Кухня з барною стійкою: поради дизайнера щодо зонування й вибору меблів

10 червня 2019
Andrey Sokruta

На пострадянському просторі барна стійка досі вважається неабиякою «екзотикою», хоча на наших кухнях вона стала з’являтися ще в 90-ті роки. Це не лише стильне, а й практичне рішення, що допомагає зекономити місце, зручніше організувати робочий простір кухні та розмежувати окремі зони. Як правильно облаштувати на кухні барну стійку, розповів дизайнер Андрій Сокрута, засновник студії Andrey Sokruta workshop (http://sokruta.com.ua/).

Барна стійка може бути доречною майже на будь-якій кухні, але особливо вона популярна в квартирах зі студійним плануванням, коли кухня об’єднана з вітальнею. Зазвичай вона виступає як елемент зонування, відмежовуючи зону відпочинку від робочої. Підходить вона й для зберігання речей: деякі конструкції передбачають висувні ящики, вбудовані духовки, мийки абощо. Існують також пересувні, поворотні та відкидні механізми, що допомагають максимально зекономити площу.

Планування кухні зі стійкою

Якщо кухонний гарнітур спроектований у формі літери П, для барної стійки зазвичай відводять частину, обернену до вітальні чи вікна. У випадку, якщо меблі розташовані під стінами буквою Г, стійка може бути продовженням столу. Її можна облаштувати як частину кухонного острова — так вам буде зручно спілкуватися з родиною чи гостями, готуючи їжу.

Розташування

Для студійного планування найочевиднішим рішенням є розміщення стійки між зонами кухні та вітальні — це перевірений роками прийом візуального та функціонального зонування. Проте є й інші вдалі варіанти:

  • стіл-підвіконня — ідеальне рішення для маленьких кухонь;
  • стійка уздовж стіни — зручно для вузьких приміщень;
  • бар, приєднаний до обіднього столу — може бути практичним рішенням для великої сім’ї.

Матеріал

Якщо стійка є продовженням загального гарнітура, бажано, аби стільниця була виконана з того ж матеріалу. А взагалі варіантів чимало:

  • деревина — стилістично доречна в будь-якій кімнаті, зручно фарбувати за потреби;
  • МДФ із ламінацією — бюджетний, довговічний варіант із розмаїттям покриттів;


 

  • загартоване скло — має дуже стильний вигляд, хоча й швидко забруднюється;
  • гіпсокартон — підходить для створення нестандартних форм.

Розміри

Для маленької кухні оптимальні розміри барної стійки — 60х30 або трохи більше. Цього вистачить, аби випити кави чи нашвидкуруч пообідати. Проте не лише розмір має значення — конструкція має гармонійно доповнювати гарнітур за формою та кольором.
 

Якщо стійка має слугувати не лише кавовим столиком, а й робочою поверхнею, краще обирати невисокі моделі — до 90 см. У випадку, якщо стійка повністю або частково заміняє обідній стіл, мінімальна ширина поверхні — 55 см, якщо ж вона розрахована на 1-2 осіб із чашкою чаю, вистачить 30 см. Що ж до довжини, вона може бути цілком довільною, єдине правило: одній людині для комфортного розташування потрібно не менше 60 см.
 

Обкладинка — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше