Чого хочуть бізнес-ангели та венчурні фонди!?

15 вересня 2014
Masha Zagirska
Сьогодні бізнес-ангели і венчурні фонди все більш обережно підходять до нових інвестицій, обмежуючи свою стратегію капіталовкладень певними критеріями.

Експерти в інвестуванні пояснюють це поступовим дорослішанням венчурної галузі та підвищенням вимог до інвестиційних проектів. Які пріорітетети та орієнтири сьогодні вибудовують венчурні інвестори і що впливає на їх рішення інвестування в стартапи?


Отже, на що в першу чергу звертають увагу венчурісти?

1. Команда

На першому місці для інвесторів - команда з амбітним лідером, а не просто людина з ідеєю. Більшість інвесторів зійшлися в думці, що на дружню команду з двох-трьох чоловік з недопрацьованою ідеєю вони звернули би більше уваги, ніж на "поодинці" з хорошим проектом. Повинна бути технологічна, сильна команда (Олександр Чачава, партнер фонду Leta Capital). Найголовніше - це люди (бізнес-ангел Аркадій Морейніс).

2. Монетизація

На друге місце інвестори ставлять можливості монетизації. І головне не те, що я комусь можу продати неприбутковий стартап, нехай вони самі заробляють гроші собі й мені (бізнес-ангел Аркадій Морейніс).

На думку венчурних капіталістів, йти за грошима стартаперам краще вже з готовим прототипом, а не з бізнес-планом. Від початківця IT-підприємця чекають зрозумілу, працюючу модель, яка максимально повно відображала б те, яким чином проект буде заробляти гроші.

Але якщо все-таки презентується поки що тільки ідея, то фонди ранньої стадії готові вкладати у створення прототипу. Якщо ми віримо в команду і потенційний ринок, навіть точно не знаючи, що хлопці роблять, ми готові вкладати в такий стартап (Сергій Фрадков, керуючий партнер iDealMachine).

3. Масштабованість

Нарешті… важливим фактором вважають масштабованість проекту. Тільки один регіон чи навіть вся територія країни нам нецікаві (Ярослав Швецов, керівник бізнес-інкубатора казанського "ІТ-Парку"). Проект повинен бути націлений на міжнародний ринок (Олександр Чачава, партнер фонду Leta Capital).

4. Напрями

Ярослав Швецов, керівник бізнес-інкубатора казанського "ІТ-Парку" пріоритетними напрямками називає робототехніку, гаджети, біомедицину та наукомісткі технології. А фонди окремо фокусуються на більш вузьких сегментах ринку.

Нас цікавлять маркетплейс транспортних і туристичних послуг, а також відеосервіси (Сергій Азатян, співзасновник та керуючий партнер InVenture Partners). Є фонди, які чітко визначилися, у що вони вкладати не будуть. Наприклад, Da You Business не готовий робити вкладення "в інтернет заради інтернету", де виручка замикається на віртуальному середовищі. Інтернет-ігри, сайти знайомств, які не призводять до реального результату, це не наш профіль (Євген Гаврилов, CFO Da You Business).

5. Як інвестори знаходять стартапи?

Більшість відповідають, що через знайомих у фейсбуці. Також працюють інструменти нетворкінгу, стартаперских тусовок, венчурних конференцій, рекомендації партнерів, професійних спільнот і бізнес-інкубаторів провідних вузів.

Ми користуємося всіма джерелами: конкурсами, рейтингами, списками. Я входжу в 80% журі заходів, які у нас тут проходять (Олексій Соловйов, Керуючий партнер Prostor Capital). Перешкод між інвестором і стартапером поки не існує: можна надіслати e-mail з описом проекту до фонду. Так, в InVenture Partners приходить на електронну пошту близько 100 проектів на місяць. А, наприклад, Аркадій Морейніс щовівторка з 14:00 проводить особисті консультації зі стартаперами в антикафе "Хороша республіка". Початківцям підприємцям радять використовувати такий інструмент, як конкурс, але не зловживати участю.

Це прекрасна можливість засвітитися і спробувати свої сили (Ренат Гарипов, співзасновник GreenfieldProject). Якщо це новий стартап, який засвітився на одному конкурсі - це круто, а якщо він ходить по різних конкурсах, то це нецікаво (Лідія Князєва, керуючий партнер Marly Capital Group).
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше