Бути здоровим – модно!

3 червня 2015
Редакція
Тепле сонечко та гарна погода уже віщують про прихід літа, а з ним - ентузіазму до активних дій та позитивних змін. Впродовж останніх років все активніше пропагується ідея здорового способу життя. Хоча більшості з нас важко пристосувати правильне харчування до шаленого буденного ритму. З іншого боку, ні для кого не є таємницею, що літо – період, багатий вітамінами. І якщо таки починати правильно харчуватися, то саме тепер – можна хоча б зміцнити організм та покращити імунітет :)
 
Тож, якщо ви все таки вирішили зайнятись здоровим способом життя, ось вам кілька порад.
Перше правило літнього харчування відоме практично усім – мінімум важкої, жирної їжі, максимум зелені, овочів та фруктів.

Овочі можна вживати у будь-яком вигляді – варені, тушковані, запечені. Але при термообробці певна частина корисних елементів втрачається, тому не перестарайтеся :) Найкраще їсти їх в сирому вигляді. Це й легше, і смачніше. Наприклад, можна зробити салатик, заправивши його сметаною, нежирним йогуртом чи лимонним соком з краплинкою олії.

Рослинна олія, до речі, корисна для шкіри, волосся та нігтів. Однак краще вживати не соняшникову, а, наприклад, оливкову олію.
 
Якщо ви звикли, що у вашому раціоні повинні бути рідкі страви, це не проблема. У спеку можна готувати холодні супи та борщі. Але намагайтеся менше солити страви. Сіль сприяє виведенню вологи з організму, а влітку ми і без цього потребуємо більше рідини.

Фруктові салатики або морозиво зі свіжими ягідками – літній смаколик №1!
 
Звичайно, ми отримуємо вітаміни впродовж всього року. Однак влітку, завдки сонцю, в організмі збільшується кількість вітаміну D; овочі та фрукти збагачують нас вітамінами С, К, фолієвою кслотою, вітамінами групи Р, бета-каротином. Однак при цьому не варто забувати про вітамін Е (антиоксидант, що міститься в рослинній олії, горіхах, насінні), вітамін А (є в червоному перці, зеленій цибулі, салаті, помідорах), вітаміни групи В (містяться в горіхах, гречці, хлібі грубого помолу, картоплі, висівках, молоці, м’ясі, рибі, зелених овочах, кисломолочних продуктах, крупах, моркві).
 
Красуням на змітку: продукти, що вміщують вітаміни В6, С, Е, А, кальцій і кремній зміцнюють нігті та волосся, запобігають лущенню шкіри від сонячного проміння та сприяють отриманню рівномірної засмаги. А курцям варто зосередитись на вітаміні С, оскільки він потрбіен їм найбільше.

Дітям варто включити до раціону продукти, насичені залізом, магнієм та кальцієм, тому що влітку вони активно ростуть і потребують цих елементів. До того ж кальцій може запобігти травмам. Адже ми знаємо, що влітку дітлахи особливо активні :) Тому їм слід ласувати горіхами, насінням, чорним шоколадом, злаками, яблуками та грушками.
 
В раціон варто також включити якісні зернові культури - пророщені зерна мають багато корисних речовин. Багато вітамінів має борошно грубого помолу. Воно сприяє очищенню кишечника. Не забувайте також про сушені ягоди, насіння та сухофрукти – змість того, щоби перекусити шкідливим снеком, краще поласувати ними.

Пам’ятаймо про кисломолочні продукти. Якщо ви хочете, щоби впродовж літа у вас не було проблем із травленням, вживайте йогурти та кефіри. Однак, будьте обережні, у спекотну погоду особливо важливо слідкувати, чи вони не зіпсовані.

Влітку організм як ніколи швидко втрачає запаси води. Достатня кількість рідини в організмі – запорука гарного самопочуття. Вода сприяє засвоєнню їжі, допомагає залишатися енергійним. Фахівці кажуть, що у спекотний час бажано випивати до 200 мл рідини щогодини або хоча би 8 склянок на день. Забудьте про газовані напої, каву та соки. Ваші друзі відтепер – мінеральна негазована вода, компоти, імбирний та зелений чай.
 
Пам’ятайте про м’ясо – це основа нормального функціонування нашого організму, а також запорука красивого волосся та шкіри. Не обов’язково смажити жирний біфштекс. М’ясо можна приготувати на пару або ж запекти у фользі. А ще краще вживати пісне м’ясо птиці або рибу. Споживання таких продуктів можна обмежити до 2 разів на тиждень – цього буде цілком достатньо.

По можливості, відмовтеся від хліба та домашньої випічки.

Фрукти найкраще вживати зранку – так вони краще засвоюються. Це не означає, що їх не можна їсти  впродовж дня. Але не бажано споживати їх перед сном чи після ситного обіду.

Не зволікайте з фруктами, вони мають свою "періодичність". Наприклад, в червні ви можете насолодитись черешнями, вишнями та полуницями. Липень – час малини, смородини, агрусу та абрикосів. А в серпні настає час яблук, персиків та кавунів.

То чим же такі корисні літні продукти?

Полуниця – покращує апетит, допомагає травленню, втамовує спрагу, малокалорійна і допомагає втратити кілька зайвих кілограм.
 
Суниця – неабияке джерело заліза. Сприяє схудненню і підвищує працездатність, тому особливо важлива для спортсменів та тих, хто веде активний спосіб життя. Бажано споживати по 2 склянки суниць в день.
 
Смородина – знижує кількість холестерину і зміцнює імунітет. До речі, вона не перевантажує травну систему, а отже можете їсти її до схочу.
 
Малина – сприяє утворенню інтерферону, підвищує опірність організму застудам. Бажано споживати склянку ягід щодня.
 
Абрикоси – вміщують калій, який позитивно впливає на діяльність серця, та очищають травну систему. Потрібно вживати до 300г абрикосів щодня. До речі, разом зі сливами, вони допомагають боротися зі старінням (це красуням на замітку).
 
Агрус – допомагає зміцнити судини.

Яблука – знижують ризик серцево-судинних та ракових захворювань. Тому потрібно з’їдати по 3-4 яблука щодня.
 
Кавун допоможе очистити нирки, та буде корисним при захворюваннях суглобів.
 
Виноград – містить глюкозу та калій, допомагає нормалізувати тиск і знижує рівень холестерину в крові. Особливо його варто вживати людям, які перебувають у постійцному стресі, він корисний при нервовому та фізичному виснажені. Достатньо 100г на день.
 
Але не зловживайте такими продуктами як банан та диня. Особливо, якщо ви твердо вирішили схуднути. Адже такі фрукти відносяться до багатокалорійних.

Огірки - очищають організм від шлаків та токсичних речовин, надлишків води та солі, сприяють виведенню піску з нирок, корисні для серця та печінки. Регулярне споживання огірків сповільнює утворення жирів в організмі. Їх варто вживати людям, які мають підвищену кислотність шлунку. Кажуть, якщо хочете побороти надлишкову вагу, влітку варто робити "розвантажувальні дні" - впродовж дня з’їдати до 2 кг огірків.
 
Помідори – хороший антиоксидант, знижують ризик ракових та серцево-судинних захворювань, покращують систему кровообігу, роботу легень та шлунку. Корисні для людей, що страждають на ожиріння.

Кабачок – універсальний овоч: практично не має протипоказань, малокалорійний і має багато вітамінів та мінералів. Він містить органічні кислоти, клітковину, мінеральні речовини, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, В9, РР, каротин. Має жовчогінну властивість та виводить з організму холестерин та токсичні речовини.
 
Думаєте апельсин має найбільшу кількість вітаміну С? А ось і ні. У червоному болгарському перці його вмість більший. Є в ньому також вітаміни В1, В2, Е, РР та корисні мінреальні речовини.
 
З’їдати влітку 1 морквину щодня – корисно для зору. Але оскільки вітамін А засвоюється краще з жирами, то краще зробіть смачненький моркв’яний салатик та заправте його рослинною олією.
 
На останок маленька порада. Купуйте фрукти та овочі невеликими порціями, але часто. Адже більшість з них втрачають свої корисні властивості з часом. І забудьте про пасивний відпочинок та сидячий спосіб життя. Рух – запорука хорошого самопочуття ;)

І пам’ятайте, якими би корисними та смачними не були дари літа, прислухайтеся до свого організму. Якщо у вас є алергії, особливості організму чи певні захворювання, при яких не варто споживати ті чи інші продукти – краще цього не робіть. Кому ж захочеться витратити літній час на відвідування лікарів, чи не так :) 


Матеріал підготовано для Редколегії UA Modna
Автор - Женя Гунчевська


Якщо вас зацікавила ця стаття, вам ткож можуть сподобатись:
5 вітамінів та мінералів, які можна отримувати з їжі щодня

Рецепти розкішного волосся
10 продуктів, що зроблять вашу шкіру ідеальною
5 причин їсти чорний шоколад
Смаколики для краси та здоров'я: про користь цукатів, сухофруктів та сушених овочів


 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше