Ello: анти-Facebook мав бути приватним і красивим, але не таким популярним

1 жовтня 2014
Редакція
Різке зростання популярності соціальної мережі Ello, потрапити в яку можна тільки отримавши запрошення, здивувало навіть її творців, які прагнули створити притулок для анонімності.

Невже це вбивця Facebook? Ello - новесенька і дуже перспективна соціальна мережа, ще й досить претензійна; дружнє середовище для людей з нетрадиційною орієнтацією, без реклами і великих масивів даних; альтернатива соціальним медіа-гігантам, таким як Facebook і Twitter. Після вибуху популярності соцмережі, невелика команда творців доклала усіх сил, щоби впоратись з безпрецедентним зростанням активності користувачів: в середньому 35 000 чоловік щогодини надсилають заявку на отримання запрошення. Ось те, що вам потрібно знати.

Це анти-Facebook


Маніфест сайту починається з камінця в город Цукерберга: "Ваша соціальна мережа належить рекламодавцям. Кожен пост чи посилання, якими ви ділитеся, кожен новий друг відстежуються, записуються і перетворюються в дані. Рекламодавці купують ваші дані, щоби показувати вам ще більше реклами. Ви - продукт, який продають і купують. Ми вважаємо, що є кращий спосіб".

Закінчується все словами: "Ви не продукт". Засновники Ello присяглися, що сайт ніколи не продаватиме дані користувачів рекламодавцям, і не робитиме вхід платним. Багато трендових ресурсів вже називають Ello вбивцею Facebook, але варто пам'ятати, що з точки зору незначних розмірів Ello зараз навіть не цятка на радарі Facebook. Потрібно зберегти нинішній вибуховий темп росту для того, щоб стати загрозою для гіганта, який має більше 1 млрд. користувачів. Але соціальні мережі непостійні, і часом трапляються дивні речі.  

Команда здивована різким зростанням популярності, як і всі


The Guardian зустрів одного із засновників Ello, дизайнера Тодда Бергера, який сказав, що команда й уявити не могла, що все станеться саме так.

"Шквал трафіку, який ми маємо зараз, є несподіваним і незапланованим," сказав він. "Я не кажу, що це викидає нас з гри, але це трохи складно. Це повінь. З точки зору нових реєстрацій, кількість даних, яку ми обробляємо, просто неймовірна."

Він розповів, що вони самі не розуміють, що викликало таку реакцію, але вказав на два ймовірні чинники. Перше, про них розповіли у блозі Y Combinator в понеділок. І друге, лідери спільноти людей з нетрадиційною орієнтацією, мабуть, обрали їх замість Facebook з його політикою використання реальних імен.

Атмосфера була "досить захоплюючою. Це досить весело", сказав Бергер, але додав: "Хоча це було веселіше вчора, коли більшість преси була позитивно налаштованою. Зараз з'являються всілякі божевільні дикі історії, підробляються електронні листи, скріншоти обробляються у фотошопі, і люди спекулюють про наших інвесторів. Добре, що  всі ми "товстошкірі".

Приватність


Доступ до Ello можливий тільки за наявності запрошення, а після недавнього сплеску популярності, - кількість заявок зараз коливається між 20 000 і 35 000 щогодини - сайт сповільнив прийняття нових користувачів, щоби впоратись із масштабом своєї нової бази.

Відразу ж після цього, запрошення почали продаватись на eBay за цілих $100. Ello використовує Google Analytics для збору користувацьких даних, але творці стверджують, що "ваша IP адреса повністю анонімна". На сайті сказано: "Наскільки нам відомо, завдяки цьому, все, що ви робите на Ello, нічого не дає Google і його рекламним цілям". Google не прокоментував цю ситуацію. Команда також розповідає, що вони спрямовують всі зусилля, аби зробити ресурс легким для користувачів. Ви зможете відмовитися від будь-якого збору даних та обміну ними, якщо забажаєте.

Але!


Додаткові функції будуть платними. Дехто висловив сумніви щодо бізнес-моделі Ello. Енді Байо, веб-розробник, який допоміг створити Kickstarter, дізнався, що майже $500 тис. команда отримала від венчурного фонду FreshTracks Capital. "Венчурні фонди не дають гроші просто так. Якщо у них немає дуже унікальних відносин з інвесторами, Ello неминуче будуть підштовхувати до прибутковості".

Журналіст Куїнн Нортон також висловив сумнів: "Ello повинен заробляти гроші, а це означає, що він змусить когось платити."

У відповідь на це Бергер розповів, що план полягав у тому, щоби вийти за межі системи, де користувачі платять за додаткові функції - в тому числі за приватність.

Привітне середовище для людей з нетрадиційною орієнтацією


Daily Dot називає це "Великим Виходом геїв з Facebook". Користувачі, скоріш за все, відмовляються від гіганта і переходять на Ello в знак протесту проти спірної політики використання реальних імен у Facebook, згідно з якою трансвеститів змушують використовувати справжні імена замість сценічних псевдонімів.

"Ми отримали кілька листів від людей, які стверджували, що вони - лідери спільноти людей з нетрадиційною орієнтацією... ", сказав Бергер. "Багато функцій безпеки працювали неправильно". У відповідь на ці запити команда оперативно полагодила всі важливі функції, такі як блокування користувачів. Творці розповідають, що вони "дуже раді, що це товариство користується саме Ello".

Тут є еротика


В оригінальній політиці користування сайтом вказано "Без порно. Ми впізнаємо його, якщо побачимо", але в середу розробник Джастін Гітлін повідомив, що це "старе формулювання", додавши, що "ми абсолютно відкриті до NSFW-контенту (Not safe for work - небезпечний/неприпустимий на робочому місці)."

Пізніше правила були оновлені, а також з'явилась система для користувачів, які не хочуть бачити порно чи контент для дорослих. Достатньо просто помітити відповідний пост як NSFW.

Мережа гарна


Ello був створений командою із "семи відомих художників і програмістів", головний засновник – Пол Будніц (Paul Budnitz), який також володіє Kidrobot - виробник мистецьких іграшок - і Budnitz Bicycles, де він виробляє розкішні велосипеди. Найдешевші коштують $2 395.

Ello має приємну гаму чорного та сірого кольорів. Логотип мережі, чорна куля з білим смайликом без очей, натякає на спрощену естетику, до якої прагнуть дизайнери. Ви можете додавати людей як "друзів" або як "шум", так система розрізнятиме більш і менш важливі пости для вас - інші не дізнаються, в який список ви їх додали. Розробники говорять, що це допоможе зменшити безлад, а користувачі отримуватимуть тільки бажану інформацію. 

(via)

Якщо вам сподобалась ця стаття, пропонуємо вам також познайомитись з українськими соціальними мережами
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше