Фільм "Земля" О. Довженка

– Поясни мені: Як радянці піарили українські шедеври? Чому малий розпитує мене про фільм "Земля", а я його не знаю? – обурюється Хомівна.
– А як сьогодні піарять?
– Як? Подають у "Зоні ночі", з 2-ої до 4-ої. Коли енергія організму спадає, найнижча температура тіла, низький тиск; реакції уповільнюються, ослаблена імунна система. Організм ослаблений, мозок отримує мінімальну кількість крові. У цей час найвища смертність та суїциди.
– Так було й тоді. Радянці полюбляли ритуальні дні. Наприклад, "9 днів", "40 днів"
– Як той казав, не пОйняв…
– 9 днів, 40 днів ми пов'язуємо з похованням.

8 квітня 1930 р. — вийшов на київські екрани кінофільм О. Довженка "Земля". До того фільм безбожно різали, було 32 офіційних і приватних покази.

Alchetron

Кіно в ті часи було надприбутковим, але офіційно стрічка демонструвалася до 17-го числа. Отже, фільм із показу зняли через 9 днів. Офіційна причина — натуралізм і замах на звичаї.

О. Довженко писав в "Автобіографії" про те, що сталося з ним після випуску "Землі": "Радість творчого успіху була жорстоко подавлена страховинним двопідвальним фейлетоном Дем'яна Бєдного під назвою "Философы" в газеті "Известия". Я буквально посивів і постарів за кілька днів. Це була справжня психічна травма. Спочатку я хотів був умерти".

З часом Довженко з подивом дізнався, що заборонений в Україні фільм має грандіозний успіх в Європі.

Після прем'єри у Берліні про Олександра Довженка з'явилося 48 статей, у Венеції італійські кінематографісти назвали українця "Гомером кіно". А в Радянському Союзі стрічку реабілітували лише у 1958 році після того, як на Всесвітній виставці в Брюсселі (Бельгія) в результаті опитування, проведеного Бельгійською синематикою серед 117 видатних критиків і кінознавців з 26 країн світу, фільм було названо у числі 12 найкращих картин усіх часів і народів. А які імена у знімальній групі?

Режисер: Олександр Довженко
Сценарист: Олександр Довженко
Оператор: Данило Демуцький

Художник-постановник: Кричевський Василь Васильович (1901 – 1978), син В.Г.Кричевського, племінник Ф.Г.Кричевського працював на Одеській і Київській кіностудіях, він оформив 16 фільмів, у тому числі "Землю" О. Довженка.

Композитор: Лев Ревуцький, нащадок козака Ревухи, генерала Олекси Стороженка.

– М-да… Видно, найкращий лікар для українця – патологоанатом.

Зображення-обкладинка: Фокус.ua

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше