"Дайте пару копійочок..." або роль краудфандингу в успішних стартапах

21 червня 2014
UA Modna Agency
Навіть в умовах нестабільної економіки та суспільно-політичного стресу в Україні молоді ентузіасти створюють надзвичайно успішні стартапи та знаходять кошти на їх реалізацію методом краудфандингу.

Термін краудфандинг дослівно означає "фінансування натовпом". Кілька останніх років всесвітній рух благодійного інвестування, якщо так можна сказати, невпинно зростає та щодня дає можливості креативщикам, дослідникам та винахідникам втілювати в життя свої найсміливіші ідеї. Головна умова – проект має бути не виключно комерційним, але й містити іновації, користь для суспільства та якісне представлення на краудфандинговій платформі.
 

Чому це працює?

  • кожна людина може відчути себе причетною до створення чогось, на її думку, справді епохального чи унікального, вклавши в це хоч би й 1 долар
  • стартапери отримують чудову можливість "протестити" власний продукт – наскільки цікавим та корисним він є для потенційної аудиторії по всьому світу
  • вдало описаний продукт має шанс одразу зацікавити велику кількість людей, тож навіть невдала кампанія зі збору коштів має великий плюс з точки зору піару
  • не залежно від того, в якій точці світу фізично знаходиться стартап він може зацікавити людей навіть на іншому боці земної кулі.
 

Найвідоміші ресурси для краудфандингу

Kikstarter – найуспішніша та велелюдніша платформа для фінансування методом спільнокошту стартапів будь-якого спрямування та характеру. Фінансування за принципом "все-або-нічого". Автор проекту сам встановлює суму, цілі та строки кампанії. Якщо проект зібрав необхідне фінансування, після закінчення терміну з карток всіх спонсорів стягується плата. Якщо проект не зібрав необхідну суму, гроші не стягуються та навіть зібрана не повна сума не виплачується авторам проекту. Платежі перераховуються тільки резидентам США, тому усі стартапери з України шукають посередників саме серед резидентів Сполучених Штатів. Наразі на даній платформі зареєстровано близько 10 проектів українців, з них 6 є успішними.

Indiegogo – ще один всесвітній ресурс для краудфіндингу. Дозволяє зберегти зібрані гроші, навіть якщо проект не зібрав бажану суму. Платежі можна перераховувати на європейські картки. Реєстрація безкоштовна, але є збори, які потрібно заплатити Indiegogo після отримання бажаного бюджету. На сайті зареєстровано близько 20 українських проектів, 5 з яких отримали необхідне фінансування.

Спільнокошт (Велика Ідея) – український аналог Кікстартера, але з деякими ідеологічними відмінностями. На даному ресурсі до публікації приймаються виключно ті проекти, котрі мають соціально значиму ідею, яка має актуальну соціальну цінність та покликана гармонізувати суспільство. Так як і американський аналог, Спільнокошт працює за принципом "все або нічого", адже його засновники вважають такий підхід більш чесним як перед благодійниками так і перед стартаперами.  Станом на даний момент на ресурсі успішно завершили кампанію 28 українських проектів. Одним з найвдаліших стартапів є всім відоме Громадське телебачення.

ТОП-3 найуспішніших краудфандингових стартапів українців

Rubber Band Machine Gun (Луганськ)

Неймовірно креативний винахід українського студента з Луганська Олександра Шпетного вражає не лише своєю практичністю та оригінальністю, але й шаленим успіхом на ресурсі Kickstarter. Мова йде про дерев’яний пулемет, котрий стріляє звичайними канцелярськими гумками.
 
Звучить досить дивно, але насправді такий пристрій припав до душі не лише дітям, а й тисячам дорослих по усьому світу. Це доводить той факт, що заявлену необхідну для старту виробництва суму в 5 тисяч доларів Олександр зібрав лише за першу добу існування проекту на Кікстартері! А далі цифри свідчать самі за себе. Rubber Band Machine Gun завершив кампанію зібравши... 147,396 доларів! Свої кошти пожертвували більше тисячі чоловік. Тож ми впевнено можемо казати про те, що скромний студент з Луганська на сьогодні є лідером серед активних українських стартаперів на Кікстартері.

Petcube (Київ)

Троє молодих "айтішників" з Києва створили дещо справді затребуване на міжнародному ринку – інтерактивний куб для власників домашніх тварин та їх улюбленців. Завдяки вдалому представленню проекту на Кікстартері хлопцям вдалось зібрати 250 тисяч доларів на виготовлення першої партії даних пристроїв. Цей факт зробив Petcube найуспішнішим проектом, орієнтованим на домашніх улюбленців на Кікстартері.
 
Незвичний куб – це пристрій, що дозволяє гратися зі своєю домашньою твариною з будь-якої точки світу. Він підключається до домашньої мережі Wi-Fi, після чого через свій смартфон власник чудо-кубика та тваринки отримує до нього доступ і у будь-який час може побачити що робить улюбленець. Пристрій викликав шквал схвальних відгуків не лише від простих користувачів, але й від знаменитостей. Наприклад, своїми враженнями на сайті Petcube поділилась відома співачка Леона Льюіс.

LaMetric (Львів)

Винахід невеликого айті-стартапу Smart Atoms зі Львова отримав свою назву не випадково. Візуально він нагадує електронний годинник, але здатен показувати значно більше, ніж просто час. LaMetric програмується під конкретні потреби власника та відслідковує і показує усі важливі дані: час, температуру, баланс PayPal, Facebook, Tweeter, назву та час до початку події в календарі, важливі повідомлення пошти, метрики мобільних пристроїв та веб-сайтів, котирування акцій.
 
На даний час LaMetric орієнтований здебільшого на американський ринок споживачів, але вже зараз з’являється все більше сучасних українських компаній, що зацікавлені в придбанні даного пристрою. Гроші, необхідні для того, аби світ побачив перший розумний годинник українського виробництва збирають на все тому ж таки Кікстартері. Вже за перший тиждень від початку кампанії проект зібрав усю необхідну суму – 69 тисяч доларів, але до його завершення залишається ще понад місяць, а на рахунку вже зібрано більше 80 тисяч доларів. Маємо надію, що цей стартап ще раз доведе світовій спільноті, що українці – це прогресивний, креативний та винахідливий народ!

Слід пам’ятати, що успіх проекту на краудфандинговій платформі в більшості випадків залежить саме від попередньо підготованого презентаційного матеріалу. Велика кількість стартаперів знають, як втілити в життя найнеймовірніші задуми, але не можуть належним чином презентувати своє творіння, тож звертаються за допомогою до спеціалістів з копірайтингу та піару, як до прикладу, Ua Modna Agency.

Ua Modna Agency – це простір для успіху вашого бізнесу!
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше