7 революційних змін у свідомості українців

11 листопада 2014
Редакція
За лічені місяці у нашій свідомості відбулись настільки кардинальні зміни, що часом і повірити важко. Відбулась переоцінка аспектів, важливих для побудови нового благополучного суспільства. Шлях, насправді, ще довгий і нелегкий. Але перший крок уже зроблено і саме він може стати основою для позитивних змін. То що ж змінилось?

Андрій Клименко – український бізнесмен, засновник і бізнес-тренер школи Upgrade, партнер міжнародних компаній, поділився своїм баченням ситуації
 
Кілька останніх років українці тільки й скаржилися, що в країні все погано, але фактично ніхто нічого не робив заради змін. За кілька останні півроку виявилось, що є люди, готові пожертвувати не тільки часом, але і життям заради майбутнього своєї країни.

1. Усвідомили: національна ідея є


Події, які ми бачили не лише з телевізійних трансляцій, але і в яких деякі з нас брали безпосередню участь - дали чітке розуміння того, що таке українське гідність. Те, що зараз відбувається з національною свідомістю людей, значно наближає нас до горизонтів, які раніше здавалися недосяжними. Останні події наповнили мене впевненістю, що ми, як народ, можемо досягти багато чого.

2. Переконалися: Україна - видатна держава


Ми так довго і безрезультатно мріяли про Європу, доки не піднялися і власними зусиллями не завоювали її для себе. Ми завжди вважали себе маленькою державою. Зараз же погляди всього світу прикуті до нас, є люди, готові підтримати нас у скрутну хвилину.

3. Познайомилися із сусідом


За цей час ми зрозуміли, хто є хто. Це стосується і власного оточення - хтось виявився "диванним політиком", який тільки активно постить у Фейсбук. А дехто й словом не обмовився в соціальних мережах, зате простояв холодні і страшні ночі на барикадах або допомагав, як умів. Одні пішли шукати кращої долі до сусіда, інші вирішили будувати благополучне щасливе суспільство тут. Одні віддали власну землю за обіцянки "кращого життя", інші – обороняють тих, хто й далі хоче жити в Україні.

4. Почали з себе


Найкраще, що ми можемо зробити, щоб закріпити зміни свідомості - почати з себе. Основною вимогою революції була не зміна осіб, які прийдуть до влади, а зміна системи. Тобто вже наступного разу, коли вас зупинить ДАІшник, замість того, щоб дати хабар, чесно відповідайте за свої дії.

5. Позбавляємося старих звичок


Існує велика спокуса "дорватися до кормушки". Ми вже спостерігаємо, що нові люди роблять старі речі. Я хочу вірити, що у людей не настільки коротка пам'ять і вони не стануть робити те, проти чого так самовіддано боролися і заплатили надто високу ціну.

6. Повернулися до чистого аркушу


Багато людей зараз перебувають у стресовому стані. Але криза - це не причина зануритися в депресію і нічого не робити. Відріжте всі хвости, спаліть всі мости, що заважають рухатися вперед. Звільніться зі старої роботи, наприклад. А зміни відбудуться самі. Головне не боятися, тому що коли робиш все з правильним настроєм, то гірше в будь-якому випадку не буде. До того ж зараз сформувалося дуже багато нових рухів, до яких можна долучитися. Беріть участь!

7. Дізналися ціну взаємодопомоги


Зараз ситуація така: рівень свідомості настільки високий, що охочих допомагати виявилося дуже багато. Тому зараз - прекрасний час для будь-якої ініціативи, адже достатньо тільки подати ідею, і за п'ять хвилин збереться величезна кількість людей, готових допомагати матеріально, діями, бізнесом, часом чи будь-якими іншими ресурсами. Такого ще ніколи не було, штучно так об'єднати й організувати людей нереально. Це дуже надихає.
 
Що ж, від себе хочеться додати, що зараз наше майбутнє в наших руках. І тільки від нашого бажання щось змінити залежить, що буде далі. Якщо ви справді хочете щось змінити, починайте з себе, руйнуйте стереотипи, розвивайтесь і не бійтесь відкриватись новому!

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше