Ілон Маск розповів про те, як людство колонізує Марс

11 листопада 2016
Korol Volodymyr
Незважаючи на нещодавні неприємності з Falcon 9,  Ілон Маск продовжує для багатьох залишатися іконою підприємництва і технологій. Особливо всіх цікавить питання колонізації Марсу, адже це те, що ще й досі здається неможливим. Тут зібрані найцікавіші коментарі Маска щодо міжпланетних подорожей та майбутнього загалом...
 

Про рішення запустити аерокосмічну компанію

За словами Ілона, його метою був далеко не прибуток, а сама тема. "Я дійшов до висновку, якщо хтось не активізуєм ракетобудівну галузь, то ми назавжди застрягнемо на Землі" - розповів він в інтерв'ю. В наш час великі аерокосмічні компанії не цікавляться радикальними інноваціями, з року в рік вони по трохи покращують вже існуючі технології. Що стосується запуску людей в космос - ця подія стає все більш рідкісною.   
 
"Всі думають, що технологія автоматично покращується щороку, але в дійсності це не так. Вона поліпшується тільки в разі, якщо розумні люди працюють як божевільні, щоб це сталося. Якщо цього не буде, якість технології з кожним роком буде знижуватися" - вважає Маск.

Про ракети для польоту на Марс

Дуже багато людей цікавляться інформацією про ракети, які будуть використовуватися для міжпланетного перельоту. Наприклад, на питання про те, чи зможе ITS зависнути над поверхнею планети, щоб екіпаж зміг вдало підібрати місце для приземлення, Ілон Маск зазначив, що "ніякого зависання не буде, якщо тільки система не зіткнеться з перешкодою в роботі або несподіваними вітровими умовами".
 

 
Він розповів, що ITS буде розрахована на перевантаження до 20G, але сам космічний корабель обмежать до 5G, в той же час він буде здатний витримувати зростання навантаження в 2-3 рази без загрози поломки.

Коли Маска запитали про те, який наступний етап в розробці ITS, він відповів, що спочатку мета компанії була в розробці нового сплаву, неймовірно стійкого до окислення - для турбонасоса окислювача, якому доведеться працювати під неймовірним тиском в 300 бар. Тож там буде горіти все, що може горіти. "У нас це, здається, під контролем, оскільки турбонасос Raptor не виявив ознак ерозії при тестах, але ще є над чим працювати", - зауважив Маск.
 
Одна з серйозних проблем зараз - герметизація вуглепластикових контейнерів з паливом. Бак, який будуть накачувати чистим гарячим киснем, неминуче повинен мати шар з інертного матеріалу. Через кілька років Маск пообіцяв розкрити деталі конфігурації ITS.
 
Також підприємець зазначив, що в майбутньому ракети Falcon 9 можна буде використовувати практично нескінченне число разів, якщо враховувати ремонт і техогляд.

Про життя на Марсі

Підприємця питали і про те, як компанія збирається організовувати дозаправку паливом на самій планеті. Він не вдавався в подробиці, проте розповів, що швидше за все, компанія буде організовувати місії Dragon, щоб розібратися, як оптимальніше отримувати воду на Марсі за допомогою процесу Сабатьє.

Що стосується самих марсіанських поселень, Маск описує їх у формі куполів зі скляних панелей з рамою з вуглепластика. Звести населені споруди на планеті допоможуть роботи, які будуть видобувати будівельні матеріали, рити тунелі і т.д.

За його словами, в перших пілотованих місіях братимуть участь приблизно десятеро осіб. Їх завданням стане, в першу чергу, вирішення питання з виробництвом палива на місці, а також розгортання системи Mars Base Alpha для вироблення енергії.

Про шанси заснувати колонію на Марсі

Маск твердо переконаний у можливості успішного заснування колонії на червоній планеті. "Відправити певну кількість людей на Марс, я думаю, можна буде через 10 років. Можливо, швидше. Мені потрібно зробити все, щоб SpaceX за цей час не припинила існувати, і щоб не припинив існувати я. Або, якщо я все ж помру, щоб це завдання підхопив хтось інший" - розповідає Ілон. 

І трохи про людину

В інтерв'ю на Y Combinator (повний відео-запис англійською нижче) Ілон розповів трохи про себе та свої переконання. 

Цікаво було дізнатися, як успішний підприємець ставиться до вищої освіти. "Можна отримати ступінь завдяки темам, які не зроблять практичного впливу на світ. А я завжди намагався бути корисним" - згадує Ілон. На його думку, ініціатива, яка може допомогти хоча б кільком людям, вже варта уваги. 
 
І трохи про страх... Всі ми часом боїмося приймати ризикові рішення, але з цим стрвзом потрібно боротися. "Перш за все, повинен сказати, я досить сильно відчуваю страх. Неправильно думати, наче я безстрашний. Просто іноді ти настільки сильно віриш у важливість своєї справи, що підеш на все, незважаючи на страх. Боятися - це нормально" - вважає, Маск. 

Окрім того, Ілон каже, що в якійсь мірі боротися зі страхом йому допомагає фаталізм. Наприклад, коли він запускав SpaceX, все вказувало на те, що шанси на успіх становлять менше 10%. І Маск просто змирився з тим, що може все втратити. "І навіть якщо б у нас не вийшло, нашу ініціативу могла б підхопити інша компанія" - розповідає один з найуспішніших підприємців світу. 
 

За матеріалами ain.ua
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше