Історія жестів: 9 символів з античності, реклами та бейсболу

8 червня 2016
Annie
Чому ми хвалимо один одного, показуючи великий палець, а ображаємо середнім? Навіщо військові прикладають долоню до голови, а металісти демонструють нам "рогату козу"? Відповіді, в основному, можна знайти в античності. Або у французьких живописців...

Рукостискання

Фото: imgur.com

Напевно, це один з найбільш зрозумілих жестів. Зображення людей, котрі потискують один одному руки, були вже у Стародавній Греції. Означав жест просту річ: у маої правій руці немає зброї, я тебе ціную, поважаю і в бік не штрикну.

Великий палець

Фото: Wikimedia.commons

Жест з піднятим (молодець) або опущеним (невдаха) великим пальцем теж прийшов до нас з античності. Такий жест, яким визначали долю гладіаторів, називався pollice verso, от тільки невідомо було, яке саме положення повинен приймати палець. Вгору, вниз, в бік, взагалі всередині кулака? Питання волюнтаристськи вирішив французький художник Жан-Леон Жером. У 1872 році він намалював картину, в якій публіка показує гладіаторові палець вниз. Так з тих пір і повелося: вниз - погано, вгору - добре.

Військове вітання

Фото: educationalservice.net

Військові по всьому світу салютують керівництву або прапору, підносячи руку до голови. Існує кілька версій походження цього жесту. Середньовічний варіант: лицарі, з'їжджаючись, на знак вшанування піднімали забрала. Античний варіант: піддані, побачивши своїх правителів, прикривали очі, наче закриваючись від світла, таким чином натякаючи, що керівництво сяє як сонечко. Нарешті, найбільш реалістичний варіант - це "скорочена" спроба зняти капелюх. У військових сьогодні нема часу з поклонами підмітати пір'ям на капелюсі підлогу, але для простого "привіт" армія ще занадто консервативна. Ось і зійшлися на компромісі.

Середній палець

Фото: nightswithshakespeare.com

Згідно з легендою, під час битви при Азенкуром (1415) підлі французи відрубували англійським стрільцям середні пальці, щоб ті не могли стріляти. А не впіймані ними англійці помахували своїми цілими середніми пальцями, мовляв, спробуй і злови мене, невдаха!

Насправді, натягнути тятиву можна і без середнього пальця (хоча з раною, звичайно, і проблематично). Але цей жест набагато давніший і відомий був вже у Стародавній Греції. Означав він саме те, що ви завжди думали - чоловічий статевий орган у піднесеному стані та бажання образити.

Схожий за непристойністю жест - помах однією рукою зі стиснутим кулаком через інший. До речі, означає він не "ось тобі хрін", а "запхни собі свою думку "туди" ось на стільки, на скільки я тобі показую". Така ось особливість. По-французьки, до речі, жест називається "рука честі". Історики кажуть, що саме так французи під час Столітньої війни махали англійцям у відповідь на їх пальчики.

Нацистський салют

Фото: Wikimedia.commons

Фашисти з нацистами вважали, що вітання витягнутою вгору рукою вони почерпнули у древніх римлян. Насправді, свідчень про те, що римляни так зустрічали владну верхівку, немає. Однак є теорія, що тільки імператори та воєначальники мали право так зверхньо махати натовпу. А ще є версія, що все пішло від картини Давида Жак-Луї "Клятва Гораціїв" (1784р.). Три брата-римлянина на ній салютують своєму татові. Як би там не було, фашисти з нацистами підхопили цей жест і таким чином зіпсували йому репутацію.

До речі, на початку минулого століття в США існував схожий "салют Белламі". Приносячи клятву вірності прапору, американці притискали руку до серця, а потім підкидали її вгору. Але до Другої світової війни, зі зрозумілих причин, вони скоротили цей жест до душевного прикладання руки до лівого боку грудей. Адже було б неприємно, якби бойскаутів плутали з гітлерюгендом.

Перемога VS Селфі

Фото: telegraph.co.uk

Популярність жесту V (підняті вказівний і середній пальці) - приклад відмінної політичної кампанії. Його запропонував директор французько-бельгійської радіостанції, Віктор де Лавель. За його ідеєю, вороги, побачивши, що громадяни раз у раз показують їм знак перемоги, зрозуміють, що їх не бояться, що вони оточені, і що їх поразка близька. Ідею підхопили бельгійці, потім голландці. Вони усюди малювали V на стінах. Згодом BBC почали передавати V азбукою морзе всією Європою. Жест підхопили в Чехословаччині. Нарешті, він дуже сподобався Черчиллю, і той успішно його популяризував.

У 70-ті знак перемоги перехопили хіпі. Щоправда, вони мали на увазі В'єтнам (Vietnam) і вимагали не перемоги у війні, а її припинення. Так знак почав символізувати пацифізм.

Сьогодні V перебрався в Азію. Тут це жест, який людина просто зобов'язана усім показати, коли робить селфі. Причина - своєрідний культ карго. У 1972 році японці зняли кілька рекламних роликів для фотоапаратів Konica. Популярний актор, який знявся в цій рекламі, показував знак V. Так жест і пішов у народ, набувши нового сенсу: "Я веселий, кльовий і фотографуються на згадку".

Все ОК

Фото: Shutterstock

Жест зі складною долею. В одних країнах означає, що в тебе все прекрасно, в інших - що твій співрозмовник повний нуль, а в третіх взагалі символізує сфінктер прямої кишки. Тому під час подорожі краще зайвий раз пальці буквою "О" не складати.

Найскладніше і найзагадковіше походження у варіанту "все ок", тому що, що таке "оу-кей" точно не знають навіть самі американці. З найбільш реалістичних версій - це гумористичне скорочення фрази "все правильно" (All Correct - гумор в тому, що правильно писати потрібно AC, а не OK) зі старих американських газет. Або це скорочення прізвиська 8-го президента США Мартіна ван Бюрена (Олд Кіндерхук). Або ж це запозичене слово з мови індіанців.

Коза

Фото: Shutterstock

Ось ще один жест з нелегкою долею. Уявіть собі: з одного боку, це знак, котрий захищає від вроків. З іншого - це символ металлюг (вони його якраз у своїх забобонних європейських прабабусь і запозичили). З третього - це блатна розпальцьовка. Кажуть, вона походить від практики ув'язнених перерізати собі сухожилля, щоби потім не виходити на роботу. Тому, складаючи "пальці віялом", людина наче показує, що вона - принциповий злодій і бутель у кулері змінювати не буде.

А з четвертого боку, у християнській іконографії такий жест святого означає, що зараз він повідомить щось приємне, благу звістку. Це, напевно, найдревніший варіант, тому що показувати слухачам "козу" перед донесенням цінної інформації вчилися ще античні оратори.

Дай п'ять

Фото: o.canada.com

В англійській мові цей варіант радісного рукостискання називають ще "високі п'ять" (high five). А все тому, що десь у 70-х в країні були поширені "низькі п'ять" (low five) - сленговий вираз, котрий означає "друже, ти молодець, потиснемо руки". Плескали по опущеній руці, а не піднятій. Кажуть, особливо цей жест був поширений серед джазменів.

Високий варіант жесту був вперше зафіксований 2 жовтня 1977 року під час бейсбольного матчу. Популярні гравці Дасті Бейкер і Гленн Берк розіграли вдалу комбінацію, і Берк задер руку, а Бейкер, не знаючи, що робити, ляснув по ній своєю. Відмінне вийшло фото, і жест прижився.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше