Французька мова: лінгва франка майбутнього

1 вересня 2015
Annie
Французи – горда спільнота, особливо коли справа стосується їх рідної мови. Тому їм, напевне, важко було спостерігати, як англійська взяла верх і стала лінгва франка (мовою міжетнічного спілкування) 21-го століття.

Але незабаром все може змінитись: улюблена мова паризьких поетів, російських аристократів і претензійних студентів намагається повернути собі титул. За даними інвестиційного банку Natixis, вона стане найбільш розповсюдженою мовою у світі до 2050 року.

Французька мова зараз займає шосте місце серед світових мов, після китайської, англійської, іспанської, хінді та арабської. Але вона доволі швидко набирає обертів і згідно зі звітами, нею говоритимуть 750 млн. в 2050 році, в порівнянні з 220 млн. сьогодні.

Через демографічний бум в африканських державах відсоток носіїв французької мови може зрости з 3 до 8% до 2050 року.

Чи це можливо? Англійська користується незаперечною глобальною популярністю, а мандаринська давно рекламується як мова майбутнього, враховуючи чисельність населення Китаю і його зростаючу економічну міць. Але французька мова має демографічний туз в рукаві: франкомовне населення зростає швидше, ніж ті, котрі спілкуються англійською чи мандаринською.

Крім Франції та її найвідоміших колишніх колоній: Марокко, Туніс та Алжир, мовою Мольєра і Мане спілкуються в 28 інших державах – тих, які належать до найбільш швидко зростаючих країн світу. В Африці французька мова є офіційною мовою викладання в школах країн з більш високим рівнем народжуваності, таких як Малі на півночі, і Гвінея, Чаду і Демократична Республіка Конго на півдні від Сахари. Демографічний бум в цих африканських державах може збільшити відсоток носіїв французької мови до 2050 року.

Тим часом, Китай і багато англомовних країн, ймовірно, очікують демографічного спаду, який може призвести до зниження очікуваної кількості англомовного населення світу - з 8 до 3%. Для мандаринської мови очікується падіння з 10% до 8%.

Хоча це звучить як привід для святкування для франкофілів, які могли б нарешті не так затято вивчати мандаринську, ще не час відкрити Дом Періньон. Деякі скептики вважають, що прогнози надто позитивні.

Дослідження назвало громадян всіх держав, де французька є офіційною мовою, франкомовними, а це не зовсім вірно. Такі країни, як Бельгія, наприклад, мають більш ніж одну офіційну мову, а в деяких африканських країнах мова колишньої колоніальної влади втрачає позиції. Навіть в Алжирі лише третина населення вміє писати французькою.

"Кількість людей, які говорять французькою, продовжує збільшуватися, і прогнози дійсно вражають, але досілдники не беруть до уваги співіснування мов, що є реальністю в багатьох країнах," говорить Александр Вольф з Обсерваторії Французької Мови.

Таким чином, хоч французька і знаходиться на підйомі, може пройти дуже багато часу, перш ніж вона зможе кинути виклик гегемонії англійської або зростаючій привабливості китайської. А отже настав час здмухнути пил зі старого французького розмовника - але поки що не прощатися з уроками мандаринської чи англійської.

(via)

Якщо вас зацікавила ця стаття, радимо вам також почитати:
Обираємо майбутню професію: спеціальності, пов'язані з вивченням іноземних мов
Українська мова в США: хто вивчає і навіщо
Вивчаємо італійські жести / і gesti italiani

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше