Бікрам-йога. Дехто любить гарячіше

17 серпня 2015
Oleksandra Orlova

Бікрам-йога або, як часто її називають, "гаряча йога" являє собою комплекс вправ, які виконуються у нагрітому приміщенні. Проте не кожне заняття під грифом "хот-йога" має відношення до Бікраму. Цей напрямок має чіткі правила й непорушний за числом і порядком набір вправ.
 


Свою назву комплекс отримав завдяки засновнику - індійцю Бікраму Чоудхурі, що і сьогодні, не зважаючи на поважний вік, практикує та викладає в студії в Каліфорнії (США). В 1957 році він став національним чемпіоном Індії з йоги, коли йому було всього лише 13. Окрім йоги Бікрам займався важкою атлетикою і в 17 років отримав важку травму коліна. Вирок лікарів був невтішний: інвалідність, неможливість самостійно ходити. Але у молодика був гарний вчитель Бішна Гошу, який запевнив Бікрама, що йога здатна лікувати.

Вони удвох розпочали експерименти з асанами, і врешті Бікрам обрав для себе найоптимальніший комплекс, що лагідно і дієво сприяв здоров’ю всього організму. Всі перестороги і погрози лікарів залишилися позаду, коліно загоїлося повністю. Бікрам Чоудхурі почав допомагати іншим людям з травмами і невтішними діагнозами та прийшов до висновку, що послідовний комплекс вправ у нагрітому приміщенні майже не має протипоказань, але має купу переваг.


Поступово в Індії почали відкриватися студії де заняття проходили за методом Бікрама. Далі нова течія рушила до Японії, а в 1973-му році Бікрама Чоундхурі запросив до США сам президент Ніксон на прохання акторки Ширлі Маклейн, яка захоплювалася практикою майстра. З тих пір Бікрам Чоундхурі мешкає в Каліфорнії і проводить основні курси занять для пересічних студентів та майбутніх інструкторів. Він багато подорожує і на сьогодні в світі існує понад 600 Бікрам-йога студій, не кажучи вже про окремі заняття в різних спортивних залах та клубах.


Що собою являє сеанс Бікрам-йоги? Це динамічний комплекс, що складається з 26 асан + 2 вправи на дихання на початку та в кінці заняття. Триває сеанс 90 хвилин і проводится в приміщенні з температурою 38-40 °С та вологістю 40-50 %. З одного боку така температура і вологість відтворюють теплий індійський клімат, з іншого сприяють розігрітому стану м’язів, що мінімізує ймовірність травм та покращує гнучкість.
 


Певна послідовність 26 вправ у Бікрамі дуже важлива, сам майстер Чоундхурі порвінює їх з англійським алфавітом і наголошує, що жодна буква не може помінятися місцями з якоюсь іншою, бо це порушить гармонію та порядок. Вправи Бікрам-йоги спрямовані на зміцнення кожної частини тіла в певній оздоровчій послідовності. Кожна поза готує тіло до наступної, а їх порядок підвищує приплив кисню та покращує виведення токсинів з організму. З рештою комплекс позитивно впливає на серцево-судинну, кровоносну, дихальну, опорно-рухову та інші системи людського тіла. З огляду на умови, в яких проходять заняття, вони ефективні і для зниження ваги.
 


Звичайно, на відміну від звичайних комплексів йоги, Бікрам фактично неможливо провести самостійно чи поза студією. Якщо ж ви знайшли інструктора, що проводить подібні заняття, знайте, що перші рази даються досить важко, переважно через незвичну температуру і вологість в залі. Вам слід випивати не менше двох літрів води в день заняття та їсти легку і корисну їжу. Протипоказань, як таких, для занять Бікрамом не існує, але якщо ваш лікар заборонив вам ходити у сауну, вам слід досить обережно віднестися і до "гарячої йоги". Для заняття вам знадобиться спортивний одяг (шорти чи легінси, топ), йога-мат, рушник для йога-мата (аби не ковзати) і рушник для обтирання.

А ось так виглядає комплекс Бікрам-йоги у його класичній послідовності:
 


Пам’ятайте, що Бікрам - не тільки красиве слово, за ним стоїть філософія, що вчить "людину Заходу" пізнавати медитацію через концентрацію уваги у певній асані, це оздоровча практика, що поставила на ноги не одну людину з невтішним діагнозом, це, перш за все, йога, а не фітнес чи сауна, тож залиште своє его і важкі думки за дверима студії, будьте відкритими, але терплячими!

Намасте!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше