганеша-мудра (Ganesha Mudrā)

Символізує Шрі-Ганешу, бога, що усуває перешкоди. Ця мудра зміцнює серце на фізичному та енергетичному рівні, а також допомагає покращити стійкість до різного роду труднощів, вселити мужність, побачити вихід у складній ситуації.

Позиція: Сидячи у комфортній позі, тримати обидві руки прямо перед собою із зігнутими ліктями. Ліва долоня направлена назовні так, щоб великий палець вказував на сонячне сплетіння, а мізинець був навпроти яремної западини. З'єднати долоні, зігнувши і зчепивши між собою по чотири пальці кожної руки, крім великого. У цьому положенні внутрішній бік правої долоні повинен бути направлений на вас. Глибоко вдихнути. На видиху потягнути руки в різні боки, утримуючи зчеплення. Розтягнення має відбуватися в області плечей і грудного відділу. Ще раз вдихнути, й розслабитися. Повторити вправу слід шість разів. Потім поміняти руки місцями і знову повторити. Далі розслабитися, скласти долоні в Анджалі-мудрі навпроти грудей і спокіно дихати кілька хвилин.

Намасте!

Радимо вам також почитати:
Загадкове намасте
Як провести сеанс йоги вдома

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше