Чим модно обмінюватись? Види кросингу в Україні

12 квітня 2013
Oksana Melnyk

Побутує думка, що першим, кого захопив рух по обміну речима був паризький меценат, який купив 250 велосипедів і розкидав по місту, щоб кожен охочий міг взяти їх, доїхати куди потрібно й залишити для наступного подорожнього. Ми вже згадували про дрес-кросинг і частково про посткросинг та буккросинг, та на цьому обмінна справа не закінчується.
 

"Сушка"

Нове віяння — обмін фотографіями, яке було придумане і реалізоване в Санкт-Петербурзі в 2010 році під назвою "Сушка". Згідно правил кожен бажаючий може прийти на виставку-акцію, повісити власні роботи на шнурок для сушки при допомозі прищепок, а в обмін таку ж кількість фото і забрати собі.

Фото-рух мандрує й Україною: влаштовували зустрічі як на окрему тематику, так і без неї в Києві, Дніпропетровську, Одесі, Житомирі та Івано-Франківську.

Далі більше: підвішена кава

Позаминулого року у моду ввійшло "підвішення кави". Вперше про цю традицію написав письменник Тоніно Бенаквіста: "Відпочиваючи в Неаполі, почув про давній звичай — відвідувачі кафе нерідко вигрібали дріб’язок із кишень і купували дві кави, випиваючи при цьому тільки одну, а бармен записував на дошку другу - безкоштовну для жебрака".

На Україні рух отримав свою назву — "Відкриті долоні". Для проекту дизайнер Сергій Мішакін створив логотип: дві руки, що створюють на перетині долонь зелений листочок. Власники кав’ярень наклеювали це лого на дверях своїх закладів та пояснювали персоналу та гостям, як усе це працює.

Підвішувати можна все, починаючи від кави чи чаю і закінчуючи смачними пляцками. Для цього тільки варто запитати у офіціанта, чи ніхто не залишав подарунка, або і самому влаштувати приємну несподіванку незнайомцеві та "підвісити" свій улюблений смаколик.

Каучсерфінг

Каучесерфінг (від англ. “сouch” – диван, “surfing” – пошук) започаткований ще 1947 року. Тоді була створена міжнародна організація Sevas для охочих прийняти в себе вдома мандрівників. Замість того, щоб наймати номер у готелі, каучсерфери ночують у місцевих мешканців на диванах, матрацах, підлозі - одне слово, де покладуть. Сьогодні є багато сайтів, зареєструвавшись на яких, можна знайти собі притулок в будь-якій країні світу або прийняти іноземних гостей у себе. Усім приїжджим дають окрему кімнату, ключі, дозволяють користуватися кухнею, інтернетом, не обмежуючи в тому, коли треба приходити додому.

А мелодрама “Відпустка за обміном” переконує глядача, що обмінюватись можна і цілими будинками. Тамтешні героїні, стомлені від робочих буднів та зрад коханих, вирішують подолати тисячі кілометрів та оселитись на два тижні у домівках одна одної.

"Віддай, якщо можеш. Візьми, якщо потрібно"

Редакція UaModna припустила, що було б добре обмінюватись не тільки речима (одягом, листівками чи фотками), але й для прикладу дріб’язком. Як часто ми виходимо з дому, забуваючи взяти із собою гаманець, і стомленими змушені добиратись додому пішки, бо ні нічим заплатити за проїзд у транспорті.

Та виявилось, що і такий різновид обміну вже існує. На прилавках кав’ярень можна зустріти скриньку із написом: “Віддай, якщо можеш. Візьми, якщо потрібно”. Куди відвідувачі за власним бажанням кладуть, а то й забирають дві-три гривні.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Гість 22 квітня 2013
Посткросинг також популярний - обмін поштівками
Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше