Мій стартап зазнав фіаско. 3 поради, щоб уникнути тієї ж долі для вашого

23 березня 2017
Cikavoznaty.com.ua

Cтаття розповідає історію Kelly Burton, відомої жінки-підприємця, яка має великий досвід розвитку бізнесу та запуску успішних стартапів.

Готуючись запустити в роботу мій стартап в далекому 2014 році, я була абсолютно впевнена, що його чекає вибуховий успіх. Досвідчений підприємець, власник консалтингової фірми, озброєна чіткими ідеями, я доклала максимум зусиль, і тим не менше, мій стартап зазнав краху.

Тепер, коли чую, що хтось хоче відкрити власну справу, перше що спадає на думку – це: "З Богом". Вперше працюючи над запуском проекту, неможливо навіть уявити, наскільки складним може видатись шлях попереду. Стихія стартапів всіяна підводними каменями, які легко збивають з ніг навіть найбільш підготованих та зводять нанівець найперспективніші починання. Ось три поради, які б дуже допомогли мені свого часу.

Вивчіть свого клієнта вздовж і впоперек

Мій стартап став породженням моїх власних потреб. Захворювання щитовидної залози призвело до припливів та жахливої пітливості, через які я ніяк не могла підібрати комфортний одяг. Тому я вигадала спеціальну білизну, при виготовленні якої використовувалась та ж технологія, що застосовується у спортивній термобілизні.

Немає нічого поганого в тому, щоб створити продукт, виходячи зі своїх власних потреб, однак потрібно завжди пам’ятати головне: ваш клієнт – не ви, не ваші родичі та друзі.

Однією з найбільших моїх помилок було те, що я розробила лінійку білизни, опираючись виключно на власні вподобання. Я думала, що прекрасно розумію потреби своїх клієнтів, оскільки провела маркетингове дослідження своєї цільової аудиторії. Однак я не врахувала, що сухі дані могли не відображати безліч нюансів споживчої поведінки моїх клієнток. Я приклала замало зусиль до вивчення їхніх потреб та побажань. Необізнаність та стереотипи – це закляті вороги успішного бізнесу.


 

Серйозно підійдіть до вивчення своїх конкурентів

"У мене немає реальних конкурентів" – це те, що я чую від стартаперів-початківців чи не найчастіше. Вони схильні вірити, що першими додумались до свого проекту і є єдиними, або одними з небагатьох, хто займається його втіленням.

Я слухаю і киваю з розумінням, теж так колись думала. Та чим довше працювала над проектом, тим більше переконувалась, що конкуренти є, і вони роблять щось дуже схоже, якщо не точно те саме, що і я. Але всі вони такі ж дрібні як і мій бізнес, тому й не відомі широкому загалу.

Повірте, конкуренція є завжди. Навіть якщо ніхто не пропонує точнісінько такий самий продукт, є безліч фірм, які можуть з легкістю переключитись на його виготовлення, якщо з’явиться достатній попит.

Отож, проводячи вивчення конкурентів, постарайтесь на славу. Не соромтеся вийти в люди та порозпитувати, чи хтось щось чув про виробників схожої продукції. І останнє, не дуже радійте першості на ринку. Якщо звернутись до історії, першопрохідці переважно тонуть, а процвітають ті, хто йде протоптаною ними стежкою.

Думайте в першу чергу про продажі

Ніби й очевидно, що головна мета бізнесу – продажі, однак я часто бачу, що початківці про це забувають. На початкових етапах стартаперам здається, що їхній продукт настільки цінний та жаданий, що клієнти будуть відривати його з руками. Крім того, велика кількість зусиль йде на запуск процесу виробництва. От нарешті вже все й організовано та налагоджено, а ніхто чомусь не рветься у вас щось купувати.

До того моменту, як я усвідомила, що варто було б підготувати чітку стратегію продажів, більша частина мого стартового капіталу вже розійшлась. А якісний маркетинг та реклама – недешеве задоволення; дилетантський підхід до них може завдати непоправної шкоди вашому бренду.

Врешті решт, я зрозуміла, що виготовити продукт набагато простіше, аніж потім його збути. А також те, що без ґрунтовної стратегії продажів, стартап швидше за все довго не проживе.

Вчіться з моїх помилок, та мрія про перетворення вашої ідеї у прибутковий бізнес стане на кілька кроків ближчою.

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше