Зустрічайте: датасексуал - новий термін сьогодення

12 квітня 2013
Roksolana Yusypchuk

Перепрошую, котра година, не скажете?
І в хід пішли годинники, мобільники, інші гаджети.
А вночі він не спить, і вона нервово на стежі.
Знайшли одне одного в соціальній мережі…

…співають Тартак і, знаєте, це ж саме воно – традиційне сьогоднішнє знайомство. І таке ж з пошуком інформації, читанням книг, переглядом фільмів і навчанням – все перемістилося у віртуальний світ, де ми ділимося цікавими новинками, враженнями від прочитаного чи побаченого, поширюємо новини. Особливо скурпульозні шанувальники віртуальності використовують ще й масу додатків, аби полегшити розповсюдження того, що їм подобається.
 


Домінік Базульто назвав таких людей датасексуалами. І якщо всі уже давно змирилися з терміном метросексуал і знають хто ж вони - ці охочі до ідеального зовнішнього вигляду люди, то нове поняття датасексуал поки що не надто популярне. Вперше термін засвітився лише минулого року у блозі вищезгаданого Базульто, але відтоді набув неабиякого розголосу у мережі.

Хто ж такі насправді датасексуали? Люди, які слідкують за виглядом та поданням своїх віртуальних даних – ідеальні фото з відпочинку, ретельно підібрана література та музика, органайзер справ та зустрічей, щоб бува чогось не забути та мільйон інших "надзвичайно потрібних" програм – і все це звісно у стильному смартфоні, який при першій же можливості змінюється на новіший. Також важливо завжди бути "у тренді", слідкувати за оновленнями та "чекінитися" у всіх відвіданих місцях і обов’язково постити все у соціальних мережах.

Фіксувати дані про своє повсякденне життя для датасексуала – стильно, модно, навіть сексуально. Це вже стало таким собі сучасним мейнстрімом - чим більше даних та інформації - тим краще, але головне, щоб все було гарно впорядковано, вибрано, можливо навіть графічно оформлено. Також для датасексуала дуже важливо постійно мати доступ до мережі. Вони почуваються впевненими, коли у будь-який час можуть "твітнути" цікаву репліку співрозмовника, цим самим давши всім знати з ким, де і як цікаво проводить час.

І не важливо чи подобається нам це чи ні, але інформація та різноманітні дані з кожним днем мають все більший вплив на нас, а тим паче на датасексуалів. Великі компанії ще й доливають масла у вогонь, створюючи різні програми для того, щоб легше було поширювати контент. Наприклад, Foursquare – додаток, який визначає точне місце твого розташування і може поділитися ним із вашими віртуальними друзями. Або Instagram – програма, яка дозволяє не тільки розповісти де ви були і що робили, а й візуально продемонструвати у деталях, завантаживши кілька фотографій. Якщо ж ви займаєтеся спортом, то Nike вже потурбувалися, щоб про ваші щоденні пробіжки знали всі онлайн друзі, створивши додаток Nike+, який підрахує кілометри, час, відстань та спалені калорії, щоб звісно ж, можна було запостити про це десь у соціальній мережі. Є ще також дуже багато інших подібних аплікейшенів, які створені саме для того, щоб демонструвати себе і створити собі певний віртуальний імідж серед інших користувачів.

Що ж, не знаю наскільки Домінік Базульто був правий зі своїм терміном "датасексуал", адже багато інтернет-юзерів сперечаються щодо саме такої назви, але мало хто заперечує трактування. З нинішніми темпами розвитку технологій та прив’язаністю до віртуального світу, виокремлення певного типу людей, які особливо залежні, визрівало ще давно, Базульто лише все підсумував, придумавши власний термін. А судити чи правий він чи ні – справа кожного. Але ж ви напевне зустрічали подібну поведінку у своїх друзів, а можливо навіть у себе :)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше