Дрібниця, котра допоможе вам краще запам'ятовувати інформацію

12 серпня 2016
Андрій К.
Найчастіше для поліпшення пам'яті рекомендують сон. Але не впадати ж в сплячку після кожної прочитаної книги або прослуханої лекції? Нове дослідження показує, що тренування теж позитивно впливають на запам'ятовування інформації.
Вчені з Інституту дослідження мозку, пізнання і поведінки в Неймегені, Нідерланди, провели експеримент за участю 72 добровольців. Суть його нагадувала гру "Меморі", коли потрібно запам'ятати місце певної картки. Відразу після демонстрації карток третина учасників 35 хвилин займалася на велотренажерах. Інша третина тренувалася після чотиригодинної перерви. Контрольна група дивилася документальні фільми.
 
Через два дні в учасників запитали, що вони можуть згадати. Як ви думаєте, хто показав найкращі результати?
 
Друга група - ті, хто після сесії з картками спочатку відпочивав, а потім тренувався. А піддослідні, які отримали фізичне навантаження без перерви на відпочинок, показали такі ж результати, як і ті, хто не тренувався зовсім.
 
mentalfloss.com
 
Вчені зробили висновок, що саме відкладені фізичні вправи мають позитивний вплив на асоціативну пам'ять і роботу мозку, пов'язану з відновленням спогадів. Тренування, проведене після невеликого відпочинку, допомагає поліпшити довгострокову пам'ять.
 
Точний механізм цього явища поки не зрозумілий. Швидше за все, він пов'язаний з катехоламінами - дофаміном і норадреналіном. Найкращий час для перерви теж не встановлено. Ймовірно, він індивідуальний для кожної людини і варіюється від 30 хвилин до 4 годин. Однак, нізхто не сперичатиметься, що навіть незначне фізичне навантаження корисніше, ніж повна його відсутність. 

Існує безліч доказів того, що вправи корисні для мозку у багатьох відношеннях, і це лише підтверджує попередні дослідження, проведені з гризунами і людьми, які виявили, що фізичне навантаження може поліпшити різні типи пам'яті, зокрема просторову, вербальну та асоціативну.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше