Ціна комфорту за екологічним тарифом. Порахуємо?

15 листопада 2014
Versal

Ранок. Я вмикаю електричний чайник. Це 2,5 кВт електроенергії за годину. Десь у трубі електростанції під величезним тиском у чисте небо вириваються клуби диму, що забруднюють три сусідні області. Але ж мені потрібно зварити чай.

Приймаю душ, використовуючи при цьому 15 л чистої води за хвилину. Потім чищу зуби — якщо не вимкнути воду, то за 3 хв звичайної гігієнічної процедури витече 19 літрів води. До речі, це більше, ніж деякі жителі Кенії використовують за день. На моєму столі — білосніжні паперові серветки. Кілька з них я викину у смітник, коли витру руки від шоколадного тістечка, або просто промокну сік, що випадково пролився.

У моєму принтері — високоякісний білий папір, для виготовлення однієї тонни якого використали 17 дерев, а можна б зробити приблизно 30 000 учнівських зошитів. Мало не забула про скляні пляшки від мінеральної води — я викину їх разом з іншим сміттям. А це означає, що понад 1000 років природа розкладатиме їх на безпечні сполуки.

Коли я зміню батарейки в дитячій іграшці, я викину їх у загальний контейнер для сміття, у якому скляні та пластикові пляшки. А одна пальчикова батарейка забруднює 20 кв. м ґрунту на глибину 5 м. У лісі це площа "проживання" двох дерев, двох кротів і одного їжака. І ще на забрудненій однією батарейкою землі не можна нічого вирощувати протягом 50 років (через важкі метали, що є у складі батарейки).

Людство платить високу ціну довкіллю за можливість випити гарячу каву зранку після теплого душу. Чим чистіше в квартирі, будинку чи офісі — тим бруднішим стає наше довкілля. Чим біліша постіль, на якій ми спимо, тим брудніші ріки, що тисячоліттями прокладали собі шлях до морів. Але чи чесно це у ставленні до нашого єдиного дому — блакитної планети? І як жити з комфортом, не руйнуючи при цьому Землю?

Журнал "VERSAL" приготував кілька корисних порад.

Дотримуйтесь їх — і наша спільна екологічна свідомість вийде на новий рівень, і порятує єдине місце у Всесвіті, на якому може існувати людина, від передчасного старіння.
 

ВОДА

1. Застосовуйте екологічні розпилювачі води з меншими отворами на змішувачах і душових насадках — це дозволяє використовувати майже удвічі менше води. Ручка душу з перебивачем струменя води знижує її витрати на чверть.

2. Кнопка подвійного зливу в санвузлі економить близько 15 літрів води щодня для сім’ї з трьох людей (пам’ятаєте, скільки води на день використовують мешканці Кенії?).

3. Встановлюйте сучасні змішувачі — не ті, котрі мають два крани, а з одною ручкою — вони швидше змішують воду, а отже, це зменшить її витрати при підборі оптимальної температури.

4. Використовуйте склянку з водою при чищенні зубів — це дозволяє зекономити нашій планеті близько 19 літрів води за 3 хвилини. До речі, в найдорожчих готелях Європи часто можна прочитати прохання у ванній кімнаті про економію води. І ще один факт: середній показник добового обсягу води на людину в Україні — 330 л літрів щодня. У розвинутих країнах Світу використовують удвічі менше.

5. Якщо звикли щодня приймати ванну — спробуйте відмовитись від цієї розкоші, це зменшить використання чистої води на 140-160 літрів на день.

6. Мийте овочі та фрукти у глибокій ємності — при митті у проточній воді використовується біля 15 літрів води, а в посудині — лише три.

7. Для прання обирайте економрежим та використовуйте повне завантаження машини. Зараз виробники побутової техніки намагаються випускати продукцію із режимом економії АА+. Цей маркетинговий хід (більший економрежим — менші витрати електроенергії) виявився дуже корисним планеті.

Пам’ятайте: 10 крапель води за хвилину рівноцінне втраті 2000 л питної води щороку, запаси якої в Україні постійно зменшуються через забруднення грунтових і підземних вод побутовими, сільськогосподарськими й виробничими стоками.
 

ПАПІР

1. Започаткуйте у своїй сім’ї правило — викидати папір окремо. Це просто і потребує лише використання додаткового пакета. З часом це стане звичкою, і ви помітите, що навіть паперову обгортку від цукерки не зможете викинути у загальний смітник. Папір можна просто віддавати в пункти прийому макулатури або брати за це дрібні гроші — до речі, це дуже заохочує дітей. Створіть дітям «екоскарбничку», куди вони зможуть кидати свої заощадження за здану макулатуру, і дозвольте їм купити на ці кошти те, що вони захочуть, — тоді проблема з паперовим сміттям у дитячій кімнаті буде вирішена. Проявіть ініціативу, якщо ви — батьки школяра: організуйте таку акцію збору паперу у своєму класі чи школі.

2. Купуйте зошити, блокноти чи пакети, виготовлені із сировини, що вже використовувалася, а потім зможете знову віддати їх на переробку. Пам’ятайте, що папір можна переробляти 7 разів. Також спробуйте читати електронні книги.

3. Малюк любить малювати чи вирізати з паперу? Підготуйте йому "еколисточки" — видруковані чи вже використані з одного боку листки паперу, можливо, навіть розрізані навпіл. Часто буває, що ми роздруковуємо інформацію, яка через певний час стає неактуальною, і є спокуса викинути листки у смітник. Дайте дитині помалювати на звороті.

4. Мінімізуйте витрати паперу в офісі — друкуйте на половині сторінки, якщо текст займає стільки місця, іншу половину використайте для друку іншого документа. Використовуйте електронну звітність і заповнення електронних форм. Встановіть у різних відділах офісу невеликі картонні ящики для збору макулатури — нехай це буде цікаве офісне змагання. Раз у місяць зважуйте їх, записуйте результати, а в кінці року оголошуйте команду-переможця.

5. Обирайте папір, вибілений без хлору (з маркуванням PCF) і вироблений із контрольованих насаджень (маркування FSC).
 


Читайте продовження статті тут.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше