Актуальний лофт: рішення для сучасного міста та протест проти маленьких приміщень

14 квітня 2016
Редакція
Виразний індустріальний стиль лофт підкорив не одне покоління молоді та продовжує залишатися одним з популярних напрямків в дизайні інтер'єру. Чому простий і невибагливий лофт так запав у душу творчим студентам, вільним митцям та успішним бізнесменам, а також, як надати своєму житловому приміщенню рис актуального стилю - ми вам зараз розповімо.

Від занедбаних мансард до розкішних маєтків

Історія лофту, як одного з популярних архітектурних стилів, почалася ще в далекі 20-ті роки минулого століття у Сполучених Штатах Америки. Економічна криза і нестабільність цін на ринку земельних ділянок створювали несприятливі умови для діяльності фабрик у великих містах. Багатьом підприємцям довелося вивезти свої підприємства і склади за межі міста, а свої колишні промислові приміщення продати за безцінь. Так, спорожнілі індустріальні майданчики стали доступним житлом для людей з середнім достатком.
 
www.homedit.com
 
Просторі приміщення оцінили й представники богеми тих часів. Художники, поети, письменники, артисти й режисери визнали їх ідеальним місцем, де в межах чотирьох стін стало можливим об'єднати житлове приміщення з творчою майстернею, студією та галереєю. Більшість підприємств розміщувалися на верхніх поверхах будівель, горищах і мансардах, де панувало вільне планування, була висока стеля, достатнє природне освітлення та передбачались балки. Тож не дивно, що такий архітектурний стиль отримав назву "лофт", що у перекладі з англійської означає "горище".

Сформувавшись в 50-х роках як окремий архітектурний та інтер'єрний стиль, лофт почав користуватися популярністю серед забезпечених адвокатів, фінансистів та інших акул бізнесу, і це закріпило за колишніми складами та заводами статус елітних приміщень. Суміш індустріального антуражу з сучасною начинкою з меблів і техніки, велика кількість денного світла, що проходить крізь величезні панорамні вікна та відсутність перегородок зробили лофт справжнім уособленням нью-йоркської нерухомості на рівні з добре відомими хмарочосами.
 
homeadore.com
 
Згодом, дизайнери почали використовувати елементи справжнього традиційного лофта у невеликих житлових квартирах, планування яких навіть віддалено не нагадувало промислові поверхи. Такі проекти отримали назву "неолофт", або "стилізація під лофт", і зберегли в собі грубі текстури та первинні покриття, не приховані комунальні комунікації, скромні, але функціональні меблі та відсутність завісок. Варто згадати ще про один напрямок промислового інтер'єру - стиль "софт лофт" (soft loft), який почали використовувати для оформлення елітного житла, пентхаусів та маєтків.

Неолофт на 56,6 м²

www.uniquehomesofmiami.com
 
Надихнувшись проектами квартир з американських серіалів та фільмів, кожному прогресивному мешканцю великого міста закортить надати своєму гніздечку рис фабричної романтики, додати повітря в маленьку квартиру і втілити сміливі дизайнерські ідеї. Навіть попри відсутність високих вікон, косих стель та іржавих балок, будь-яку українську квартиру з середньою житловою площею в 56,6 м² можна перетворити на стильне, комфортне і сучасне житло у стилі американського лофту. Як? А ось зараз і дізнаєтесь.

Бетон, цегла і дерево

Оздоблення приміщення, за канонами лофту, повинно бути максимально простим і скромним. Для лофт-проекту відмінно підійде цегла, якою можна декоративно прикрасити частину стіни. Непоганий варіант - залишити у недоторканому вигляді бетонну стіну або стелю. Якщо вас лякає грубість поверхні, то кілька шарів лаку і ретельне шліфування допоможуть надати дешевому матеріалу "благородного вигляду".
 
Не варто забувати й про залізо, мідь і дерево. Ці матеріали - візитна картка лофт-стилю. Для елітного та більш комфортного інтер’єру стіни можна задекорувати дерев'яними панелями. Наприклад, актуальні еко-рішення від українського бренду YourFoRest гармонійно доповнять контекст приміщення лофту, створять візуальний акцент та розбавлять холодний настрій металу та бетону теплим натуральним деревом.
 

Диван замість стіни

Вільне планування - основа індустріального стилю. По можливості позбудьтеся стін і перегородок, які так по-зрадницьки крадуть простір. Популярне рішення - з'єднати кухню і вітальню, створивши при цьому додаткову зону - їдальню. У будь-якому випадку, намагайтеся розділяти простір за допомогою фактур, меблів або предметів декору. Комфортні та стильні дивани яскравих та актуальних відтінків ви обов'язково знайдете в каталозі інтернет-магазину європейського виробника Pufetto.
 

Просунута і стильна техніка 

Бюджетне оздоблення квартири у стилі лофт компенсується якісною та функціональною технікою. Купуючи побутові прилади для кухні, відео та аудіосистеми, звертайте увагу не тільки на набір функцій, але і на їх дизайн. Мінімалістична техніка пом'якшує брутальність оздоблювальних матеріалів і не перевантажує загальний інтер'єр.
 
Проте, питання "начинки" лофт-квартири все ж індивідуальне, і тут ви маєте право реалізувати найбожевільніші ідеї. Цікавим рішенням стане використання техніки у ретро-стилі, яка дозволить зобразити  епоху піку популярності лофту. Для кухні ідеальним рішенням стане серія "Classico" італійського виробника Freggia (Фреджа). У моделях бренду витриманий і класичний дизайн доповнює технологічність приладдя, що робить його стильним і корисним як у дизайні, так і в побуті.

Відкриті полиці та стелажі

Меблі у стилі лофт можуть бути як максимально практичними, так і надто екстравагантними, в залежності від ваших уподобань і характеру діяльності. Неолофт, по суті, еклектичний інтер'єр, і головне завдання тут - вдало поєднувати предмети та елементи різних дизайнерських напрямків. Щоб менше заповнювати простір, уникайте масивних, а головне кутових диванів, габаритних шаф і широких обідніх столів. Ви не помилитеся, якщо придбаєте декілька відкритих полиць та стелажів. А взагалі, у невеликих українських меблевих майстернях, таких як Drommel, ви знайдете багато цікавих речей, які впишуться у ваш лофт-проект.
 

Власний арт-простір

Оскільки лофти часто використовувалися як студії та галереї, традиція доповнювати стриманий стиль строкатими фарбами сучасного мистецтва залишилася. У декоруванні лофт-приміщення не перестарайтеся з абстрактними картинами і футуристичними скульптурами, інакше в результаті вийде не дуже вдалий кітч.
 
Гармонійно в такому інтер'єрі виглядатимуть елементи стріт-арту, атрибути ретро, а також композиції з фотографій або мудборд. Пам'ятайте, що в лофт-приміщеннях повинно переважати природне освітлення, тому не завішуйте вікна важкими гардинами, а зробіть вибір на користь римських штор світлих відтінків, або дерев'яних жалюзі. Цікаві ідеї для декорування приміщення можна підглянути в інтернет-магазині Home Collection.

І буде світло

Якщо у вас великі й високі вікна - вам дуже пощастило, для стилізації квартири під лофт це відмінна основа під проект. Але в більшості житлових квартир панорамні вікна не передбачені, і якщо ви все ж зважилися змінити домашній інтер'єр, приділіть особливу увагу штучному освітленню, а саме лампам денного світла. Підвісна рама зі спотами в металевому каркасі прикрасить вітальню, а для камерного освітлення спальні варто підібрати торшер, який по дизайну впишеться у фабричну атмосферу.
 
Креативне рішення - не ховати електропроводку на стелі, а перетворити хаотичні шнури в структуровану композицію. В інтернет-магазині Shoploft вас приємно здивує великий вибір лофт-світильників, і ви обов'язково віднайдете щось для свого проекту.

Озброївшись нашими підказками, ідеями та порадами, ви можете сміливо розпочинати втілювати свій власний проект лофт-квартири та реалізовувати незвичайні ідеї.

Автор: Єлена Нікуліна
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше