Чи подоБаються вам моднючі нині в ЗМІ "Дітлахи"? Мені - ні!

Чи помічав ти, шановний читачу, що наші телеканали практично населені "дітлахами", й зовсім забули про "дітей". Цікаво, що вперше помітив таку парадоксальну річ мій російськомовний чоловік, в якого зовсім нефілологічна освіта.

То хто в нас –  діти, дітки чи якісь там дітлахи?

Моя перша думка була така: дітлахи – це приклад розмовної лексики, діти – стилістично нейтральне, яке й має вживатися в мові ЗМІ.

Далі я добре проштудіювала компетентні джерела й результати пошуків виявилися такими.

Словник української мови наводить значення слова дітлахи – те саме, що й діти та подає приклади для ілюстрації. І що найголовніше для нас, то є стилістична позначка "розм.", тобто це розмовна лексика.

Словник синонімів української мови подає до слова діти (маленькі дівчатка й хлопчики) такі синоніми: малеча, дітвора розм., дітлахи розм. і т.д.

Отже, моє філологічне чуття мене таки не підвело: слово "дітлахи" належить до розмовної лексики й тому йому зовсім не місце на телебаченні, зокрема в інформаційних повідомленнях, що трапляється найчастіше.

І ще один штрих. Варто інколи звертатися до пошукового "дядька Гугла". Саме він вказав на інформаційний матеріал під таким цікавим заголовком "Дітлахи і діти" захопили Львівську галерею мистецтв" (03.12.2013), де йдеться про виставку із 136 картин, на яких головні герої – діти.
 
А далі продовжуйте читання на сайті МОВОЛЮБАМ.

Щиро рада вам, дорогі гості!!!

Всіляких Вам гараздів!!!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше