Це не складний будиночок на дереві. Це нова концепція доступного житла

6 листопада 2015
Андрій К.
Що спадає вам на думку, коли мова йде про "зелені" міста?
 
Ймовірно, ви одразу уявляєте містечка з метро і сонячними панелями, електричними автомобілями і міськими фермами. Це так. Ці речі важливі для міста, яке вважається "зеленим".
Дослідження 150 найбільших міст США, котре провели у 2015 році Nerd Wallet, оцінювало екологічність міст з огляду на те, де люди живуть, як вони пересуваються, звідки беруть енергію, і, звичайно, брали до уваги якість повітря. Ось деякі "найзеленіші" міста Америки:

Сан-Франциско

Вашингтон, округ Колумбія

Гонолулу

Нью-Йорк

Але якби вам сказали, що зелені міста можуть виглядати так:
 
Це OAS1S, витвір голландського архітектора Raimond de Hullu.
 
Це його шаблон для побудови зелених міст, в прямому сенсі цього слова. В інтерв'ю з Fast Company творець пояснив своє бачення:
 
"Нам потрібна нова типологія будівлі, що виходить за межі звичайної технічної стійкості. Нам потрібна 100% нова зелена концепція, не тільки технічно, але й візуально, яка буде бажаною і доступною водночас."
 
De Hullu пропонує будівлі, які будуть нагадувати дерева, оригінальні природні хмарочоси...
 
... і громади, які "живуть в мирі" з лісами.
 
Він уявляє квартали, побудовані повністю з перероблених матеріалів, які функціонують завдяки сонячній енергії та місцевим водним системам.
 
А найкраще те, що OAS1S, за задумом архітектора, буде доступним житлом. Для всіх.
 
Для досягнення цієї мети, він хоче, щоб ці громади створювались як земельні трести. Згідно з цією моделлю, формується некомерційне співтовариство, яке купує і володіє землею, а будинки, збудовані на цій землі, є власністю мешканців. Згідно з Democracy Collaborative:
 
"Розділяючи право власності на землю і житло, цей інноваційний підхід не довзоляє ринковим факторам сприяти значному зростанню цін, а, отже, гарантує, що житло залишиться доступним для майбутніх поколінь."
 
OAS1S ще тільки концепція, але De Hullu шукає відповідне місце для "пілотної" спільноти.
 
Він сподівається, що перша така спільнота з'явиться в облаштованому місті. Це буде чудовим наочним порівнянням, особливо, якщо він доведе ефективність моделі.
 
Але він також бачить цінність і в тому, щоби розмістити перший OAS1S в менш розвиненому регіоні для відпочинку.
 
У будь-якому разі, De Hullu хоче, щоби суть проекту залишилась незмінною - "створення істинного балансу між архітектурою і природою."
 
Мета De Hullu проста: створити міста, які будуть вдалим варіантом для людей і для планети.
 
І останнє, що точно варто зауважити, ми всі змогли б жити в будинках на деревах! Хіба ж це не чудово? :)

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше