Готуємося до Нового року: як уникнути переїдання під час святкового застілля

31 грудня 2017
Олена Українка
Мабуть, ця тема актуальна для багатьох. Щоби після свят терміново не шукати в інтернеті щось на зразок "як скинути 5 кг за 5 днів", потрібно тримати себе і своїх родичів у руках. Особливо це стосується близьких, оскільки у світі немає жодної мами чи бабусі, яка випустила б своє тридцятирічне дитятко "голодним з-за столу".
 
lifehacker.ru
 
Нескінченні салати під майонезом і сметаною, м'ясо у величезних кількостях і, звичайно ж, дуже багато випічки. При стандартному для нашого новорічного застілля асортименті, навіть якщо ви просто спробуєте всі страви потроху, встати з-за столу буде вже важко. Тому готуватися до цього потрібно заздалегідь. Але не розтягувати шлунок, а тренувати залізну волю і непохитний вираз обличчя ;)

Традиця багатого стравами різдвяного і новорічного столу сягає своїм корінням далеко в минуле. Наші прадіди постили перед великим святом, відповідно, вже в цей особливий день вони поповнювали свої "внутрішні запаси".

У часи дефіциту нормальне шампанське, цукерки та інші "достойні" страви простий радянський громадянин міг дозволити собі тільки на Новий рік. Але ми з вами живемо в часи, коли будь-який продукт може виявитися на нашому столі за найменшим бажанням. А звичка набивати животи на новорічних застіллях так і залишилася.

Зменшіть кількість страв

lifehacker.ru
 
Якщо ви – організатор застілля, це досить легко зробити. Набагато складнішою ситуація стає, коли ви йдете в гості до родичів. У цьому випадку потрібно просто тримати себе в руках і робити вигляд, що ви все вже спробували. Якщо ж ви готуєтеся до приходу родичів, а у них прийнято, щоб на столі було багато всього, вдамося до маленьких хитрощів – одну страву розділіть на кілька тарілок. Тоді вам вдасться створити видимість достатку і при цьому не переїдати.

За 30 хвилин до застілля випийте склянку води

lifehacker.ru
 
Прийшовши в гості, попросіть у господарів склянку води - це зменшить відчуття голоду. І пам'ятайте, що відчуття ситості настає через 20 хвилин після прийому їжі.

Приносьте корисну і здорову їжу із собою

lifehacker.ru
 
Ви волієте їсти салати без майонезу. Якщо ж рецепт вимагає, намагаєтеся готувати його самотужки. Але наші родичі в цьому з вами не солідарні. Зате вони люблять, коли ви теж робите свій вклад у новорічний стіл. Тому ви або приносите з собою щось з вашого раціону, або приходите раніше і допомагаєте приготувати більше корисних і цікавих страв.

Практикуйте "вдумливу" їжу

lifehacker.ru
 
Тобто не просто забивайте собі шлунок. Спробуйте їсти повільно для того, щоб відчути всі барви смаку. У цьому випадку ви будете їсти менше і зможете вчасно відчути ситість.

Хваліть їжу під час застілля

lifehacker.ru
 
Так ви, по-перше, з'їсте менше, тому що ваш рот, крім жування, буде зайнятий ще однією важливою справою - оспівуванням хвалебної оди шеф-кухарю. А по-друге, завоюєте прихильність того, хто готував. Тут стандартному правилу "їсти треба мовчки" не місце.

Після святкового столу випийте чашку еспресо

lifehacker.ru
 
Навіть якщо ви не фанат кави, від чашечки еспресо після ситного обіду відмовлятися не варто. У каві міститься хлорогенова кислота, яка сприяє травленню, уповільнює виділення глюкози в кров і зменшує продукування жиру. Якщо все-таки з якихось причин ви не п'єте каву, можете замінити її чашкою зеленого чаю, який теж відомий своєю здатністю поліпшувати метаболізм.

Використовуйте правило трьох укусів

lifehacker.ru
 
Якими б смачними не були новорічні частування, намагайтеся класти на тарілку зовсім трохи. Після трьох укусів (ложок, шматочків і т.д.) чутливість наших харчових рецепторів притуплюється і ми вже не відчуваємо божественного смаку страви. Тому накладати собі гору улюбленого салату не варто. Від перших кількох ложок ви отримаєте насолоду, а інше вже буде поглинанням "сіна".

Обмежте вживання алкоголю

lifehacker.ru
 
Алкоголь у великих кількостях не тільки погано впливає на ваші розумові здібності, але ще й має ряд негативних властивостей, що перешкоджають втраті ваги. З одного боку, він збільшує наш апетит, а з іншого - знижує здатність організму спалювати жир.

Просіть десерт із собою

lifehacker.ru
 
Ось ваш сімейний обід або вечеря завершилися і ви сидите з почуттям виконаного обов'язку і переповненого шлунку. Ви думаєте, що виконали свій синівський чи дочірній обов'язок і можете спокійно вставати з-за столу. Але, не так швидко! Шанси якось уникнути "чаю з тортиком?!" зазвичай практично нульові. А якщо не скуштуєте, отримаєте у відповідь "але я ж вчора до третьої ночі коржі для наполеона розкачувала і пекла!" Зрозуміло, аргументи проти цього ви навряд чи знайдете.

Відмінний варіант - попросити солодке із собою. А якщо ви ще й додасте щось на зразок "Давай побільше, я хвалився(-лась) друзям, що моя мама готує найсмачніший "Наполеон" у світі, і обіцяв(-ла) їх пригостити", заслужите сльози зворушення і додатковий шматок торта на додачу. Відмовлятися й справді незручно, а попросивши десерт із собою і похваливши господиню, ви нікого не образите. В кінці-кінців, вона дійсно могла стояти на кухні до третьої ночі, а до вас все рівно зайдуть друзі на чай.

Накривайте стіл в італійському стилі

lifehacker.ru
 
Італійці не виставляють на стіл відразу всі страви. Вони приносять їх по черзі. Спочатку аперитиви і салати, потім щось суттєвіше (паста), потім м'ясо, потім десерт.

У цьому випадку у гостей є можливість завжди попросити добавки, якщо страва дуже сподобалося, або ж припинити їсти. Зазвичай, виставлення на стіл відразу всіх страв наче натякає на те, що ви сподіваєтеся, що це все буде з'їдено. Деяким гостям просто ніяково відмовити, навіть якщо їм не дуже сподобалося. Вони будуть продовжувати їсти, щоб не образити господаря.

Ведіть активний спосіб життя

lifehacker.ru
 
Не зависайте перед нескінченними новорічними шоу. Під час свят показують стільки фільмів та розважальних шоу, що можна просидіти перед телевізором весь час навіть не встаючи. А якщо поєднати це з постійними застіллями та їжею перед цим же телевізором (за переглядом ТБ людина з'їдає на 40% більше), тоді зайві кг вам забезпечені.

Свята - це не привід відкладати свої тренування (багато спортклубів відпочивають лише 1 січня). Ходіть в гості до друзів, гуляйте разом новорічним містом, катайтеся на ковзанах і санках, якщо дозволяє погода. А якщо ні, то в будь-якому місті знайдеться критий каток, який працює 11 місяців в році чи роллердром у великих торгових центрах.

Новорічні свята - відмінний привід побачити своїх друзів, відвідати рідних, смачно поїсти і взагалі добре провести час. Тримайте себе в руках і, про всяк випадок, пам'ятайте, що один шматочок торта - це приблизно 4 км бігу в середньому темпі 5,5 хв. за 1 км ;)

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше